De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 24 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Ajax-spits Kasper Dolberg. Beeld anp
Ajax-spits Kasper Dolberg.Beeld anp

Voetbal: Europa League

RTL 7, 18.00 uur

Om 19.00 uur speelt Ajax thuis tegen Panathinaikos. Om 21.05 uur volgt Manchester United-Feyenoord. Bij winst heeft Feyenoord zich geplaatst voor de volgende ronde. In de eerste ontmoeting werd met 1-0 gewonnen van Manchester.

Petticoat

NPO 1, 20.30 uur

Nieuwe Nederlandse dramaserie naar de gelijknamige musical, met muziek van Henny Vrienten. De Groningse Pattie Jagersma (Abbey Hoes) verhuist van het platteland naar de grote stad om haar droom na te jagen: zangeres worden.

Acteur Alex Hendrickx in Petticoat. Beeld
Acteur Alex Hendrickx in Petticoat.Beeld

De rekenkamer

NPO 3, 20.30 uur

Twee prangende financiële vragen in De rekenkamer die weinig met elkaar te maken hebben: wat kost een dj en wat kost een mes? Voor het antwoord op de eerste vraag reist presentator Daan Nieber top-dj Laidback Luke achterna.

Danny in Arabistan

NPO 3, 21.00 uur

Danny Ghosen brengt een bezoek aan Jordanië, een veilig land in een gevaarlijke regio. Maar voor hoe lang nog? Radicalisering van jongeren ligt op de loer, de toeristenindustrie is ingestort en vluchtelingen uit Syrië komen de grens over.

Onzichtbaar Nederland

NPO 1, 22.10 uur

Deel twee van deze VPRO-serie over het veranderende landschap van Nederland zoomt in op energietransitie. In Groningen wordt de gaskraan dichtgedraaid. Zo'n grote verandering vond eerder plaats in Limburg, dat van zwart naar groen ging.

Het uur van de wolf: Piet Hein Eek

NPO 2, 22.55 uur

Meubelontwerper en ondernemer Piet Hein Eek is naar eigen zeggen de enige Nederlandse meubelontwerper die het proces van ontwerp tot levering aan de klant in eigen hand heeft.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Piet Hein Eek in zijn werkplaats. Beeld anp
Piet Hein Eek in zijn werkplaats.Beeld anp

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996)

SBS 6, 20.30-22.30 uur / 23.00-23.35 uur.

Door films als Thelma & Louise (1991) genoot ze ooit een grote populariteit, maar die status heeft Geena Davis (60) al lang niet meer. Volgens velen ligt dat onder andere aan The Long Kiss Goodnight, de film die vanavond te zien is. In dit actiespektakel, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot Renny Harlin, speelt Davis een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die er langzaam achter komt dat ze vroeger een veel onregelmatiger bestaan had. Wanneer ze met de grootst mogelijke snelheid worteltjes blijkt te kunnen snijden, gelooft ze eerst nog dat ze in haar vorige leven chef-kok moet zijn geweest, maar als kijker weet je dan al dat Samantha Caine eigenlijk de professionele killer Charly Baltimore is. En dat een louche tak van de geheime dienst achter haar aan zit om haar voor eens en altijd uit te schakelen.

Als Samantha/Charly met schnabbeldetective Mitch (Samuel L. Jackson) op de vlucht slaat, ontwikkelt The Long Kiss Goodnight zich tot een onzinnige, maar amusante actiefilm. Van de plot tot de aankleding en de bombastische special effects: alles aan The Long Kiss Goodnight heeft iets overrompelend strip-achtigs. Dat geldt óók voor Davis' rol, zeker nadat ze haar bruine krullen heeft ingeruild voor een gekortwiekt blond kapsel en de geruite kamerjas voor een strak zwarte outfit. Davis, behept met een groot komisch talent, kan het aan; ze geeft haar personage precies de juiste dosis koelbloedigheid en machismo, maar weet ook hoe ze de verbaasde burgertrut moet uithangen zonder dat het ergerniswekkend wordt. Ze lijkt vooral veel plezier te beleven aan alle onzin, waardoor de film als geheel eigenlijk goed te pruimen valt.

The Martian (Ridley Scott, 2015)

Film 1 Action, 18.10-20.25 uur.

Er wordt geen tijd verspild in The Martian. We zijn nog geen minuut op Mars of daar steekt de allesvernietigende storm op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na dan: Mark Watney (Matt Damon) ligt voor dood, half onder het rode stof. En zodra Houston eindelijk doorheeft dat de achterblijver nog leeft, is Watney allang doordrongen van de gruwelijke werkelijkheid. Gerekend naar de beschikbare zuurstof- en voedselvoorraad zal hij sterven ver voordat een volgende bemande vlucht ook maar in de buurt is. Gelukkig beschikt de astronaut in ruime mate over die Amerikaanse can do-mentaliteit. En hij is botanicus. 'I'm gonna have to science the shit out of this', belooft hij zichzelf, om vervolgens een moestuin te kweken met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels. The Martian, naar de bestseller van Andy Weir, is een inventieve solo-oefening voor hoofdrolspeler Damon, met 45 nog altijd jongensachtig. Niet beklemmend, wel spannend en humoristisch. Sciencefiction die, in tegenstelling tot Scott's genreklassiekers, nu eens niet donker of pessimistisch is.

Bedtime Stories (Adam Shankman, 2008)

Net 5, 20.30-22.35 uur.

Het van elke logica gespeende Bedtime Stories, over een klusjesman wiens fantastische verhaaltjes-voor-het-slapengaan werkelijkheid worden, was destijds gepland als de grote kersthit van Disney. De komiek Adam Sandler is in de hoofdrol weliswaar iets minder irritant dan doorgaans het geval is, maar Guy Pearce, Courteney Cox en Keri Russell weten zich nauwelijks raad met hun bijrollen. Voor de regie werd Adam Shankman ingehuurd, die met de onverwacht grote hit Hairspray liet zien dat hij wel degelijk wat in zijn mars heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden