De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 15 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Vincent Landon en Chiara Mastroianni in les Salauds. Beeld
Vincent Landon en Chiara Mastroianni in les Salauds.Beeld

De rekenkamer
NPO 3, 20.30 uur

Nieuwe shirts van grote voetbalclubs kosten in de winkel al snel €90. Maar waar gaat al dat geld naartoe? Naar de club, het merk of ook de speler? Verder: hoe is het grote prijsverschil onder (mannen- en vrouwen) kappers te verklaren?

MacGyver
Veronica, 20:30 uur

MacGyver, de jarentachtigactieheld die bommen en boeven onschadelijk maakte met paperclip en plakband, is terug. Als jonge vent (Lucas Till) in een nieuw jasje. In aflevering 1 moet hij de wereld redden van een massavernietigingswapen.

100 jaar Toon Hermans
NPO 2, 21.10 uur

Terugblik op het leven van Toon Hermans door Karin Bloemen, Richard Groenendijk, Alex Klaasen, Martine Sandifort en Lenette van Dongen. In aflevering 1 bezoekt Bloemen Hermans' geboortestad Sittard en leert daar meer over zijn moeilijke jeugd.

Het boerenleven
NPO 1, 21.25 uur

Erben Wennemars presenteert deze driedelige serie over het leven van boerengezinnen in Nederland. In deel 1 ontmoet hij Arjan, die zijn kantoorbaan heeft opgezegd om waterbuffelboer te worden. Hij wil zijn eigen buffelyoghurt en -ijs maken.

Forces of Nature
Canvas, 22.10 uur

Natuurkundige en presentator Brian Cox laat zien welke bijzondere vormen natuurverschijnselen kunnen aannemen. In Nepal bekijkt hij de perfecte zeshoeken in bijennesten; in de Everglades bespreekt hij ronde en symmetrische diertjes.

Close Up: Walt Disney
NPO 2, 22.55 uur

Tweeluik over de filmmaker en ondernemer die de wereld veroverde met Mickey Mouse en Donald Duck. In 1937 scoort Disney een megahit met de film Sneeuwwitje, maar zijn personeel voelt zich ondergewaardeerd en legt de potloden neer. Vrijdag deel 2.

Les salauds (Claire Denis, 2013)
Arte, 00.25-02.00 uur.

En alweer een slap filmaanbod op de Nederlande tv. Daarom bevelen we toch de film aan die Arte vannacht uitzendt - Duits nagesynchroniseerd, helaas. Gelukkig is de Franse meester-cineast Claire Denis (Vendredi soir, 35 Rhums, White Material) vooral een vrouw van beelden en atmosfeer en als je de taal niet verstaat is er nog altijd de pakkende muziek van Denis' 'huisband' Tindersticks.

Le salauds ('De klootzakken') begint met een jong meisje, naakt schuifelend door nachtelijk Parijs. Een gewone thriller zou langzaam onthullen wat dit te betekenen heeft - hoe het meisje op straat is beland, waarom ze alleen nog pumps draagt, wat aan dit moment voorafgaat en wat erop volgt. Maar Les salauds wordt in zoveel brokstukken gepresenteerd dat er moedwillig gaten ontstaan.

Het meisje blijkt de dochter van schoenfabrieksdirecteur Jacques, die door toedoen van investeerder Laporte ten onder is gegaan en zelfmoord heeft gepleegd. Weduwe Sandra wil wraak op Laporte en roept de hulp in van Marco, de met hem gebrouilleerde broer. Beetje bij beetje wordt alles duidelijk, lijkt het. Maar waar in de chronologie bevindt zich dan de scène met het naakte meisje? Is het iets wat vóór Jacques' zelfmoord gebeurde of moet het nog komen?

Les salauds, zinnelijk gefotografeerd door Denis' vaste cameravrouw Agnes Godard, zit er vol mee: beelden die uit het scharnier van de plot hangen, niet zomaar droom of werkelijkheid zijn of de herinnering aan een eerder tafereel oproepen.

Dat Denis' twaalfde speelfilm in de eerste plaats als stemmingstuk is opgezet, blijkt ook uit de manier waarop ze haar acteurs gebruikt: vooral om de lichamen van hoofdrol-spelers Vincent Landon (Marco), Chiara Mastroianni (Raphaëlle) en Michel Subor (Laporte) gaat het, soms alleen al om hoe hun stemmen klinken. De priemende roofdierogen en raspende woorden van Michel Subor zijn van zichzelf al verontrustend genoeg.

The Bone Collector (Philip Noyce, 1999)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

In deze oerdegelijke thriller speelt Denzel Washington de aan zijn bed gekluisterde speurneus Lincoln Rhyme. Ooit liep hij tijdens zijn werk een dwarslaesie op, nu is hij bang dat een van de toevallen die hij geregeld krijgt hem zal doen belanden in een blijvende coma. Hij vraagt zijn arts dan ook de beïndiging van zijn leven in gang te zetten. Totdat zijn collega Paulie (O'Neill) van de NYPD hem bezoekt.

Hij en zijn team zitten vast in het onderzoek naar een mysterieuze moord. Rhyme is geïntrigeerd door de opmerkzaamheid van de jonge agent (Angelina Jolie) die ter plekke lijk en cryptische aanwijzingen vond en laat haar zijn armen, benen en ogen zijn. Het scenario vertoont vanaf het begin storende omissies, maar de ervaren regisseur Noyce (Dead Calm, Patriot Games) kan als geen ander spanning opbouwen en weet, tot aan het vrij bespottelijke einde, alles recht te strijken.

The Holiday (Nancy Meyers, 2006)
Net 5, 20.30-23.20 uur

Beslist niet Kate Winslets beste film, maar door haar aanwezigheid (en, vooruit, ook die van Cameron Diaz, Jude Law en Jack Black) toch een alleszins aangename romantische komedie. Een Amerikaanse carrièrevrouw uit Los Angeles (Diaz) en een Engelse journaliste uit Surrey (Winslet) ruilen tijdelijk van huis en daarmee van leven. Hun moderne problemen en kerstverdriet verdwijnen wanneer vers mannenvlees zich aandient en de liefde zomaar weer zijn werk doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden