De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong. Beeld
Naomi Watts en Andy Serkis in King Kong.Beeld

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Petra Possel praat met Barry Hay, zanger van de Haagse rockband Golden Earring. Deze week verschijnt diens biografie, geschreven door VN-journalist Sander Donkers. Hoe was het om zo lang door een journalist gevolgd te worden?

Ajouad: kaaskop of mocro
NPO 3, 21.05 uur

Ajouad El Miloudi waagt zich in deze serie aan taboe-onderwerpen in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. In aflevering 1 heeft hij een openhartig vader-zoongesprek en praat hij met de organisatoren van de Marokkaanse Gay Pride-boot.

'Het ene moment ben ik kaaskop, het andere mocro'

In zijn nieuwe tv-programma onderzoekt hij zichzelf en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Presentator Ajouad El Miloudi praat met de Volkskrant alvast vrijuit over de liefde, seks, geloof, misdaad en zijn eigen dubbelleven. (+)

Het geheim van de meester
NPO 2, 21.10 uur

Jasper Krabbé zoekt in deze nieuwe serie naar het geheim achter meesterwerken uit de Nederlandse schilderkunst. Met een team experts wordt getracht zes schilderijen, waaronder Vermeers Het meisje met de parel, te reconstrueren.

Koning Willem-Alexander staat bij Vermeers Het meisje met de parel in het Mauritshuis, 27 juni 2014. Beeld anp
Koning Willem-Alexander staat bij Vermeers Het meisje met de parel in het Mauritshuis, 27 juni 2014.Beeld anp

Exitus
NPO 3, 21.55 uur

Serie over architectuur, waarin Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw overal ter wereld verlaten gebouwen bezoeken en ze door animatietechnieken weer tot leven wekken. Aflevering één draait om adellijke huizen in de Franse Loirestreek.

De Verenigde Staten van Eva
NPO 1, 22.20 uur

Eva Jinek vraagt zich in aflevering 2 af wat Amerikanen precies onder vrijheid verstaan. Ze bezoekt Ray, die niet op de overheid maar op zichzelf rekent, en leert van Debbie hoe belangrijk het voor een Amerikaan is een wapen te mogen dragen.

'De vitaliteit en levenslust van Amerikanen is onweerstaanbaar'

Zowel Eva Jinek als Eelco Bosch van Rosenthal maakte een serie over de Verenigde Staten. Waarom heeft het land hun hart gestolen en welke vooroordelen erover willen ze uit de wereld helpen? (+)

2Doc: Maori Boy genius
NPO 2, 00.00 uur

Documentaire uit 2011 over Ngaa, een geniale jongen die vanaf zijn geboorte al door de hele Maori-gemeenschap wordt gezien als de toekomstige president van Nieuw-Zeeland. Zijn grootste wens is te studeren aan de universiteit Yale.

King Kong (Peter Jackson, 2005)
Veronica, 20.30-00.10 uur

De reuzenaap-klassieker King Kong uit 1933 heeft tot veel rampzalige remakes en verbasteringen geleid. John Guillermins versie uit 1976, met Jessica Lange als scream queen, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Wat een verademing was het dus, toen Peter 'Lord of the Rings' Jackson in 2005 de film bleek te hebben omgetoverd tot een enerverende, zeldzaam spectaculaire en warempel ook nog ontroerende avonturenfilm van drie uur. Dat deed hij vooral door het bestaande verhaal flink uit te rekken en extra veel tijd te besteden aan bijna surrealistische special effects, zoals de over elkaar een ravijn in buitelende brontosaurussen. Een directe en, zeker voor insectenhaters, afstotelijke hommage aan het origineel is de scène in de kloof, waarin het team van Jack Driscoll (Adrien Brody) door allerlei glibberig en krioelend gespuis flink wordt uitgedund. Een scène die (waarschijnlijk) ook in de eerste King Kong voorkwam, maar in alle bestaande kopieën van de film ontbreekt en daarom als verloren geldt. Leuk weetje is dat Jackson deze zogenaamde 'spider pit sequence' al eens eerder draaide, als bonusmateriaal op de dvd van de oude King Kong, en dus ook zo veel mogelijk in de wat krakerige animatiestijl van die film. Hoe gaaf alles er in Jacksons remake ook uit ziet, van de reuzenaap tot New York in de jaren dertig, een echte King Kong-film is niets zonder een hart. Minstens zo onvergetelijk als al het spektakel is de 'romance' tussen de reuzenaap (via het motion capture-procédé vertolkt door Andy Serkis, die ook een gewoon rolletje heeft) en de door hem ontvoerde blondine Ann Darrow (Naomi Watts). Gaandeweg ontdekt Darrow steeds meer de schoonheid in het monster; iets waar voorganger Fay Wray in de nog geen twee uur durende klassieke King Kong niet aan toe kwam. Onvergetelijk is het nachtelijke uitstapje van Kong in New York, waar hij het tussen het vandaliseren door samen met Darrow op een soort van schaatsen zet. Zielig dat hij daarna volgens het onverbiddelijke stramien van het verhaal ook nog het Empire State Building op moet.

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

Subtiel is anders, maar voor een film met Russell Crowe in de hoofdrol is dit een absolute meevaller. De Australische wildebras speelt hier, voor zijn doen ingetogen, de schizofrene speltheoreticus John Forbes Nash Jr. op diens hobbelige weg naar de Nobelprijs. Jennifer Connelly is mevrouw Nash. De echte John Nash kwam mei vorig jaar om het leven bij een auto-ongeluk.

Shine (Scott Hicks, 1996)
BBC 1, 00.30-02.05 uur

Intrigerende filmbiografie over David Helfgott, een jongen die door zijn goedwillende maar tirannieke vader (een Poolse Jood die Auschwitz overleefde) tot klavierleeuw wordt gedrild en daar als volwassene aan onderdoor gaat. Al te dicht bij de feiten blijft Hicks niet en je kunt de film ook gemakkelijk van te grootse gebaren en te veel effectbejag betichten alleen al vanwege de manier waarop Rachmaninovs derde pianoconcert wordt ingezet. Ook de acteerprestatie van Geoffrey Rush, die Helfgott als volwassene vertolkt, zal niet voor elke toeschouwer een plezier zijn om naar te kijken: volgens de een speelt hij vol passie en overtuigingskracht, volgens de ander juist akelig gemaniëreerd. Aan zijn pianospel zal het in elk geval niet liggen. Rush wilde per se geen vervanger tijdens de muziekscènes en vervolgde de pianolessen die hij als puber had gestaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden