De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Monique van de Ven in Dokter Deen. Beeld
Monique van de Ven in Dokter Deen.Beeld

Ons Belang, NPO 2, 20.25 uur

Dit drieluik volgt lokale politici van vijf partijen. Onder hen boer Wim van der Zanden, raadslid van Balans Boxtel, die ook voor zijn koeien en varkens moet zorgen. Conciërge Kees Dijkstra uit Emmen gaat voor het eerst de politiek in.

Dokter Deen, NPO 1, 20.35 uur

Begin van het vierde en laatste seizoen van de serie rond huisarts Maria Deen (Monique van de Ven). Deze reeks maakt een tijdsprong: Maria's zoon Robbert (Jelle de Jong) en vriendin Pip (Abbey Hoes) hebben de praktijk overgenomen.

Weinstein: The Inside Story, BBC 1, 22.00 uur

Documentaire over het schandaal rond filmproducent Harvey Weinstein, die vorig jaar werd ontmaskerd als seksueel roofdier. Weinstein had een netwerk van advocaten en privédetectives waarmee hij zijn misbruik stil probeerde te houden.

Civilisations, BBC 2, 22.00 uur

Nieuwe documentaireserie van historicus Simon Schama over de bepalende rol die kunst en creativiteit hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de mensheid. In grotten in Zuid-Afrika treft Schama sporen van maar liefst 80 duizend jaar geleden.

The Story of the Sideman, Canvas, 23.05 uur

Documentaire over de sidemen, de muzikanten die samen met frontmannen als Bruce Springsteen, Prince en Billy Joel muziekgeschiedenis schreven. Een van hen is gitarist Earl Slick, die meer dan veertig jaar naast David Bowie stond.

2Doc: 1971, NPO 2, 23.55 uur

In deze documentaire uit 2014 vertellen Amerikaanse activisten wat hun dreef toen zij op 8 maart 1971 inbraken bij een FBI-kantoor in Media, Pennsylvania. Ze stalen geheime documenten over het bespioneren van burgers en maakten deze openbaar.

The Devil Wears Prada & Death Becomes Her, Net 5, 20.30-22.40 uur & 22.40-00.45 uur

Komende zondag is het weer eens zover: Meryl Streep maakt kans op een Oscar, dit keer voor haar hoofdrol in Steven Spielbergs puike krantendrama The Post. Streep werd al twintig keer eerder genomineerd - meestal in de categorie vrouwelijke hoofdrol, enkele keren voor een bijrol - en won driemaal. Leuke aanleiding, dacht Net 5, om twee films uit dat rijtje te vertonen, al zijn het er twee waarmee ze niet won. Het is maar net wat je als omroep in de kast hebt liggen, natuurlijk. De leukste van de twee is Death Becomes Her, waarin Streep en Goldie Hawn rivaliserende actrices spelen die wanhopig op zoek zijn naar de eeuwige jeugd. Vol bizarre grappen en special effects, maar zeker ook met een kern van waarheid. Ouder wordende actrices hebben een probleem, weten Hawn en Streep, beiden al aardig op leeftijd. Als ze al aan het werk blijven, kan dat niet zonder af en toe hun imago, hun leeftijd en hun afnemende schoonheid publiekelijk op de hak te nemen. Het hoort er kennelijk bij: Hawn deed het als afgedankte echtgenote in The First Wives Club, Streep speelde al eens een ouder wordende, hysterische diva in She-Devil. Het kan overigens verkeren: de carrière van Hawn is inmiddels zo goed als voorbij, Streep blijft maar (bijna) Oscars winnen. De eerste film op het programma vanavond, The Devil Wears Prada, is een fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue. Meryl Streep speelt de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur. De film heeft iets ongemakkelijks, al was het maar omdat Anne Hathaway als redactiestagiaire Andy Sachs de film niet de snedige toon weet te geven die hij zo behoeft. Maar op tv is er, toch vooral dankzij Streeps spel, nog voldoende te genieten.

Certain Women, Film 1 Premiere, 18.45-20.30 uur (Kelly Reichardt, 2016)
Kelly Reichardt (1964) maakte met eerder werk als Wendy and Lucy en Meek's Cutoff al duidelijk hoe zij man-vrouwverhoudingen ziet: de vrouwelijke personages krijgen niets cadeau en moeten knokken om serieus genomen te worden. Reichardt dringt haar visie echter nooit op; eerder laat ze die rustig voortkomen uit de omstandigheden. Certain Women gaat verder op die lijn en is alweer zo'n bijzonder knap gemaakt, bedrieglijk rustig ogend drama waarvan de betekenis zich pas later openbaart. Reichardt, die zich baseerde op korte verhalen van de Amerikaanse schrijver Maile Meloy, vertelt drie verhalen die niet met elkaar verbonden zijn, maar wel raakvlakken hebben. Ze spelen zich af rond en in Livingston, Montana, een door imposante bergketens omgeven stadje waar iedereen wat eenzaam lijkt. Advocaat Laura (Laura Dern) krijgt te maken met een gijzelingssituatie. Gina (Michelle Williams, in haar derde samenwerking met Reichardt) heeft haar zinnen gezet op een stapel zandstenen voor een nieuw te bouwen huis. De net afgestudeerde jurist Elizabeth (Kristen Stewart) ontmoet een paardenverzorger (Lily Gladstone) die zich om haar bekommert. Reichardt vraagt geduld van de kijker, maar de beloning is groot. Het acteerwerk, de kleine maar waardevolle levenslessen en Reichardts even scherpe als liefdevolle observaties, maken Certain Women tot een bedachtzaam meesterstuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden