De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 16 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Lea van Acken in Kreuzweg.

Voetbal: Europa League RTL 7, 18.00
In de zestiende finales van de Europa League zijn AZ en Ajax nog over namens Nederland. Om 19.00 uur begint in Alkmaar AZ-Olympique Lyon. Om 21.05 uur een live verslag vanuit Warschau, waar Ajax de uitwedstrijd tegen Legia Warschau speelt.

Klem NPO 1, 20.30 uur
De dramaserie Klem is een kijkcijferhit (vorige week 1,6 miljoen kijkers) en hoofdrolspeler Barry Atsma vertelt in interviews dat hij niet meer normaal over straat kan. Hoe gaat het verder nadat Hugo's dochtertje Suzanne is zoekgeraakt in het bos?

Klem met Jacob Derwig, Georgina Verbaan en Barry Atsma

What the Hague?! NPO 3, 21.05 uur
Vierdelige serie waarin journalist en voormalig Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens de campagnes onderzoekt. Hoe werkt het politieke brein en hoe laat de politiek ons partij kiezen? Hilkens spreekt met spindoctors, politicologen en imagodeskundigen.

Volle zalen NPO 2, 21.10 uur
Cornald Maas gaat op stap met Ivar Oosterloo, voormalig The Voice-finalist die nu schittert in dansshow Unforgettable. Met columnist Özcan Akyol bezoekt Maas het toneelstuk De Terugkeer-Turk. Actrice Carine Crutzen vertelt over haar helden.

Cornald Maas en Adriaan van DisBeeld still uit Volle Zalen

Politicologica NPO 2, 23.00 uur
Nog een serie over politieke beeldvorming. In deze reeks van Omroep Human wordt elke week geanalyseerd hoe een politieke partij zijn imago vormgeeft. Aflevering één gaat over de PvdA. Met Wouter Bos, Rob Oudkerk en Ella Vogelaar.

Nooit meer slapen NPO Radio 1, 00.00 uur
Pieter van der Wielen spreekt schrijver Raymond van de Klundert (1964), oftewel Kluun. Zijn nieuwe roman DJ gaat over de dj Thor, die na een wilde nacht in Las Vegas het middelpunt wordt van een schandaal waar de hele wereld van smult.

Kreuzweg (Dieter Brüggemann, 2014) Arte, 13.40-15.25 uur
'Jezus wordt ter dood veroordeeld', 'Jezus neemt het kruis op Zijn schouders' een beetje katholiek weet hoe het dan verder gaat, in de veertien zogenaamde kruiswegstaties. En die weet ook waar het in het Duitse drama Kreuzweg op zal uitlopen voor de 14-jarige, streng religieuze Maria. Het meisje en haar ouders schikken zich naar de wetten van een fundamentalistische divisie van de katholieke kerk, die haar verbiedt naar popmuziek en soul te luisteren en eigenlijk haar hele levensplezier heeft gesloopt. Een deerniswekkend vrome, door haar veronderstelde zonden geplaagde puber is ze, die niets liever wil dan dat haar (autistische?) broertje gaat praten. Ze is bereid zich daarvoor persoonlijk op te offeren. Letterlijk.

Schrijver-regisseur Dieter Brüggemann (40) deelt Maria's lijdensweg op in veertien tableaus, elk in één take opgenomen met een meestal stilstaande camera. Elk tableau wordt voorafgegaan door de teksten van de kruiswegstaties. Het voortreffelijke acteerwerk straalt diezelfde versteende sfeer uit, maar elke scène is zo precies gecomponeerd, zo feilloos qua kadrering en zeggingskracht, dat je ademloos blijft kijken. Alsof de personages, al leven ze in de 21ste eeuw, er zo'n archaïsche levensbeschouwing op nahouden dat hun werkelijkheid op klassieke schilderijen gaat lijken. Verontrustend, sardonisch komisch en hypnotiserend.

The Theory of Everything (James Marsh, 2014) Net 5, 20.30-23.05 uur Bewonderenswaardige, met een Golden Globe bekroonde acteerprestatie van de betrekkelijk jonge Eddie Redmayne (The Danish Girl, Fantastic Beasts and Where to Find Them), hij was 32 toen de film uitkwam, die gestalte geeft aan de natuurkundige Stephen Hawking, die lijdt aan de spierziekte ALS. Regisseur James Marsh bouwde zijn film deels rond sleutelmomenten uit Hawkings carrière, met zijn echtgenote (Felicity Jones) die zichzelf wegcijfert en vereenzaamt. Die laatste problemen, die in werkelijkheid de twee uit elkaar dreven, moeten wijken voor het sprookje dat deze biopic vooral wil zijn.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle en Loveleen Tandan, 2008) Net 5, 23.05-01.25 uur
De personages maken de gruwelijkste dingen mee en toch knallen de kleuren van het scherm. Alleen al de bonte, pittige stijl maakt duidelijk waar Slumdog Millionaire om draait: liefde, hoop, doorzettingsvermogen en levenslust. Held is de jonge Indiase wees Jamal, opgegroeid in de sloppenwijken van Mumbai. Tijdens zijn optreden in een populaire tv-quiz oogst hij verbijstering en ongeloof door de lastigste vragen correct te beantwoorden. Bij zo'n schoffie moet wel sprake zijn van doorgestoken kaart, is al snel de conclusie, en Jamal wordt gearresteerd. Wanneer hij in het politiebureau aan zijn verhaal begint en vertelt hoe hij aan zijn juiste antwoorden kwam, gaat deze bewerking van Vikas Swarups roman Q & A (2005) pas echt goed van start.

Wat bij Slumdog Millionaire vaak wordt vergeten, is dat Danny Boyle een co-regisseur had: hij vroeg de Indiase Loveleen Tandan de credit te delen, omdat ze zo'n essentieel aandeel had in de totstandkoming van de film. Eerst zou Tandan alleen de casting doen, maar dat veranderde toen ze Boyle en scenarist Simon Beaufoy adviseerde de film gedeeltelijk in Hindi op te nemen. Die goede raad werd opgevolgd en nog mooier: Tandan mocht de Hindi-dialoog schrijven in plaats van scenarist Beaufoy. Vervolgens promoveerde Boyle Tandan tot co-regisseur omdat, zoals hij vertelde aan The Times of India, 'ik haar elke dag bij me had en ontzettend op haar vertrouwde om me te behoeden voor grote fouten'. Altijd fijn, als een gelauwerd filmmaker zich zo bescheiden opstelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden