De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 30 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Famke Janssen in Lord of Illusions van Clive Barker Beeld
Famke Janssen in Lord of Illusions van Clive BarkerBeeld

Helden van de wildernis
NPO 1, 20.30 uur

Art Rooijakkers bezoekt in deze nieuwe serie natuurbeschermers die in bedreigde natuurgebieden zware offers brengen. Zoals Femke Broekhuis, die zich in National Park Masai Mara in Kenia inzet voor de bescherming van het jachtluipaard.

Break Free
NPO 3, 21.00 uur

Chris Zegers vertelt het verhaal van backpacker Daan van Rhijn (22) uit Groningen. Tijdens zijn verblijf op een tropisch eiland in Maleisië loopt hij een dodelijke ziekte op. Broer Bob treedt in Daans laatste voetsporen en brengt een eerbetoon.

Goede Hoop
NPO 2, 21.10 uur

In aflevering twee van zijn serie over Nederland en Zuid-Afrika vertelt Hans Goedkoop hoe blanken zich permanent vestigden aan de Kaap. Duizenden slaven uit Afrika en Azië gingen aan land, er ontstonden verhoudingen tussen zwart en wit.

Beaufort
RTL 4, 21.30 uur

In de slotaflevering van zijn avontuurlijke reeks waagt Beau van Erven Dorens zich voor de tweede keer aan een poging het Kanaal over te zwemmen. In 2011 moest hij afhaken. Lukt het hem dit keer om van Dover naar Calais te zwemmen?

Presentator Beau van Erven Dorens Beeld anp
Presentator Beau van Erven DorensBeeld anp

De medicijnmannen
NPO 3, 21.40 uur

In dit consumentenprogramma over middelen voor zelfmedicatie wordt gekeken naar de zalfjes tegen spierpijn. Presentatrice Marlijn gaat tot het uiterste in de sportschool en kijkt welke producten het best helpen tegen haar stramme spieren.

Galápagos
BBC 1, 22.00 uur

Nieuw natuurdrieluik waarin Liz Bonnin meevaart op een schip met onderzoekers langs de Galápagoseilanden. In het eerste deel beklimt Bonnin een vulkaan waar wetenschappers speuren naar de ernstig bedreigde roze landleguaan.

Lord of Illusions (Clive Barker, 1995)
AMC, 22.55-00.40 uur

Wat toevallig, dat vanavond op twee concurrerende zenders een horrorfilm met Famke Janssen te zien is. RTL 7 vertoont House on Haunted Hill, rond een handvol gelukzoekers dat een miljoen wil winnen door een nacht in een spookhuis door te brengen. De film is een matige remake van William Castle's gelijknamige B-klassieker uit 1959, die het destijds weliswaar zonder Famke Janssen moest stellen, maar wel profiteerde van een door de bioscoopzaal vliegend skelet. Het soort gimmicks waarmee Castle onsterfelijk werd.

Interessanter dan House on Haunted Hill is Lord of Illusions, Janssens tweede speelfilm en de laatste voor haar doorbraakrol als Bondgirl in GoldenEye. In dit vreemde, bij tijd en wijle heerlijk belachelijke griezelvehikel van succes-auteur en -regisseur Clive Barker (Hellraiser) speelt ze de elegante en tegelijkertijd droevige Dorothea, femme fatale en echtgenote van een gevierd illusionist. Deze Philip Swann (Kevin J. O'Connor) had in een geheim verleden deel aan de moord op de boosaardige tovenaar en sekteleider Nix (Daniel von Bargen), die elk moment uit de dood kan verrijzen. De eigenlijke hoofdrol is weggelegd voor Scott Bakula (wie kent hem nog?). Als uitgerangeerde privédetective Harry D'Amour komt hij op het spoor van een complot rond Swann en Nix. Hij wordt verliefd op Dorothea en laat dan niet meer los. Het gevolg: overal waar D'Amour komt, vallen doden en voor hij het weet staat hij te schieten op zich vervaarlijk in de lucht ontvouwende driehoekjes. Vuurslangen, hellegaten en spontaan bij elkaar geregende moerassen leiden tot bovennatuurlijk vertier. Je zult niet vaak een film tegenkomen waarin de genrewetten van de detective zo verstrikt raken in die van de horrorfilm; alsof Philip Marlowe belandt in een surrealistische kermisattractie zonder uitgang.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Alfonso Cuarón, 2004)
Net 5, 20.30-23.15 uur

Bekwaam, geslaagd derde deel in de succesvolle Potterreeks, gemaakt door de pietje precies die later onder meer het indrukwekkende Gravity afleverde. Hier leeft hij zich uit met een topcast van Britse acteurs, waarin Gary Oldman als de ontsnapte, intens griezelige crimineel Sirius Black de show steelt. Het met fantastische digitale effecten gezegende Harry Potter and the Prisoner of Azkaban is een stuk duisterder en grimmiger van sfeer dan de vorige twee. Die toon werd in de volgende Harry Potter-films voortgezet.

Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
Film 1 Action, 22.05-00.47 uur

Het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van Christopher Nolan (Memento, Inception, The Dark Knight). Interstellar speelt zich af in de nabije toekomst, waarin het lijkt alsof de aarde zich tegen haar bewoners heeft gekeerd. Zandstormen teisteren de ooit vruchtbare landbouwgronden van Amerika, hongersnood heeft de bevolking gedecimeerd. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, is een van de astronauten die deze queeste ondernemen. Het is een vorm van zelfopoffering: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Het is slechts een van de aspecten die Nolan in Interstellar onderzoekt. Over tijd, een stokpaardje van Nolan, gaat het ook. En het oogt schitterend. Van het ruimteschip dat in stilte op Saturnus afkoerst tot de jacht op een drone, dwars door wuivende maisvelden: alles is door Hoyte van Hoytema oogstrelend gefilmd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden