De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 11 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Floortje Dessing bezoekt de Britse Jenny (75), die al dertig jaar leeft in een zelf gestichte ecologische commune, in Floortje naar het einde van de wereld. Beeld anp
Floortje Dessing bezoekt de Britse Jenny (75), die al dertig jaar leeft in een zelf gestichte ecologische commune, in Floortje naar het einde van de wereld.Beeld anp

De brug
NPO 2, 21.15 uur

In aflevering twee van deze docuserie over beroemde bruggen zijn presentatoren Frank Westerman en Maite Vermeulen op de brug over de rivier de Cenia in San Rafael Del Rio, een dorpje dat precies op de grens van Catalonië en Spanje ligt.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing bezoekt de Britse Jenny (75), die al dertig jaar leeft in een zelf gestichte ecologische commune op een Colombiaanse berg. Dessing reist vanuit Bogota met Jenny's dochter af naar de commune.

Close Up: Glenn Murcutt

NPO 2, 22.45 uur

Een portret van Glenn Murcutt (1936), de beroemdste architect van Australië. Murcutt won onder meer de belangrijke Pritzker Prize en kon overal ter wereld aan de slag, maar koos ervoor zich in Australië te richten op duurzame architectuur.

Rambam
NPO 3, 20.55 uur

Het nieuwe seizoen begint met een undercoveractie waarvoor vijf studenten met verborgen camera's zijn geïnfiltreerd bij de ontgroeningsweken van studentenverenigingen in o.a. Utrecht en Rotterdam. Hoe gaan ontgroeningen er echt aan toe?

Better late than never

NPO 3, 22.20 uur

Start van een realityserie waarin een groep acteurs op leeftijd (o.a. William Shatner uit Star Trek) op reis gaat door Azië. De trip begint met een overnachting in een capsulehotel in Tokio, gevolgd door een karaoke-busreis naar de berg Fuji.

5 jaar later
RTL 4, 22.30 uur

Beau van Erven Dorens spreekt journalist Hugo Borst. Lange tijd was Borst het enfant terrible van de televisie, totdat hij in 2010 moe werd van zijn eigen meningen, verdween uit talkshows en zich ging inzetten voor Nederlandse verpleeghuizen.

Journalist Hugo Borst is te gast in 5 jaar later. Beeld anp
Journalist Hugo Borst is te gast in 5 jaar later.Beeld anp

Weiner (Josh Kriegsman en Elyse Steinberg, 2016)

NPO 2, 23.45-01.20 uur

'Waarom mocht ik je filmen?' Anthony Weiner, de Amerikaanse politicus die zijn veelbelovende carrière effectief om zeep hielp middels seksgerelateerde tweets en smsjes, moet even kauwen op de vraag die regisseur Josh Kriegman hem stelt. Prettig was het vast niet: leg je publiekelijk alsmaar het hoofd op het hakblok, hijgt er ook thuis een filmteam in je nek. Weiner had de vraag terug kunnen spelen. Waarom wilden Kriegman en zijn regiepartner Elyse Steinberg hem filmen? Hun doelstelling was aanvankelijk vrij eenduidig. Kriegman had voor Weiner gewerkt toen deze zich in 2005 verkiesbaar had gesteld als burgemeester van New York. Toen Weiner in 2013 opnieuw voor het burgemeesterschap ging, twee jaar nadat hij foto's van zijn erectie had rondgetwitterd, leek de herkansing van Weiner Kriegman en Steinberg het perfecte onderwerp voor hun debuutdocumentaire.

Het duo kreeg alle vrijheid om opnamen te maken, zowel in het campagnekantoor als thuis bij Weiner en diens toenmalige echtgenote Huma Abedin, zelf een van Hillary Clintons naaste medewerkers. Ook toen alles opnieuw misging, bleef de camera draaien; wat begon als de verfilmde wederopstanding van een afgeschreven politicus, veranderde in het onthutsend intieme portret van een politicus die alle realiteitszin verliest. Met zo'n glibberige antiheld, die momenteel een celstraf uitzit voor het sturen van seksueel getinte berichten naar een minderjarig meisje en die volgens velen een essentiële bijdrage leverde aan Clintons verlies van de presidentsverkiezingen, wordt de film mooi gelaagd. Weiner is te beschouwen als het relaas van een scheefgelopen affaire tussen politiek en privé, maar ook als pijnlijk wrange klucht.

Unstoppable (Tony Scott, 2010)

RTL 7, 20.30-22.30 uur

De zwanenzang van actieregisseur pur sang Tony Scott (1944-2012), met Denzel Washington als de gelouterde treinmachinist Frank, die groentje Will (Chris Pine) bij zijn eerste klus begeleidt. Ze belanden daarbij letterlijk op hetzelfde spoor als een voortdenderende, onbemande goederentrein vol gifstoffen. Precies de plek waar een film als Unstoppable zijn helden hebben wil; het is een kwestie van tijd eer de twee bedenken dat zij die spooktrein wel eens tot stilstand zouden kunnen brengen. Washington en Pine zetten de machinisten even heroïsch als kwetsbaar neer. Scott pakt regelmatig flink uit met audiovisueel vertoon, zoals in de scène waar Will tussen de remkabels belandt, terwijl een lading graan over hem heen stroomt. De vonken spatten in het rond, de soundtrack vult zich met gebulder en Scott voert de montage op tot stroboscopische snelheid. Als meester van de hyperbeweeglijke, avantgardistische actiefilm kende hij zijn gelijke niet.

Gladiator (Ridley Scott, 2000)

Net 5, 20.30-23.45 uur

Terwijl Tony Scott op RTL 7 een niet te stoppen trein over het scherm laat razen, duiken we op Net 5 met broer Ridley de klassieke oudheid in. De grootste troefkaart van Gladiator is hoofdrolspeler Russell Crowe, die de Romeinse generaal Maximus speelt. Hij wordt in het Rome van 180 voor Christus gedwongen als gladiator te vechten op leven en dood. Deze verhaallijn heeft vertakkingen naar thema's als liefde, vriendschap, trouw, verraad en familiebanden. Dergelijk drama moet uitblinken in alle aspecten van het totaalspektakel en dat doet Gladiator. De beloning bestond uit vijf Oscars. Daarmee werden zowel de productie als ook Hollywoods spektakeltraditie geëerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden