De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 24 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Moonrise Kingdom Beeld
Moonrise KingdomBeeld

EK Hockey: Nederland-Engeland
NPO 3, 19.30 uur

De Nederlandse hockeyvrouwen nemen het om 20.00 uur in de halve finale van het EK op tegen Engeland. Dat is dezelfde tegenstander als in de olympische finale vorig jaar in Rio de Janeiro, die Oranje op dramatische wijze verloor.

De Nederlandse hockeyvrouwen na de wedstrijd tegen Tsjechië tijdens het EK in Amstelveen Beeld anp
De Nederlandse hockeyvrouwen na de wedstrijd tegen Tsjechië tijdens het EK in AmstelveenBeeld anp

Check-point
Canvas, 21.05 uur

De Franse documentaire De zwarte box van de kunstwereld gaat over Freeport Genève, een enorme kluis verpakt als warenhuis in Zwitsers belastingvrij gebied waar rijkelui kostbare goederen als wijn, diamanten en kunst kunnen stallen.

Hollandse zaken
NPO 2, 21.05 uur

Cees Grimbergen leidt een debat over dementie. De overheid streeft naar een dementievriendelijke samenleving, waarin winkelpersoneel, buschauffeurs en bewegwijzering hulp moeten bieden. Kan dit echter het leed verzachten?

Het huis
één, 21.15 uur

In de Vlaamse variant van 24 uur met... is komiek Philippe Geubels te gast bij presentator Eric Goens om een etmaal door te brengen in een villa. Na aankomst valt Goens iets merkwaardigs op: Geubels kan niet goed tegen oneven getallen.

Philippe Geubels Beeld anp
Philippe GeubelsBeeld anp

Het uur van de wolf: Mavis!
NPO 2, 22.45 uur

Herhaling van de documentaire uit 2015 over Mavis Staples, de soul- en gospelzangeres die op 76-jarige leeftijd nog met ongekende energie op tournee gaat. Ook vertellen o.a. Prince, Bonnie Raitt en Bob Dylan hoe ze door haar zijn geïnspireerd.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt schrijver Carien Westerveld, die de afgelopen zeven jaar in Kenia woonde. In haar boek De Afrikaanse droom portretteert zij de opkomende Keniaanse middenklasse, die er alles voor overheeft om 'iemand' te worden.

Moonrise Kingdom (Wes Anderson, 2012)
Canvas, 22.15-23.50 uur

Wie bij Moonrise Kingdom tot aan het einde blijft zitten, leert dat het door filmcomponist Alexandre Desplat ingezette zangkoor uit zestien baritons bestaat. Ook het orkest wordt instrument voor instrument benoemd door een vriendelijke kinderstem. Een aftiteling om naar te luisteren, het kan niet op. Een gewone, afrollende tekst zou ook veel te sober zijn na alles wat regisseur Wes Anderson (The Darjeeling Limited, The Grand Budapest Hotel) in zijn zevende speelfilm voorschotelt.

Alleen al het bonte vuurtorenhuis waar de jonge maar gefrustreerde Suzy anno 1965 met haar ouders en broertjes woont: van behang tot bankbekleding uitgedacht en zo groot dat de kinderen per megafoon naar de eettafel worden geroepen.

Tegelijkertijd lijkt het wel een poppenhuis, zoals de camera dwars door de muren van kamer naar kamer schuift. En dan staat het huis ook nog eens op een Noord-Amerikaans eiland dat zorgvuldig in kaart en in beeld is gebracht, maar dat niet bestaat.

Aan de andere kant van New Penzance hebben padvinders hun kamp opgeslagen, onder leiding van de incapabele hopman Ward (Edward Norton). Suzy onderhoudt een intensieve correspondentie met 'kaki-scout' Sam, het pispaaltje van de groep. Het tweetal, mooi ernstig gespeeld door debutanten Jared Gilman en Kara Hayward, besluit samen ervandoor te gaan en eenmaal in de wildernis bloeit iets bijzonders tussen hen op. Dat weglopen van huis op een eiland niet veel zin heeft, doet er niet toe; en ook wanneer de scouts, een norse oom agent (Bruce Willis), Suzy's ouders en de stijve dame van Jeugdzorg (Tilda Swinton met Thatcher-kapsel) de achtervolging inzetten, blijft Moonrise Kingdom achter de jonge helden staan. De weelderige geluidsband maakt de romantiek compleet. Anderson weet exact hoe hij een adolescentenliefde zoet en speels moet verbeelden, zonder dat de ernst ervan verloren gaat.

Tekst gaat verder onder video.

Weird Science (John Hughes, 1985)
SBS 9, 23.10-00.55 uur

In deze alleraardigste, licht pikante komedie van jongerenfilmmeester John Hughes (Pretty in Pink, The Breakfast Club) vinden we puberliefde van een heel andere orde. Twee computernerds (Anthony Michael Hall en Ilan Mitchell-Smith) laten zich inspireren door dr. Frankenstein en toveren met behulp van een computer de vrouw van hun dromen tevoorschijn. Daarvoor gebruiken ze een barbiepop, foto's uit Playboy en, omdat het ze niet om een dom blondje gaat, een portret van Albert Einstein. Dat levert dan Kelly LeBrock op, het sekssymbool van de jaren tachtig. Haar getoupeerde haar is al even gedateerd als de Apple waarop ze is gecreëerd, maar het valt vooral op hoeveel liever en zachtaardiger Weird Science is in vergelijking met veel moderne tienerkomedies. Het gaat Hughes meer om de emancipatie van Gary en Wyatt tot zelfverzekerde tieners dan om het uitleven van hun wildste natte dromen.

Tekst gaat verder onder video.

Fanfare (Bert Haanstra, 1958)
ONS, 00.00-01.29 uur

Een van de best bezochte Nederlandse films uit de geschiedenis: Fanfare van Bert Haanstra (1916-1997), de man die tegenwoordig vooral wordt geroemd om zijn documentaires. Het tegenwoordig wat oubollige Fanfare, dat openluchtmuseumdorp Giethoorn nog meer op de kaart zette, draait om een ruzie in de dorpsfanfare, die dermate uit de hand is gelopen dat er nu twéé dorpsfanfares zijn. Hoogtepunt: het gelijktijdig spelen door de twee orkesten van hun zeer uiteenlopende marsen die wonderwel harmonieus samen blijken te gaan. Destijds genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden