De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 2 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Madeleine Stowe en Ed Harris in China Moon van John Bailey. Beeld
Madeleine Stowe en Ed Harris in China Moon van John Bailey.Beeld

China Moon (John Bailey, 1994)
AMC, 14.45-16.25 uur.

Nog altijd een geliefd genre bij filmkijkers en -makers: de film noir. Het vanmiddag uitgezonden China Moon is gemaakt lang na de officieel laatste film noir (Orson Welles' Touch of Evil uit 1958), maar vertoont alle kenmerken ervan: een eenzame held, een femme fatale, een onbestaanbare liefde en veel donkere, nachtelijke, onheilszwangere scènes.

Kyle Bodine (een jonge, maar al licht kalende Ed Harris), rechercheur in Florida, verliest zich op een avond in de langharige Rachel Munro (Madeleine Stowe), een vrouw die hij beter met rust had kunnen laten. Dat constateert de kijker direct, maar de rechercheur niet; zijn kwaliteiten liggen op een ander gebied. Rachel heeft, om het zacht uit te drukken, wat problemen in haar huwelijk met de onaangename Rupert (Charles Dance), een man die we in de eerste scène schaamteloos zagen vreemdgaan. Onheilspellend is vanaf dat moment eigenlijk elke scène en je zou de personages willen toeschreeuwen dat ze telkens de verkeerde beslissingen nemen en dingen doen. Maar ja, die verrekte liefde, hè. Dus je vergeeft het Ed Harris, al weet je dat ook deze film noir minstens één slachtoffer zal eisen.

The Descendants (Alexander Payne, 2011)
Film 1 Drama, 22.10-00.05 uur.

Een van de vele hoogtepunten uit het oeuvre van de in Omaha (Nebraska, VS) geboren Alexander Payne (Election, About Schmidt, Sideways, Nebraska), die zijn films telkens opdient als een smakelijke cocktail waarin het drama nooit te zwaar en de lichtheid nooit ondraaglijk wordt. The Descendants is daarvan een uitstekend voorbeeld.

In de beelden die voorafgaan aan de begintitels zien we het vrolijke, gelukkige gezicht van een vrouw die over het water racet. Als de film is begonnen, ligt ze in coma in het ziekenhuis, als gevolg van een zwaar ongeluk op datzelfde water. De voice-over van George Clooney, haar echtgenoot, gidst ons redelijk opgewekt door het begin van de film, waarin hij vertelt hoe hij op het paradijselijke Hawaï opeens in zijn eentje moet zorgen voor hun prepuberale dochter en hoe bar weinig hij daarvan eigenlijk weet. Het is het begin van een leerweg van vader en dochter, die ook nog een oudere zus uit een internaat terughalen om bij het langzame sterven van hun moeder aanwezig te zijn.

Knap hoe The Descendants ogenschijnlijk moeiteloos meandert tussen het dagelijks leven dat vrolijke en minder vrolijke momenten kent, en de lastige tijdsspannen in de ziekenhuiskamer waar de moeder en echtgenote in coma ligt tegen wie iedereen nog wel wat te zeggen heeft. En zie vooral hoe knap de eenvoudige slotscène is die volgt op haar al in het begin van de film aangekondigde dood. Alleen die, zwijgende, scène al, met vader en twee dochters, maakt van The Descendants een klein meesterwerk.

The Kingdom (Peter Berg, 2007)
SBS 9, 23.25-01.10 uur.

Spectaculaire actiefilm over een FBI-eenheid (met onder anderen Jamie Foxx) die in Saoedi-Arabië een bomaanslag op een Amerikaanse legerbasis onderzoekt. Tussen al het uitbundig verbeelde geweld door worden ook vragen gesteld over het nut van de strijd tegen het terrorisme. De film van regisseur Peter Berg balanceert wat dat betreft net als Ridley Scotts Black Hawk Down tussen patriottisme en een poging om de realiteit van een Amerikaanse militaire invasie weer te geven. Het hangt ervan af welke bril je opzet.

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.30 uur

Hoe valt het grote prijsverschil tussen verschillende pakken halfvolle melk in de supermarkt te verklaren? Zit er verschillende melk in de pakken of is er iets anders aan de hand? De verslaggevers gaan op bezoek bij de boer en bij Campina.

Volle zalen
NPO 2, 21.10 uur

Cornald Maas brengt met Dimitri Verhulst een bezoek aan Mens, het nieuwe theaterconcert van Wende Snijders. Ook gaat Maas met Anna en Frieda Mulisch naar de nieuwe toneelbewerking van de Mulisch-roman Twee vrouwen.

Van onschatbare waarde
NPO 1, 21.30 uur

Nieuw Omroep Max-programma dat doet denken aan Tussen kunst en kitsch: verkopers van waardevolle spullen proberen hun object te slijten aan een van de vier experts. Een rode wijn en Chinees porselein uit de Gouden Eeuw komen voorbij.

Beaufort
RTL 4, 21.30 uur

In de tweede aflevering van zijn avontuurlijke reportageserie verdwijnt Beau van Erven Dorens diep onder de grond in België en Groot-Brittannië, waar hij door grotten en spelonken kruipt. Hoe claustrofobisch aangelegd is Beau?

Beau van Erven Dorens gaat weer op avontuur in aflevering twee van Beaufort. Beeld anp
Beau van Erven Dorens gaat weer op avontuur in aflevering twee van Beaufort.Beeld anp

Dit zijn wij
NPO 1, 22.20 uur

In zijn nieuwe documentaireserie schetst Michiel van Erp de Nederlandse samenleving in al zijn geledingen. In aflevering één: hoe trouwt Nederland? Van Erp volgt Britt & Sharon. Zij willen hun huwelijk in Walt Disneystijl vieren.

Politicologica
NPO 2, 23.10 uur

Een onderzoek naar de manier waarop D66 zijn imago vormgeeft en omgaat met blunders. D66 werd opgericht als partij van de bestuurlijke vernieuwing, van meer transparantie en democratie. Houdt de partij zich daar nog wel aan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden