De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 15 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
In Made in Dagenham staken de dames van de Fordfabriek. Beeld
In Made in Dagenham staken de dames van de Fordfabriek.Beeld

Voetbal: Europa League

RTL 7, 18.30 uur
Twee liveverslagen van returns in de achtste finale. Om 19 uur Dynamo Kiev versus Lazio, waarvan de eerste ontmoeting vorige week in Rome eindigde in 2-2. Om 21 uur Salzburg-Borussia Dortmund. Salzburg won de eerste confrontatie met 2-1.

Kunststof

NPO Radio 1, 19.30 uur
Petra Possel spreekt met Diederik van Vleuten, die van 2010 tot 2012 succes oogstte met zijn voorstelling Daar werd wat groots verricht, over de geschiedenis van zijn oudoom in Nederlands-Indië. Nu brengt hij een fotoboek uit met de achtergronden.

Diederik van Vleuten is te gast bij Petra Possel in Kunststof op Radio 1. Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant
Diederik van Vleuten is te gast bij Petra Possel in Kunststof op Radio 1.Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

Break Free

NPO 3, 20.55 uur
Chris Zegers vertelt het verhaal van Jessica Wilford uit Valkenswaard. Op haar 32ste ging ze voor Artsen zonder Grenzen op missie naar het door een aardbeving getroffen Nepal. Een helikoptervlucht over het Himalayagebergte werd haar fataal.

Bed & Breakfast

NPO 1, 21.30 uur
De logeerpartijen waarbij drie stellen elkaars bed & breakfast kritisch recenseren begint in Haarlem. Daarna volgen logeeradressen in Harderwijk en een vissersdorp in Flevoland. Welke B&B is het tarief per nacht het meest waard?

De roze dolk

NPO 3, 21.40 uur
Een nieuwe episode in het tv-genre 'egodocumenten': in deze persoonijke reeks leggen programmamaker Bo Jeuken en haar vriend Stef hun prille ouderschap vast in diverse stadia. Wat komt er allemaal op je af, zodra je besluit dat je kinderen wil?

Ons belang

NPO 2, 23.20 uur
In deze serie over lokale politici leden van Onafhankelijk Delft, die zich verzetten tegen de sloop van huizen. Ook is te zien hoe Dré Peters van de Liberale Volkspartij Roermond zijn van fraude verdachte vriend Jos van Rey steunt in de rechtszaal.

Made in Dagenham (Nigel Cole, 2010)

ONS, 13.00-15.00 uur
Als de stakende dames van de Fordfabriek in het Dagenham van de jaren zestig het werk hebben neergelegd, staan ze een beetje verloren met hun borden bij het hek van de fabriek. Bittere ernst in een komisch jasje: Made in Dagenham is het ideale script voor regisseur Nigel Cole (Saving Grace, Calendar Girls). Hij toont de waargebeurde vrouwenstrijd als een mild-pikante komedie. Zijn hoofdpersonen, die in 1968 toch echt de Forddirectie op de knieën wist te krijgen, dartelen hier rond in vrolijk gebloemde jurkjes.

Zo waargebeurd als het archiefmateriaal suggereert, is Made in Dagenham niet. Scenarist Billy Ivory, die zich verslikt in wat dramatisch bedoelde zijlijntjes, voegde verschillende dames samen tot een uiterst charmante stakingsleidster, een fijne rol van Sally Hawkins. Miranda Richardson is erg leuk als minister Barbara Castle. Toch zijn de dames even vaak de simpele kippen die de mannen denken dat ze zijn en dat idee van gelijke rechten moet ze nota bene door een man worden uitgelegd.

Three Generations (Gaby Dellal, 2015)

Film1 Premiere, 19.00-20.28 uur
De 16-jarige Ray (Elle Fanning) wordt alleen nog Ramona genoemd door de conciërge van het New Yorkse appartementencomplex, waar ze woont met haar alleenstaande moeder, haar lesbische oma en dier geliefde.

Voor de rest van haar omgeving is Ray gewoon Ray, ook al moet de hormoonbehandeling nog beginnen, ook al vraagt oma zich soms hardop af waarom Ray niet kiest voor een leven als 'gewone lesbienne' en ook al vertelt de gepijnigde voice-over hoe Ray de afgelopen jaren op zijn verjaardag, tijdens het uitblazen van de kaarsjes, alleen nog maar wenste een échte jongen te zijn.

Het gebrek aan drama maakt de film een tikje vrijblijvend je zou elke tiener als Ray zo'n haast unaniem welwillende omgeving gunnen, alleen zijn vader moet nog even worden overtuigd maar de drie hoofdrolspeelsters maken de film. Elle Fanning bewijst zich als Ray opnieuw als een van de beste actrices van haar generatie. Naomi Watts worstelt overtuigend als liefhebbende, doch lichtjes in zichzelf gekeerde moeder en Susan Sarandon zorgt als zelfverzekerde oma voor wat incidentele komische verlichting.

The Man with the Iron Fists (RZA, 2012)

SBS 9, 22.30-00.15 uur
De oprechte liefde van RZA, vooraanstaand lid van de hiphopformatie Wu-Tang Clan, voor kungfu- en martial-artsfilms staat buiten kijf. Hij bouwde zijn muziekimperium grotendeels op uit samples en tekstflarden van Amerikaans nagesynchroniseerde importfilms. Dat hij vervolgens onder meer de sfeerrijke soundtracks van Jim Jarmusch' Ghost Dog: The Way of the Samurai en Quentin Tarantino's Kill Bill mocht verzorgen, voelde volledig vanzelfsprekend.

Wat Tarantino kon met Kill Bill, kan ik ook, moet RZA (echte naam: Robert Diggs) daarop hebben gedacht, want zijn regiedebuut The Man with the Iron Fists is een volbloed pulpfilmpastiche, gemaakt met de gedrevenheid en, helaas, toch ook de onkunde van een overenthousiaste beginneling. Zichzelf castte RZA nogal onhandig (acteren kan hij niet) in de hoofdrol van wapensmid die zijn waar levert aan rivaliserende bendes in feodaal China. Het kost hem zijn handen, waarna hij zich twee ijzeren vuisten aanmeet om over de top wraak te nemen. Een personage als dat van Russel Crowe, dat lekker schmierend een psychopathische messentrekker speelt, komt hier beter uit de verf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden