De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Michael Douglas in The Game van David Fincher. Beeld
Michael Douglas in The Game van David Fincher.Beeld

The Game (David Fincher, 1997)

Net 5, 22.45-01.15 uur.

'Ik haat verrassingen', zegt hoofdpersoon Nicholas Van Orton (Michael Douglas) tegen zijn jongere broer Conrad (Sean Penn) wanneer deze plotseling is opgedoken om hem een verjaardagscadeau te geven. In het chique restaurant begint achter Nicholas een van bedienend personeel gevormd koor Happy Birthday te zingen. Lekker genant en nog maar een voorbode van wat Nicholas te wachten staat.

Zijn eigenlijke cadeau is een waardebon voor een ervaring 'die je leven echt leuk maakt'. En voor hij en wij het goed en wel beseffen, bevindt de schathemelrijke en ingedutte zakenbankier zich in een werkelijkheid die hij steeds minder onder controle heeft en waarin wat als een spel begint een levensgevaarlijk avontuur wordt. Waarbij hij en wij geregeld twijfelen: is het nog wel een spel?

Het fijne van The Game is niet alleen dat David Fincher (Fight Club, Se7en, The Social Network) zich een zeldzaam vaardig cineast toont het is niet in woorden te vatten hoe hij erin slaagt de spelwerkelijkheid in zijn fictieve werkelijkheid te integreren. Ook het spel van de hoofdrolspelers is voortreffelijk en aanstekelijk.

Douglas kruipt met plezier weer in de rol van arrogante bankier, zoals hij die tien jaar eerder met zoveel verve speelde in Oliver Stone's Wall Street. Penn voorziet in de drie scènes waarin hij optreedt zijn personage van een compleet karakter en Deborah Kara Unger lijkt een verlengstuk van de regisseur in de manier waarop ze Douglas en ons keer op keer op het juiste of verkeerde spoor zet. Tamelijk geniaal.

Kollektivet (Thomas Vinterberg, 2016)

Film 1 Premiere, 20.30-22.20 uur.

De Deense filmster Trine Dyrholm (Festen, The Legacy) kreeg de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Berlijn voor haar rol als de ruimdenkende hippie Anna in Thomas Vinterbergs recentste film Kollektivet. Ze is dan ook geweldig als de echtgenote van Erik, die een te groot huis erft en dat, vooral op initiatief van Anna, vult met een commune we bevinden ons in de jaren zeventig. Maar natuurlijk blijkt haar hart haar ruimdenkendheid in de weg te zitten als haar man er op een goede dag een vriendin bij neemt, hoewel ze aanvankelijk zelf voorstelt haar in huis te nemen.

Voor het collectief ineenstort laat Vinterberg de camera vrolijk-onrustig dansen tussen de kleurrijke figuren die zich melden voor onderdak. Van de wulpse roodharige Mona ('Ik ben niet gierig met mijn lichaam') tot de goeiige buitenlander Allon. Kollektivet is in veel opzichten een opgewekte variant van Vinterbergs grimmige doorbraakfilm Festen.

The Recruit (Roger Donaldson, 2003)

Net 5, 20.30-22.45 uur.

Met de kennis van nu, beschikbaar gesteld door klokkenluider Edward Snowden, is deze CIA-thriller uit 2003 een stuk interessanter dan toen-ie in de bioscopen verscheen. The Recruit was de eerste Hollywoodfilm waaraan de CIA officieel meewerkte.

Dat leverde een gelikte en eenduidige film op die voor een groot deel oogt als een wervingsfilm van de Amerikaanse inlichtingendienst. Maar regisseur Donaldson is te goed en te ervaren om het daarbij te laten; met zijn vakmanschap verheft hij het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak. Vooral de toespelingen op het leeftijdsverschil tussen hoofdrolspeler Al Pacino (1940) en diens tegenspeler Colin Farrell (1976) werken goed.

Pacino speelt al jaren niet meer op de ooit karakteristiek-explosieve wijze waarop hij in bijvoorbeeld Scarface excelleerde. Ook hier speelt hij meer zoals hij in Insomnia uitblonk: als oudere, vermoeide cynicus met ergens nog wel een restje vuur en warmte in zich.

Klem

NPO 1, 20.30 uur

Dramaserie geschreven door Frank Ketelaar (Overspel). De keurige Hugo (Barry Atsma) heeft een hoge functie bij de Belastingdienst. Wanneer zijn dochter bevriend raakt met de dochter van een crimineel (Jacob Derwig), komt Hugo klem te zitten.

Trump night

RTL 5, 20.30 uur

Aan de vooravond van de inauguratie van Donald Trump gaat Robert Jensen naar Mingo Junction, Ohio, om te praten met Trump-stemmers die hij voor de verkiezingen ook sprak. Om 21.30 uur volgt de documentaire Wie is Donald Trump?

BROOD

NPO 1, 22.25 uur

Van croissant tot knäckebröd: in deze reeks onderzoekt patissier Robèrt van Beckhoven brood. Hij begint in Zeeland, waar boer Lennert graan oogst. Daarna bezoekt hij in het Waalse Sankt Vith een zuurdesembibliotheek.

undefined

David Bowie - De laatste vijf jaar

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Francis Whately maakte een documentaire over de laatste vijf jaar van David Bowie. Centraal staan zijn laatste drie projecten: de albums The Next Day en Blackstar, en de musical Lazarus, die werd geregisseerd door Ivo van Hove.

I'm not in love: The Story of 10cc

Canvas, 23.05 uur

Documentaire uit 2015 waarin de originele leden van 10cc weer bij elkaar komen bij de 40ste verjaardag van de Britse rockband. Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme blikken terug op hun succes en op hun breuk in 1976.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen in gesprek met Teun van de Keuken (1971), tv-presentator van De monitor en columnist voor de Volkskrant. In zijn roman Goed volk beschrijft hij hoe zijn leven als kind werd bepaald door zijn ouders' linkse ideologie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden