De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 6 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Helden van de wildernis
NPO 1, 20.30 uur
In Mozambique ontmoet Art Rooijakkers een Amerikaanse biologe die de ernstig bedreigde mantarog beschermt. Ze woont al vijftien jaar in een hutje in de duinen en zet haar eigen leven op het spel om te voorkomen dat deze populatie uitsterft.
Break Free
NPO 3, 21.00 uur
Chris Zegers vertelt het verhaal van Kitty Allebes (27) uit Utrecht, die haar droom realiseert wanneer zij naar Australië reist. Maar Kitty heeft ook een ernstige vorm van suikerziekte; na een nacht feesten in Sydney gaat het mis.
Goede Hoop
NPO 2, 21.05 uur
Hans Goedkoop reist in het spoor van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon. Hij werd in 1777 door de VOC op pad gestuurd om de dieren, vegetatie en bevolking van het Zuid-Afrikaanse achterland in kaart te brengen.
De medicijnmannen
NPO 3, 21.40 uur
Werken die middeltjes tegen haaruitval, die bij elke drogist in de schappen staan, nu echt? Presentator Daan Nieber besluit drie maanden lang aan de slag te gaan met een speciale shampoo. Marlijn Weerdenburg verdiept zich in toupetten.
Unknown Brood
Canvas, 22.55 uur
Muziekdocumentaire uit 2016 waarin maker Dennis Alink teruggaat naar woensdag 11 juli 2001, de dag waarop muzikant en schilder Herman Brood een einde aan zijn leven maakte. Wat dreef Brood tot deze daad?
Joe Cocker - Mad dog
NPO 2, 23.00 uur
Voor deze documentaire over rockzanger Joe Cocker (1944-2014) sprak maker John Edginton met Cockers vrouw, oude vrienden, bandleden, (gewezen) managers en bewonderaars als Billy Joel en Jimmy Webb.
Jack the Giant Slayer (Bryan Singer, 2013)
Net 5, 20.30-22.45 uur
Het bijna 200 miljoen dollar (181 miljoen euro) kostende fantasiespektakel Jack the Giant Slayer, gebaseerd op het sprookje Sjaak en de bonenstaak, flopte vier jaar geleden behoorlijk in de bioscopen. Het torenhoge productiebudget werd weliswaar terugverdiend, maar van het ongetwijfeld minstens even hoge marketingbudget zag niemand iets terug. Misschien gebruikte regisseur Bryan Singer (The Usual Suspects, X-Men) te nadrukkelijk fantasie-ingrediënten volgens grootmoeders recept: reuzen, magische zaden, een lichtgevende gouden kroon, een doorgang naar een andere wereld, een hulpbehoevende prinses, een ongewone held. Ze blijken allemaal nog volop verkrijgbaar, maar verrassen doen ze niet.
Spectaculair is het natuurlijk wel, zo'n met miljoenen opgetuigd verhaaltje over een arme jongen die een handvol mysterieuze zaden bemachtigt waaruit bomen groeien die tot een reuzenland boven de wolken reiken. Maar het merendeel van de film voldoet iets te keurig aan de regels van het genre; van een regisseur met de status van Singer mag je meer vindingrijke momenten verwachten dan in dit peperdure tussendoortje.
Love & Friendschip (Whit Stillman, 2016)
Film1 Premiere, 09.40-11.09 uur
Lady Susan Vernon (Kate Beckinsale) oogt zo charmant dat het haast lijkt of ze aardig is. Maar de teksten die uit haar mond rollen, zijn venijnig. Ze rouwt niet om het verlies van haar man, volgens geruchten heeft ze affaires gehad en is niemand veilig voor haar geflirt. Haar schoonzus ziet met verbijstering toe hoe zij mannen met doortrapte spelletjes betovert. De kostuumfilm Love & Friendship, gebaseerd op de novelle Lady Susan van Jane Austen, speelt zich af aan het eind van de 18de eeuw.
De eigenzinnige Amerikaanse regisseur Whit Stillman (Damsels in Distress, The Last Days of Disco) richtte zijn pijlen eerder op de moderne Amerikaanse elite, maar blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen met de oer-Britse wereld van Austen. Stillman vergroot vooral de humor uit. Hij maakte er een feestelijke, sardonische plaagfilm van, met sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding.
The Red Turtle (Michael Dudok de Wit, 2016)
Film1 Premiere, 20.30-21.47 uur
Het zijn de kleinste details die het bedachtzame animatiesprookje The Red Turtle zo mooi tot leven wekken. Kijk naar de zachtjes opwaaiende broek van de naamloze man die zojuist aanspoelde op een onbewoond eiland. Luister hoe de regen zich in de verte aankondigt met aanzwellend geruis, voor de bui boven een bamboebos in alle hevigheid losbarst.
In een oogwenk maakt de Nederlandse animatie regisseur Michael Dudok de Wit, die de handen ineensloeg met de vermaarde Japanse animatiestudio Ghibli, zijn publiek deelgenoot van een volledig opzichzelfstaand universum. Belangrijk, want van een klassiek houvast is in de film geen sprake: gesproken woorden ontbreken, evenals een concreet plot. Wat begint als een realistisch opgevoerd overlevingsverhaal, ontaardt in een wonderlijke allegorie waarin de grens tussen dood en leven, mens en dier, droom en werkelijkheid gaandeweg troebeler en minder belangrijk wordt.
Het is diep graven om een film te ontdekken die ergens aan The Red Turtle doet denken. Niet Cast Away, met Tom Hanks als drenkeling, maar de contemplatieve animatiefilm Angel's Egg (1985) van Ghost in the Shell-regisseur Mamoru Oshii komt enigszins in de buurt producent Toshio Suzuki staat bij beide films op de credits. Het zijn animatiefilms als gedichten, niet te vangen voor eenduidige interpretatie.