De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 27 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Marcia Gay Harden en Gabriel Byrne in Miller's Crossing. Beeld
Marcia Gay Harden en Gabriel Byrne in Miller's Crossing.Beeld

Check-point
Canvas, 21.05 uur

Check-point is een Zweedse documentaire over het misbruik en wangedrag van Franse VN-soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. VN-medewerker Anders Kompass bracht dit alles aan het licht en werd teruggefloten en: ontslagen.

10 puppies and us
BBC 2, 21.00 uur

Puppy-tv van de BBC, waarin in een serie van vier afleveringen jonge hondjes en hun baasjes worden gevolgd. In deze aflevering zijn dat onder andere hulphond Pedro en chihuahua Chloe, wiens mandje in een nagelsalon in Londen staat.

Top of the Lake: China Girl
BBC 2, 22.00 uur

Begin van seizoen 2, met opnieuw Elisabeth Moss als detective Robin Griffin. Na Nieuw-Zeeland gaat ze nu aan de slag in Sydney, waar een lijk in een koffer aanspoelt op Bondi Beach. Met bijrollen van Nicole Kidman en Gwendoline Christie.

Het uur van de wolf
NPO 2, 22.45 uur

Regisseur Frans Weisz volgt beeldend kunstenaar Lotta Blokker bij haar project Het Wolfsuur. Blokker vond inspiratie in haar slapeloze nachten in Florence. Het Wolfsuur werd een beeldengroep van slapelozen.

Garden Lovers
NPO 2, 23.45 uur

Een Finse ode aan tuinieren, waarin vijf stellen vertellen over hun liefde voor hun plantjes, gazon en groente. Filmische tuinbeelden worden af-gewisseld met gesprekken over hoe de paren (jong en oud, hetero en homo) elkaar hebben ontmoet.

One Deadly Weekend in America
BBC 1, 23.45 uur

Één weekend in juli in Amerika is goed voor talloze verhalen over mensen die zijn neer- of dood-geschoten. In deze als thriller opgezette documentaire doen overlevenden, getuigen, nabestaanden en hulpverleners hun verhaal.

Miller's Crossing (Joel Coen, 1990)
Canvas, 22.25-00.15 uur

Van alle karakteristieken die je zo op het rijke oeuvre van de gebroeders Coen kunt plakken, springt er in Miller's Crossing een wel heel opzichtig uit: nostalgie. Het zit in bijna al hun films het eerbetoon aan oude filmgenres, de klassiek puntige dialogen, ouderwets aandoend camerawerk maar Miller's Crossing, hun derde film pas (na Blood Simple en Raising Arizona), loopt ervan over.

Je ziet Gabriel Byrne en Marcia Gay Harden, maar je hoort Humphrey Bogart en Lauren Bacall. Je ziet Jon Polito maar je hoort Edward G. Robinson. En zo dwalen je gedachten bij elk personage, elke verhaallijn, elke liquidatie, elke knokpartij naar een historisch equivalent. Wat onverlet laat dat de broers ook hun eigen handtekening zetten.

Vanaf scène één, nog voor de begintitels, is de film een mer à boire van namen van onderwereldfiguren die over de lippen van twee van hen rollen: Italiaan Johnny Caspar (Jon Polito) en Ier Leo (Albert Finney). Ze hebben ruzie over Jood Bernie Bernbaum (John Turturro), die de een belazerd heeft terwijl hij door de ander beschermd wordt. Wat volgt is een pastiche op de bendeoorlogfilm, onnavolgbaar verteld door de broers Coen, die behalve productie en regie ook het scenario voor hun rekening namen.

Verbindende schakel tussen alle lijntjes is Tom Reagan (Gabriel Byrne), die als vertrouwenspersoon zonder scrupules overloopt van de een naar de ander. En dan al die heerlijke schietpartijen, waarbij meer kogels de lopen verlaten dan in The Godfather 1, 2 en 3 bij elkaar. Over de top, precies. Zwaar.

Dames 4 (Maurice Trouwborst, 2015)
NPO 3, 20.30-22.00 uur

Dertiger Wyne (Hannah van Lunteren) loopt volledig uit de pas met haar omgeving. Ze verdraagt het niet meer dat haar vriendinnen alleen nog maar over hun ouderschap kunnen praten en wanneer ook haar vriendje een baby wil, is voor Wyne de maat vol. Ze gaat op zichzelf wonen, slaat aan het daten en richt een damesvoetbalteam op.

Regisseur Trouwborst en scenarist Lotte Tabbers (Patatje oorlog) hebben met Dames 4 een luchtige komedie over het dertigersdilemma willen maken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze telefilm (die zijn première in de bioscoop beleefde) moeilijk van de grond komt. Misschien dat de oorzaak daarvan ligt in het feit dat het nog best lastig is om buiten het voetbalveld een scène te vinden waar de personages het niet over seks en aanverwante zaken hebben.

Dan kan Wyne ervan balen dat de gespreksonderwerpen van haar vrienden zich tot kinderen, 'lekkende tieten' en 'uitgescheurde kutten' beperken, ook dat getuigt van een beperkte horizon.

The Thirteenth Tale (James Kent, 2013)
NPO 1, 20.35-22.10 uur

Het is sprokkelen en dus smokkelen vanavond, met deze door de BBC gemaakte tv-film. Maar dit dit door Christopher Hampton (Atonement, The Quiet American) geschreven drama over schrijfster Vida Winter is de moeite waard.

De beroemde vrouw heeft haar privéleven altijd goed afgeschermd en nodigt nu een biograaf uit om haar memoires te schrijven. Die ontdekt dat hun levens verrassend verweven zijn.

Smakelijkste ingrediënt van de film is de rolbezetting. Vanessa Redgrave (75 tijdens de opnamen) is de schrijfster, Sophie Turner (Game of Thrones) haar jongere versie. Maar de show steelt Olivia Colman als biograaf. Colman is de ster in enkele ijzersterke tv-series. In Broadchurch (2013-2017) speelt ze een kostwinnende politie-inspecteur, in The Night Manager (2016) een hoogzwangere geheime-dienstagent die door roeien en ruiten gaat. Hou in de gaten, die Colman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden