De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 22 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Youp van 't Hek.Beeld anp

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur.


Na de training willen rugbyspelers nog weleens uit grote potten vol eiwitpoeder snoepen. Om nog breder te worden. Maar wat zit er precies in die potten? De Keuringsdienst onderzoekt of je eiwitshakes echt nodig hebt om spieren te kweken.

Expeditie Robinson

RTL 5, 20.30 uur.


Tot verdriet van velen zagen we vorige week hoe boerin Bertie (bekend uit Boer zoekt Vrouw) werd weggestemd van het eiland. Toch volgde er na het afscheid nog een onderonsje met presentator Dennis Weening. Wat werd daar besproken?

Ajouad: kaaskop of Mocro?

NPO 3, 21.05 uur.

In het slot van zijn vierluik over het spanningsveld tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur kijkt Ajouad El Miloudi hoe Marokkanen ontspannen. Hij bezoekt een onder Marokkaanse jongeren populaire nachtclub.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ajouad El Miloudi.Beeld anp

Volle zalen

NPO 2, 21.15 uur.

Cornald Maas volgt Youp van 't Hek bij de tournee van zijn voorstelling Licht. William Spaaij speelt in HAIR en vertelt over de onderwaardering van musicals. Verder de voorstelling Mona, naar het boek Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck.

Brexit: a very British coup?

BBC 2, 22.00 uur.

De BBC liep mee achter de schermen bij de Leave-campagne voor het Brexit-referendum. Patrick Forbes filmde vanaf het begin van de campagne tot aan de turbulente gebeurtenissen na afloop van de stemming.

De Verenigde Staten van Eva

NPO 1, 22.20 uur.

Eva Jinek onderzoekt de verhouding tussen blank en zwart in de VS. In het diepe Zuiden loopt ze mee in een demonstratie met een activiste van de Black Lives Matter-beweging. Een garnalenvisser neemt haar mee op de wateren van Charleston.

Daughters of Darkness (Harry Kümel, 1971)

Arte, 00.05-01.45 uur.

De Belgische cinema bracht talloze regisseurs voort die zich niet door de alledaagse werkelijkheid lieten en laten knevelen; noem het gerust de cinematografische erfenis van surrealistische schilders als René Magritte en Paul Delvaux. Voor Daughters of Darkness (Les lèvres rouges) zocht regisseur Harry Kümel (1940) inspiratie bij een iets minder bekende schilderende landgenoot: menig tableau uit deze superstijlvolle vampierfilm haakt direct aan bij het intrigerend sombere werk van de Oostendse symbolist Leon Spilliaert (1881-1946).

Het chique, maar vrijwel verlaten Grand Hotel des Thermes, de nachtelijke beelden van de strandboulevard, de klamme sfeer van decadentie die de film uitwasemt: het had allemaal zo aan Spilliaerts penseel kunnen ontspruiten. En de bloedrood geklede vampier-diva (vedette Delphine Seyrig) die aast op een in hetzelfde hotel gestrand Brits paartje, is in haar elegante verdorvenheid al net zo verwant aan de eenzame, soms harpij-achtige vrouwen die Spilliaert schilderde. Daughters of Darkness stelt het zonder al te bloederige taferelen en de spanning is vooral onderhuids, maar wie zijn horror graag verfijnd, melancholiek en zinderend heeft, mag deze waanzinnig mooie (en Engels gesproken) cultklassieker niet missen.

De tøffeste gutta / De superheld (Christian Lo, 2013)

NPO 3, 15.30-16.40 uur.

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de 11-jarige Modulf wordt gepest. Elke dag wordt hij geïntimideerd en geslagen door een paar plaaggeesten uit zijn klas. Toch ziet hij het zelf niet zo, want in het diepste geheim is hij een superheld. Zijn nobele tactiek: hij offert zich op als pestdoelwit, zodat de andere kinderen uit zijn klas gespaard blijven. Maar dat onbaatzuchtige en onzichtbare heldendom komt in gevaar wanneer er een nieuw meisje op school komt dat dwars door zijn smoesjes heen prikt. Modulf moet zichzelf opnieuw uitvinden, in dit degelijke, ontroerende Noorse jeugddrama. Uitgezonden in het kader van de Week tegen pesten, en Nederlands nagesynchroniseerd.

Only You (Norman Jewison, 1994)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Only You is een romantische komedie die tegenwoordig niet meer gemaakt zou kunnen worden. Marisa Tomei speelt Faith, een vrolijke lerares die al vroeg de naam van haar droomprins heeft leren kennen. Volgens het ouijabord dat ze als kind raadpleegde en ook volgens de kermiswaarzegster die destijds in haar toekomst keek, heet hij Damon Bradley. Had ze toen al kunnen googelen, dan was het natuurlijk geen probleem voor Faith geweest om de man op te sporen. Maar dan was er dus ook geen film geweest waarin Faith veertien jaar vergeefs op Damon Bradley wacht en dan maar aanpapt met de ontzettend saaie, brave dokter Dwayne.

Staat Faiths leven dus mooi op zijn kop wanneer ze enkele dagen voor haar huwelijk met Dwayne toch opeens Damon Bradley aan de lijn heeft. Het begin van een doldwaas romantisch avontuur dat Faith en boezemvriendin Kate van Venetië naar Rome en nog wat pittoreske Italiaanse plaatjes leidt en van de ene Damon Bradley naar de andere. Zo is daar Robert Downey Jr., die meteen als een blok voor Faith valt en dan maar die geliefkoosde naam aanneemt om bij haar in beeld te komen. Gelukkig maar dat Tomei en Downey Jr. innemend, fris gezelschap zijn, en dat regisseur Jewison het goudkrokanten idealisme van liefdesliedjes en -films zelf ook niet zo serieus neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden