De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 18 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Tom Cruise in The Last Samurai, om 21:30 op Net 5. Beeld
Tom Cruise in The Last Samurai, om 21:30 op Net 5.Beeld

Rambam
NPO 3, 20.55 uur

Rambam onderzoekt hoe honden worden opgeleid tot politiehond op hondenscholen van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). De Partij voor de Dieren bekeek de beelden al en spreekt van dierenmishandeling.

Big Cats
BBC 1, 21.00 uur

Dit drieluik over de bijzonderste katten ter wereld wordt gefilmd in Zuid-Afrika, waar de zwartvoetkatten 's nachts op pad gaan om prooien te vangen. In Mongolië wordt het zeldzame roofdier de pallaskat (of 'manoel') gespot.

De brug
NPO 2, 21.15 uur

Aflevering drie van de documentaireserie gaat over de CCC Bridge in New Orleans, de Amerikaanse stad die in 2005 door orkaan Katrina overstroomde. De brug naar de stad Gretna was voor velen de enige manier New Orleans te ontvluchten.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing gaat langs bij het geheime neushoornweeshuis The Rhino Orphanage in Zuid-Afrika, waar de 23-jarige Jamie haar leven wijdt aan het helpen van de kalveren van gestroopte neushoorns.

Floortje naar het einde van de wereld, om 21.30 uur op NPO 1. Beeld anp
Floortje naar het einde van de wereld, om 21.30 uur op NPO 1.Beeld anp

Bureau Korea
NPO 3, 21.40 uur

In aanloop naar de Winterspelen in Zuid-Korea gaan Frank Evenblij en Erik Dijkstra op zoek naar de Koreaanse Sven Kramer. Ook vertellen ze over de Noord-Koreaanse schaatster Han Pil-hwa, die in 1964 als eerste Aziaat won op de Winterspelen.

Close up: We Margiela
NPO 2, 23.00 uur

Documentaire over Maison Martin Margiela, een van de toonaangevende modehuizen van de afgelopen decennia. Het Belgische creatieve genie Martin Margiela bleef in de hoogtijdagen van het modehuis volledig onzichtbaar. Waarom?

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985)
Arte, 14.05-16.45 uur

Zeven keer werkte acteur Robert Redford met regisseur Sydney Pollack (1934-2008). Van 1966 tot 1990 speelde hij in Pollacks This Property is Condemned, Jeremiah Johnson, The Way We Were, Three Days of the Condor, The Electric Horseman, Out of Africa en Havana. Pollack zag Redford als de verpersoonlijking van het soort man over wie hij films wilde maken: een archetypische, knappe Amerikaanse held, maar met een (verborgen) krasje.

Hun succesvolste samenwerking was Out of Africa, naar de memoires van de Deense schrijver Karen Blixen. Grote filmers als Orson Welles, David Lean en Nicolas Roeg hadden zich eerder al stukgebeten op de verfilming. Blixen wordt hier gespeeld door Meryl Streep, Redford is de avonturier die haar op haar koffieplantage in Kenia bezoekt en op wie ze verliefd wordt. De productie verliep weliswaar niet soepel (Redford speelde zijn personage oorspronkelijk met Engels accent, maar Pollack vond dit bij nader inzien afleiden en liet de acteur zijn tekst opnieuw inspreken), maar de film won desondanks zeven Oscars, onder meer in de categorieën film, regie en scenario, en uiteraard voor de schitterende fotografie van het Afrikaanse landschap en de muziek van John Barry.

Innerspace (Joe Dante, 1987)
SBS 9, 20.30-23.00 uur

Een van de vele fijne, luchtige pulpwerkjes van specialist Joe Dante (Gremlins, Piranha), deze prettig gedateerde sciencefictionkomedie Innerspace. Een miniversie van hoofdrolspeler en testpiloot Dennis Quaid zou geïnjecteerd moeten worden in een konijn, maar uiteindelijk belandt hij in de bloedbaan van de hypochondrische scharrelaar Martin Short. Heerlijke kolder, perfect voor de winterdagen.

The Last Samurai (Edward Zwick, 2003)
Net 5, 20.30-23.40 uur

Megalomane vertelling (speelduur: 157 minuten, productiebudget: 140 miljoen dollar) over de door Tom Cruise gespeelde Amerikaanse legerkapitein Nathan Algren, die in het Japan van 1876 beschaving komt brengen. Maar de besliste samoerai nemen de hooghartige Amerikanen gevangen en dat zal van Algren een ander mens maken. Hij wordt door de samoerai omgeschoold naar hun normen en waarden. Cruise past goed bij de grootheidswaanzin van de film, maar pel je de actiehuid eraf, dan blijft toch vooral een fascinerend gevalletje miscasting over.

The Adjustment Bureau (George Nolfi, 2011)
SBS 9, 23.00-01.05 uur

Luchtige bewerking van een verhaal van de vermaarde sciencefictionschrijver Philip K. Dick (Blade Runner, Minority Report). Luchtig is hier ook echt luchtig, want de verontrustende scifi-ondertoon uit het verhaal is rücksichtslos vervangen door popcornromantiek. Matt Damon als politicus en Emily Blunt als danseres zijn nog best overtuigend als twee geliefden. Helaas zijn er mysterieuze mensen en instanties (zie titel) die hun relatie niet zien zitten, waardoor ze elkaar telkens mislopen, telefoons niet werken en taxi's niet stoppen, wat leidt tot een thrillerachtige film over lotsbestemming en onmogelijke liefde. Wie wil genieten van het geloofwaardig flirtende en aantrekkelijke duo in de hoofdrol, moet zich onthouden van logische vragen die niet worden beantwoord in het rammelende plot. Niet te veel nadenken dus, dat doet de charme geen goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden