De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 22 juni
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Kunststof
NPO Radio 1, 19.00 uur
Theatermaker Tom de Ket is te gast bij Frénk van der Linden om te vertellen over Het Pauperparadijs, het theaterspektakel over activisme en opkomen voor de arbeider dat De Ket regisseerde op locatie in Veenhuizen. Deze zomer is de reprise.
Kunstraadsels
NPO 2, 20.25 uur
Professor Frans Grijzenhout onderzoekt deze week een schilderij uit de Gouden Eeuw, waarvan zowel de schilder als de geportretteerden onbekend zijn. Op het net gerestaureerde Portret met twee tweelingen staat een echtpaar met vijf kinderen.
Nog wat in te halen? Alle afleveringen van Kunstraadsels kijk je hier.
Hollandse zaken
NPO 2, 21.05 uur
Een groeiend aantal kinderen van spermadonoren is op zoek naar hun biologische vader. Cees Grimbergen leidt een debat over wat belangrijker is: het recht om een kind te krijgen of het recht van een kind te weten wie zijn biologische vader is?
3Doc: Senna
NPO 3, 22.05 uur
Documentaire over de legendarische Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna, die op 1 mei 1994 verongelukte op het circuit van Imola. Ook wordt ingegaan op de vete die Senna in de jaren tachtig uitvocht met Fransman Alain Prost.
David Attenborough's Great Barrier Reef
Canvas, 22.05 uur
Sir David Attenborough verkent het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Hij bezoekt een onherbergzaam deel van het Australische rif, waar zeeschildpadden vechten om te overleven.
Lees verder onder de trailer.
Het uur van de wolf: Astrid Lindgren
NPO 2, 22.55 uur
De boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, onder wie Pippi Langkous, worden bevolkt door eenzame jongens en sterke meisjes. Zelf was Lindgren (1907-2002) een sterke, onafhankelijke vrouw, blijkt uit deze Zweedse docu uit 2014.
The Book of Eli (Albert en Allen Hughes, 2010)
Net 5, 23.05-01.20 uur
Het decor van The Book of Eli lijkt het platgebombardeerde Wilde Westen. Dorre woestijnen vol kraters, stoffige stadjes waar al het tuig in de plaatselijke saloon geclusterd zit, veel meer is er na een catastrofale oorlog niet over van de westerse beschaving. Sporadisch duikt een restje cultuur op, zoals een iPod of een antieke platenspeler. En natuurlijk het boek dat semi-samurai Eli met zich meetorst. Deze zwijgzame eenling, mooi laconiek vertolkt door Denzel Washington, wil dat boek naar de westkust brengen in opdracht van God. Een missie die hem zozeer obsedeert dat hij nog maar nauwelijks leeft volgens de boodschap van het boek, al blijft hij, anders dan veel hongerige lotgenoten, uit de buurt van mensenvlees.
Met het uitgebleekte The Book of Eli hebben de gebroeders Hughes (Menace II Society, From Hell) een indrukwekkende apocalypsparabel gemaakt die actie, sfeer en moraal veel beter in balans houdt dan de drukke trailer suggereert. Maar het moet gezegd: de beste scène is die waarin Eli en zijn beschermelinge zich verschansen bij een uiterst gastvrij bejaard kannibalenechtpaar, waarvan het houten huis door de slechteriken aan flarden wordt geschoten. In één lange take trekt de camera baantjes door de vuurzee, van het ene kogelgat naar het andere. Sinds de films van Sam Peckinpah en Sergio Leone werd een shoot-out zelden zo barok vastgelegd.
Lees verder onder de trailer.
Mira (Fons Rademakers, 1971)
ONS, 13.02-14.37 uur
Het is Fons Rademakers-maand bij ONS, met vandaag zijn dik aangezette, maar stijlvolle Strijn Streuvels-verfilming Mira. In deze bewerking van Streuvels' roman De teleurgang van den Waterhoek (1927) speelt Willeke van Ammelrooy een warmbloedige inwoner van een Vlaams dorpje, dat in rep en roer raakt door de aanbouw van een brug. Willeke van Ammelrooys speelfilmdebuut ook met Freek de Jonge, Jan Decleir en regisseur Rademakers zelf (als de hooghartige notaris van het dorp).
Flodder (Dick Maas, 1986)
RTL 7, 20.30-22.45 uur
De Hollandse white trash gingen sinds Dick Maas' succes door het leven als families Flodder. Een mooie prestatie van de nurkse regisseur, die Flodder in een interview in de Volkskrant de film noemde waarop hij het meest trots is. De avonturen van het vaderloze gezin, onder leiding van Nelly Frijda, schopten het in 2007 tot de Canon van de Nederlandse Film. Wat voor de regisseur geen verrassing was. 'Ze hadden ál mijn films moeten kiezen.' Vanavond wordt ook nog het vervolg, Flodder in Amerika (1992), uitgezonden, meteen na de eerste film.
De helleveeg (André van Duren, 2016)
Film 1 Family, 01.10-03.02 uur
Gezellig wordt het nooit als tante Tiny binnenstuift, neurotisch zwaaiend met haar onafscheidelijke gele stofdoek. Haar poetsdrift is het ergste niet. Tiny (Hannah Hoekstra) kan behoorlijk vuilbekken en verstoort elke familiebijeenkomst met haar scheldpartijen en harde verwijten. Dat achter al die woede een trauma schuilgaat, vermoedt haar neef Albert Egberts (Benja Bruijning) wel, maar de precieze toedracht bleef altijd geheim.
Het 55 jaar omspannende De helleveeg, gebaseerd op de roman van A.F.Th. van der Heijden, toont aan dat een leven al vroeg kapot kan gaan. Schrijver-regisseur Van Duren (Kees de jongen, De bende van Oss) kiest duidelijk partij voor zijn titelheldin, die moet opboksen tegen een allesverhullende hypocrisie. Tiny is daarmee ook door de prima vertolking van Hannah Hoekstra sympathieker dan de furie uit Van der Heijdens boek, maar gelukkig behoudt ze haar giftige tong.