De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 25 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Doutzen Kroes en Robert de Hoog in Nova Zembla. Beeld null
Doutzen Kroes en Robert de Hoog in Nova Zembla.

Youp van 't Hek
NPO 1, 20.30 UUR

Tv-registratie van Van 't Heks voorstelling Wigwam (2013), waarin hij voortbouwt op zijn succesformule: grappen over kantoorleven, kakkers, de commerciëlen, de actualiteit en een vleugje jeugdsentiment.

3Lab: Men United
NPO 3, 21.00 UUR

Maxim Hartman wil nog meer voor mannen en maakt in deze reisreportageserie kennis met de exemplaren uit Italië en Japan. Hoe gaat het daar met de mannen? En kunnen wij Nederlanders nog wat van ze leren?

Maxim Hartman. Beeld null
Maxim Hartman.

Namibia's Desert Kingdom
CANVAS, 21.05 UUR

Stof en duinen, zon en zand: heel veel heeft de woestijn van Namibië de dierenwereld niet te bieden en toch hebben onder meer de olifanten, giraffen, bavianen en leeuwen er hun plekje gevonden.

3Lab: Lieve Buren
NPO 3, 21.40 UUR

Met de vluchtelingenopvang van nu in het achterhoofd reist NRC-journalist Maral Noshad Sharifi (27) met haar familie terug naar Moerkapelle, waar zij in 1993 een huis kregen nadat ze uit Iran waren gevlucht.

De Verenigde Staten van Eva
NPO 1, 22.20 UUR

In aanloop naar de presidentsverkiezingen maakt Eva Jinek een reis door Amerika, van west naar oost. Hoe staat het ervoor met het land waar ze werd geboren en een groot deel van haar jeugd doorbracht?

'De vitaliteit en levenslust van Amerikanen is onweerstaanbaar' (+)

Zowel Eva Jinek als Eelco Bosch van Rosenthal maakte een serie over de Verenigde Staten. Waarom heeft het land hun hart gestolen en welke vooroordelen erover willen ze uit de wereld helpen?

Powerless
NPO 2, 23.45 UUR

Documentaire over het kat-en-muisspel tussen het Indiase energie-bedrijf en de inwoners van Kanpur, die het heft in eigen hand nemen. Als Robin Hood helpt elektricien Loha arme mensen aan illegale stroom.

Nova Zembla (Reinout Oerlemans, 2011)
RTL 7, 20.30-22.40 uur

De eerste Nederlandse film in 3D wordt door RTL op mannenzender 7 uitgezonden. Zou dat iets te maken hebben met het inmiddels beroemde beeld van Doutzen Kroes met opzwellende boezem op een schommel, haar hand reikend naar het publiek? Dat maakt op tv, zonder 3D, misschien wat minder indruk, maar getuigt onverminderd van het zakelijke instinct van regisseur Reinout Oerlemans. Hij besefte blijkbaar dat zijn tweede film een dergelijk shot nodig had om de wat voortkabbelende avonturenfilm op te peppen. Want dat is Nova Zembla bovenal. De tocht vol ont-beringen van Willem Barentsz (Derek de Lint), die in 1596 begon aan een derde expeditie om 'de doorvaart om de noord' (een kortere handelsroute naar het Oosten) te vinden en de winter moest doorbrengen op Nova Zembla, ontbeert echte spanning en sensatie.

The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher, 2008)
Veronica, 20.30-23.55 uur

Het uitgangspunt van deze film, naar het korte verhaal van F. Scott Fitzgerald, is meesterlijk en onmogelijk: Benjamin Button wordt tijdens zijn leven jonger in plaats van ouder. Hij komt ter wereld als een bejaarde en sterft als een pasgeborene. Onmogelijk, want zoiets mag je in een verhaal overtuigend kunnen beschrijven, in een film moet je het overtuigend zichtbaar maken. Oscars voor de make-up en special effects dus. Maar verder lukt het Fincher maar met mate te overtuigen met het liefdesverhaal dat volgt. Als een kromlopende kleuter met rimpels ontmoet Benjamin (Brad Pitt) Daisy (Cate Blanchett), op dat moment een jaar of 10. Een ontmoeting die leidt tot een levenslange romance. Noodgedwongen vertelt Fincher het verhaal nogal afstandelijk, waarbij hij, ongetwijfeld voor de herkenbaarheid, Benjamins geschiedenis à la Forrest Gump verbindt aan historische gebeurtenissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden