De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 23 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Kevin Toma
Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures. Beeld
Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures.Beeld

Voetbal: Lazio-Vitesse
RTL 7, 18.30 uur

Een zware kluif voor Vitesse (1 punt in groep K): om 19.00 uur vindt in Rome de aftrap plaats van de uitwedstrijd tegen Lazio (12 punten in groep K). Om 21.00 uur volgt het verslag van Olympique Lyon versus het Griekse Apollon Limasol.

Keuringsdienst van Waarde
NPO 3, 20.25 uur

In de reeks Terug naar de basis deze week pils. Driekwart van het bier dat wordt gedronken is pils. Hoe komt dat? Marijn Frank reist af naar Plzen in Tsjechië, waar pils zijn oorsprong kent. Teun van de Keuken bezoekt het hoofdkantoor van Heineken.

Unhung hero
NPO 3, 21.50 uur

Documentaire van de Amerikaan Patrick Moote, wiens huwelijksaanzoek tijdens een basketbalwedstrijd en plein public werd afgewezen door zijn vriendin. Patricks penis zou te klein zijn. Hierop gaat hij op onderzoek uit: does size matter?

Tekst gaat verder onder de video.

Blitz: The Bombs that Changed Britain
BBC 2, 22.00 uur

Vierdelige documentaireserie over de Blitz, het Duitse bommenoffensief tegen Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke bom heeft zijn eigen verhaal, blijkt uit deze reeks.

De Verenigde Staten van Eva
NPO 1, 22.20 uur

In de slotaflevering is Eva Jinek in het plaatsje Hinton, West Virginia, dat ooit floreerde dankzij de spoorwegindustrie. Door de komst van dieselmotoren ziet de toekomst er nu anders uit. Jinek volgt dorpsgenoten die een nieuw leven zoeken.

Boudewijn Büch - verdwaald tussen feit en fictie
NPO 2, 23.45 uur

Herhaling van de documentaire waarin maker Leo de Boer en biograaf Eva Rovers pogen bloot te leggen wat feit en fictie was in het levensverhaal van schrijver Boudewijn Büch (1948-2002).

Tekst gaat verder onder de video.

Beautiful Creatures (Richard LaGravenese, 2013)
Net 5, 22.40-01.05 uur

Wat voor goeds kan er ontstaan uit de liefdesrelatie tussen een gewone jongen en een tot wasdom komende heks? Daar draait het om in Beautiful Creatures, de eerste en vooralsnog laatste film naar de youngadultboekenreeks van Kami Garcia. Draai de rollen om en vul 'vampier' in voor 'heks' en het is duidelijk dat de film destijds in het gat sprong dat de Twilight-serie achterliet: wederom gecompliceerde romantische verwikkelingen tegen een fantastische achtergrond, dit keer in een fictief, drassig gehucht in South Carolina, waar de 16-jarige Ethan iets even moois als raars krijgt met de bijna even oude Lena. Helaas voor de makers flopte de film, dus van verfilmingen van de overige drie Beautiful-boeken kwam het tot dusver niet.

Met de effecten en sfeer zit het goed, in deze vierde film van Richard LaGravenese, die eerder het tranentrekdrama P.S. I Love You (2007) regisseerde en de scripts schreef voor onder meer Terry Gilliams The Fisher King (1991) en Robert Redfords The Horse Whisperer (1998). In de volwassenen-divisie zijn leuke rollen weggelegd voor Jeremy Irons en Emma Thompson. Niettemin drijft Beautiful Creatures vooral op de chemie tussen Alden Ehrenreich en Alice Englert, verrassend 'gewone' hoofdrolspelers die samen een stuk interessanter zijn dan het afgekloven vampier-mensduo uit Twilight.

Tekst gaat verder onder de video.

Personal Shopper (Olivier Assayas, 2016)
Film 1 Premiere, 20.30-22.10 uur

Lange, lucide variant op de klassieke filmseance. Het hiernamaals maakt zich hier schijnbaar net zo graag kenbaar middels onaards geklop en spontaan stromende waterkranen, als met mysterieuze WhatsAppberichtjes. Gotiek vloeit over in 21ste-eeuwse leegte; van een ouderwets spookhuis dwaalt de in Cannes met de regieprijs bekroonde film vanzelfsprekend naar chique kledingboutiques en anonieme hotelkamers. De Amerikaanse Maureen (Kristen Stewart, even ingetogen als intens) wacht op het beloofde teken na de dood van haar tweelingbroer Lewis. Zo lang ze geen contact met hem krijgt, blijft ze terugkeren naar het bij Parijs gelegen landhuis waar Lewis stierf. Haar oponthoud bekostigt ze door sieraden en kleding te kopen voor superster Kyra (Nora von Waldstätten). Regisseur Olivier Assayas (The Clouds of Sils Maria) maakte met Personal Shopper een grillige, hybride en labyrintische film.

Tekst gaat verder onder de video.

Human (Yann Arthus-Bertrand, 2015)
NPO Cultura, 23.15-02.25 uur

Ze kijken je recht in de ogen, vastgelegd als op de fraaiste portretfoto's: de tientallen mensen uit zestig landen die documentairemaker Yann Arthus-Bertrand voor zijn camera laat vertellen wat ze mens maakt. Het ruim drie uur durende Human is eigenlijk te wijdlopig om te bevatten, maar juist dat maakt het een uniek en, naarmate de uren verstrijken, zelfs louterend project. Dat is vooral te danken aan het werk dat Arthus-Bertrand aan zijn publiek overlaat. Voice-overs ontbreken, evenals thematische hoofdstukken, die enkel zijn te destilleren door goed naar de geïnterviewden te luisteren. Over oorlog, misdaden en vergiffenis spreken zij. Maar ook over polygamie, homoseksualiteit, hoe het is als vluchteling te leven, of als deelgenoot van een inheemse, nooit verhuisde stam. De gesprekken zijn gefilmd tegen een neutraal zwarte achtergrond, wat benadrukt hoe vaak geïnterviewden in andere documentaires of tv-reportages níét tegen neutrale achtergronden in beeld worden gebracht en hoe dit de inhoud van hun woorden beïnvloedt. Na afloop heb je het gevoel alsof de hele wereld je heeft bijgepraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden