De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 28 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
De openingsscène uit Orson Welles' Orthello. Beeld
De openingsscène uit Orson Welles' Orthello.Beeld

De wereld draait door

NPO 1, 19.00 uur

In aanloop naar de halve finale van het songfestival (dinsdag 10 mei), verzorgt DWDD een speciale uitzending voor de Nederlandse inzending Douwe Bob. De singer-songwriter blikt vooruit op zijn optreden en geeft een miniconcert.

Europa league

RTL 7, 20.30 uur

Rechtstreeks verslag van de eerste halve finale tussen Villarreal en Liverpool. Hopelijk net zo spectaculair als de vorige wedstrijd van de Britten, toen die er twee weken geleden tegen Borussia Dortmund een 4-3 overwinning uitsleepten.

Douwe Bob. Beeld anp
Douwe Bob.Beeld anp

Break Free

NPO 3, 21.00 uur

Chris Zegers vertelt over het lot van Martijn Seuren, een fanatieke klimmer die op 32-jarige leeftijd na een val in het Mont Blanc-massief om het leven kwam. Zijn zus Anne reist nu af naar de Alpen om Martijns liefde voor de bergen te ervaren.

Volle Zalen

NPO 2, 21.15 uur

Cornald Maas bezoekt deze week onder andere Moeders en zonen, een nieuwe theatervoorstelling met Paul de Leeuw, Anne Wil Blankers en Freek Bartels. Ook spreekt hij The Common Linnets en Soldaat van Oranje-acteur Matteo van der Grijn.

Terugblik op Shoah

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Claude Lanzmann vertelt over de jaren waarin hij werkte aan zijn monumentale documentaire Shoah (1985), waarvoor hij 200 uur aan interviews met Holocaustoverlevenden opnam. Lanzmann: 'Zij zijn de woordvoerders van de doden.'

Claude Lanzmann op de persconferentie naar aanleiding van het verschijnen van 'Le Dernier des Injustes', op het 66ste Filmfestival van Cannes. Beeld epa
Claude Lanzmann op de persconferentie naar aanleiding van het verschijnen van 'Le Dernier des Injustes', op het 66ste Filmfestival van Cannes.Beeld epa

#chicagoGirl

NPO 2, 00.00 uur

Portret (uit 2013) van een 19-jarige Amerikaans-Syrische studente die via sociale media vanuit Chicago de opstandelingen in Syrië helpt. Een jaar lang worden Ala'a en haar vrienden gevolgd, terwijl ze verslag doen van de tegenacties van Assad.

The Tragedy of Othello: The Moor of Venice (Orson Welles, 1952)

Arte, 23.15-00.45 uur.

Een erg matige filmdag wat de Nederlandstalige zenders betreft. Als noodgreep wijken we voor de hoofdtip uit naar de Duitse nasynchronisatie van Orson Welles' eigenzinnige, tot anderhalf uur speeltijd gesneden bewerking van Shakespeares toneelklassieker Othello. Allicht speelt Welles (Citizen Kane, Macbeth, The Trial) zelf de zwarte Venetiaanse legerofficier die dolgelukkig is met edeldame Desdemona, maar zich gek van jaloezie laat maken door zijn valse ondergeschikte Iago. Ook wie de oorspronkelijke tragedie niet kent, weet door de schitterend vormgegeven openingsscène meteen dat Othello en Desdemona geen gelukkig einde beschoren is: in een lange begrafenisstoet, afstekend tegen de horizon als in een expressionistische houtsnede, trekken de doodskisten van de geliefden aan de horizon voorbij. Intussen wordt de voor hun lot verantwoordelijke Iago in een kooi omhoog getakeld. Fantastische, robuuste cinema, net als alles wat volgt.

De opnamen van Othello, die plaatsvonden in Italië en Marokko, duurden door constant geldgebrek liefst drie jaar. Het ene moment ging de Italiaanse producent failliet, het andere moest Welles wachten tot hij met rollen in andere films (bijvoorbeeld The Third Man) weer genoeg geld bij elkaar had gesprokkeld om verder te kunnen draaien. De opnamen van sommige scènes begonnen in Marokko, en gingen pas lange tijd later verder in Italië. De moord op Roderigo werd door Welles om puur praktische redenen in een Turks bad gesitueerd: de kostuums waren in beslag genomen en er was geen tijd om voor vervangende kledij te zorgen. Welles' eigen kostuum bestond deels uit kleren die hij in andere rollen had gedragen en stiekem van de set had gesmokkeld. Othello werd uiteindelijk onder Marokkaanse vlag uitgebracht en werd op die manier de eerste (en tot nu toe enige) Marokkaanse film die op het Filmfestival van Cannes de hoofdprijs won, de latere Gouden Palm. Hopelijk blijft ook in de Duitse nasynchronisatie duidelijk waarom die prijs zeer verdiend was.

Sister Act (Emile Ardolino, 1992)

Net5, 20.30-22.40 uur.

Aardige komedie rond een nachtclubzangeres (Whoopi Goldberg), die getuige is van een moord en onderduikt in een klooster, waar ze het nonnenkoor gaat leiden. Kreeg een matig vervolg (dat eveneens vanavond op het programma staat) en werd bewerkt tot een musical, terwijl verschillende partijen rechtszaken aanspanden tegen productiemaatschappij Disney omdat het script plagiaat zou zijn.

The Babadook (Jennifer Kent, 2014)

Film 1 Premiere, 22.05-23.35 uur.

Wie gelooft er nog in het onschuldige, goede kind? Als je dat ideaalbeeld wilt vasthouden, moet je in elk geval geen films kijken. Vooral in horrorfilms figureren geregeld intens nare griezelkoters, die geen spaan heel laten van de verondersteld tere kinderziel. In het Australische The Babadook, een van de betere griezelproducties van de afgelopen jaren, zou de zeer labiele Amelia beter moeten weten wanneer ze haar zoontje uit een plots opduikend kinderboek voorleest; ongetwijfeld had ze het demonische onheil dat zich in de misselijkmakende tekeningen en versregels verschuilt, kunnen tegenhouden door het boek subiet dicht te slaan. Horror als bloederig pleidooi voor toegewijd ouderschap, dat is The Babadook, dat met slim opgevoerde schrikscènes, een goede dosis gesuggereerd onheil en extreem intens spel van de twee hoofdrolspelers ver boven de middelmaat uitstijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden