De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 21 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bill Hader en Amy Schumer in Trainwreck. Beeld
Bill Hader en Amy Schumer in Trainwreck.Beeld

Het uur van de wolf: Thomas Verbogt - NPO 2, 22.55 uur

Ik begon te schrijven toen ik drie was is een ongewoon schrijversportret. Filmmaker Ditteke Mensink maakt met schrijver Thomas Verbogt een poëtische verbeelding van zijn jeugdervaringen.

Buddy Holly: rave on - Canvas, 22.55 uur

Muziekdocu over de invloedrijke, maar veel te korte carrière van Buddy Holly, een van de grote rock-n-rollsterren uit de jaren vijftig, die als 22-jarige om het leven kwam bij een vliegtuigcrash. Vrienden en collega's halen herinneringen op.

Hier zijn de Van Rossems - NPO 2, 20.25 uur

Maarten, Vincent en Sis Van Rossem buigen zich over het verleden van de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Sis belicht vooral de religieuze kanten, zoals het Abdijcomplex en de bedevaarten. Maarten richt zich op het roemruchte VOC-verleden. Bekijk hier alle afleveringen van Hier zijn de Van Rossems.

Maarten, Vincent en Sis Van Rossem Beeld
Maarten, Vincent en Sis Van RossemBeeld

Keuringsdienst van waarde - NPO 3, 20.25 uur

Over stremsel, de stof uit de maag van zoogdieren die je nodig hebt om kaas te maken. Verslaggevers laten zien hoe stremsel op de traditionele manier (uit de lebmaag van een kalf) en door genetische modificatie wordt gewonnen. Bekijk hier alle afleveringen van Keuringsdienst van waarde.

Ilse's veranda - NPO 1, 21.20 uur

Cabaretier en countryliefhebber Marc-Marie Huijbregts gaat bij Ilse DeLange op bezoek in Nashville. Huijbregts' droom is de door hem bewonderde zangeres Wynonna Judd te onmoeten. En hoe homovriendelijk is Nashville eigenlijk?

Haagse lobby - NPO 2, 21.10 uur

Dankzij een stevige lobby kreeg de Amerikaanse taxi-dienst Uber voet aan de grond op de Nederlandse taximarkt. Rick Nieman laat zien hoe Uber dat met hulp van o.a. een voormalig eurocommissaris en een oud-Tweede Kamerlid voor elkaar kreeg.

Rick Nieman. Beeld
Rick Nieman.Beeld

Trainwreck (Judd Apatow, 2015) - Net 5, 20.30-23.05 uur

Zo gauw iemand te dichtbij komt in het liefdesleven van Amy (fijne rol van komiek Amy Schumer), vlucht ze weg, uit angst voor echte intimiteit. Maar wanneer ze als journalist van een fout mannenblad op pad wordt gestuurd voor een artikel over sportdokter Aaron (Bill Hader) categorie: niet direct knap of sexy, wel aardig, grappig en intelligent valt ze voor hem, per ongeluk. Die gek belt na die eerste nacht nog terug ook! Wat op papier wellicht klinkt als een ietwat afgezaagde, tikje platte romkom, wordt in handen van regisseur Judd Apatow en scenarist en hoofdrolspeler Schumer een innemende film vol echte, weerbarstige personages.De grote kracht van Trainwreck: Schumer spaart niemand, ook zichzelf niet. Hader vertelt dat een ex hem Dexter noemde (naar de moordenaar uit de tv-serie) en je denkt: verdomd, er schuilt inderdaad iets van een seriemoordenaar in dat gelaat. Trainwreck is een film die hardop zegt wat je stiekem denkt en dat is een verademing; acteurs die niet de opgepoetste versie van zichzelf uithangen, maar zich genadeloos laten lekprikken. Topbasketballer LeBron James, die zichzelf speelt en in die hoedanigheid Kanye West citeert, is met zijn fijnzinnige komische timing een ontdekking. Ook enkele mild-absurde zijpaadjes zijn sterk, met als hoogtepunt een rol voor de pretentieuze, niet-bestaande zwart-wit arthousefilm The Dogwalker, met Daniel Radcliffe in een smakelijk artificiële rol als professioneel hondenuitlater. Maar het is Schumer zelf die de film draagt, met een personage dat in al haar tegenstrijdige signalen naar de buitenwereld charmant, komisch en eerlijk is, maar ook neurotisch en onuitstaanbaar. Juist die cocktail maakt haar en haar film zo levendig en herkenbaar.

Hud (Martin Ritt, 1963) - Arte, 14.05-15.50 uur

Paul Newman speelt het hufterige titelpersonage in deze in fraai zwart-wit gefilmde antiwestern (drie Oscars) over een generatiestrijd op een boerderij in Texas. Hud is 'besmet met de bacteriën van het materialisme die de moderne mens ziek maken', zoals The New York Times destijds schreef. Een man die in zijn eigen woorden het loose livin' tot kunst heeft verheven en geen fluit geeft om de principes van pa. De boel komt nog meer onder spanning te staan als een uitbraak van mond-en-klauwzeer de hele veestapel van vader bedreigt. Met sterk spel en aangename lak aan verhaalconventies: Hud kent geen helden en plattelandsromantiek is mijlenver weg.

Kubo en het magische zwaard (Travis Knight, 2016) - Film1 Premiere, 18.50-20.27 uur

Kubo komt uit de koker van de Amerikaanse animatiestudio Laika, eerder verantwoordelijk voor de bijzondere combinatie van stopmotion en computertechnieken in de eigenzinnige (horror-)animatiefilms Coraline, ParaNorman en The Boxtrolls. Dit keer is het de baas van de studio, Travis Knight, die de regie verzorgt. Hij stopte zijn voorliefde voor grootse queesten en Japanse volksverhalen en kunst in deze animatiefilm. In het gezelschap van een cynische aap, een idiote kever-krijger en een stapel origamiblaadjes moet de 11-jarige verhalenverteller Kubo op zoek naar een magische wapenuitrusting. Hij reist daarvoor van de ene oogstrelende locatie naar de andere en vecht onder andere tegen zijn kwaadaardige, achter een masker verscholen tantes en een reusachtig skelet met lichtgevende ogen. Kubo is ongekend mooi en met zeldzaam veel liefde en toewijding gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden