De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Kunstraadsels
NPO 2, 20.25
Nieuwe reeks waarin kunsthistoricus Frans Grijzenhout met een team experts de geheimen ontrafelt achter Hollandse schilderijen uit de Gouden Eeuw. In deze eerste aflevering: wie is de 8-jarige jongen in het gelijknamige werk van Ferdinand Bol?

Keuringsdienst van Waarde
NPO 3, 20.30
In deze aflevering uit de reeks Terug naar de basis alles over de aardappel. Na de import van de oeraardappel uit Peru, groeide Nederland uit tot wereldspeler in de veredeling van nieuwe rassen. Maar waar is ons succesnummer het Bintje gebleven?

Celebrity Stand-Up
Comdey Central, 22.00
Comedy Central vond een nieuwe lading BN'ers om met de billen bloot te gaan in een comedyclub. In deze eerste aflevering komen de grappen voorbij van dj Giel Beelen en vlogger Laura Ponticorvo. Professional Martijn Koning presenteert.

Het uur van de wolf
NPO 2, 22.55
Twee jaar volgde regisseur Marcel de Vré de Beatlescoverband The Analogues. Ze willen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band live ten gehore brengen; op zoek naar perfectie houden ze het album zorgvuldig tegen het licht.

Amazing Grace: Jeff Buckley
CANVAS, 23.00
Portret van de veelbelovende muzikant en zanger die precies dertig jaar geleden op 30-jarige leeftijd omkwam bij een zwempartij. Natuurlijk gaat het over Buckleys vermaarde cover van Hallelujah en over zijn onafgemaakte tweede album.

Censored Voices
NPO 2, 00:05
Een week na de Zesdaagse Oorlog (1967) doen teruggekeerde Israëlische soldaten hun verhaal aan een groep kibboetsbewoners, onder wie schrijver Amos Oz. In deze documentaire is hun openhartige relaas voor eerst ongecensureerd te horen.

Le chant des hommes (Mary Jimenez en Bénédicte Liénard, 2015)
TV 5, 21.10-23.00
'Ze moeten ons zien lijden', zegt de Iraanse vluchteling Esma (Maryam Zaree), tegen de uitgeprocedeerde asielzoekers met wie ze in de kerk van pastoor André (Sam Louwyck) is gestrand. Mensen uit onder andere Syrië, Congo en Nepal, allen met hun eigen verschrikkelijke verhaal en allen bereid tot een laatste wanhoopsdaad: onder leiding van Esma en Marokkaan Kader (Assaad Bouab) beginnen ze in de kerk aan een hongerstaking om alsnog een verblijfsvergunning af te dwingen.

Het is in het op feiten gebaseerde, uitstekend gespeelde drama Le chant des hommes maar de vraag of het goed zal aflopen voor de hongerstakers. Van dag tot dag wordt de situatie in de kerk nijpender, en dan heeft Kader ook nog eens zijn eigen agenda: hij laat zich duizenden euro's betalen door vluchtelingen die niet met het protest meedoen, maar wel met hun naam op de lijst van hongerstakers willen, voor het geval de autoriteiten overstag gaan. Op die manier legt hij dynamiet onder de hele actie, die enkel kan slagen als de vluchtelingen eensgezind blijven.

Regisseurs Mary Jimenez en Bénédicte Liénard laten buiten beschouwing waar hun film zich afspeelt, zodat het overal zou kunnen zijn. De makers wagen zich amper buiten de kerk en vangen treffend de tussen voorzichtige hoop, woede en radeloosheid wisselende sfeer. De camera strijkt langs de tientallen op elkaar gepakte lichamen; er wordt gelachen, gescholden, gehuild en gevochten; de biechtstoel dient afwisselend als toilet en als plek om stiekem te vrijen. En intussen wordt Esma's lichaam steeds schraler, de blik in haar ogen steeds intenser. Misschien dat enkele scènes een tikje overdreven aanvoelen, zoals het kille bezoek van de minister, maar verder biedt Le chant des hommes een sterke confrontatie met een te makkelijk te negeren realiteit. Vanavond uitgezonden met Nederlandse ondertitels.

That Sugar Film (Damon Gameau, 2014)
NPO 3, 21.05-22.45
Het uitgangspunt van That Sugar Film doet denken aan Super Size Me, de documentaire waarin filmer Morgan Spurlock dertig dagen lang uitsluitend bij McDonald's eet en vervolgens aantoont dat verrassing! zo veel fastfood je lichaam geen goed doet. Hier is het Australiër Gameau, normaliter levend op een dieet zonder geraffineerde suikers, die bij wijze van experiment opnieuw bewerkte suikers eet: zestig dagen lang, veertig theelepels per dag. Gameau wijkt desondanks af van Spurlock: zijn nieuwe tijdelijke dieet bevat bewerkt voedsel dat niet uitsluitend als ongezond wordt beschouwd. Dat maakt zijn betoog fris en belangrijk. De overtuiging verdwijnt wanneer hij inzoomt op suikergebruik in de Verenigde Staten: met een onsmakelijke tandartsscène waarin een tiener alle tanden laat trekken omdat hij vanaf kleuterleeftijd absurde hoeveelheden Mountain Dew heeft gedronken, slaat hij de plank volledig mis.

Fright Night (Craig Gillespie, 2011)
Net 5, 22.45-00.50
Remake van de bijna klassieke vampierfilm uit 1986. Ondanks allerlei plotwijzigingen draait het nog steeds om een jongen die denkt dat zijn buurman een bloedzuiger is. Hoe kan Charley zijn donkere vermoedens ooit met zijn moeder en vriendinnetje delen, zonder dat ze hem voor gek verklaren? Colin Farrell speelt de griezel met zo veel enthousiast overdreven geliktheid, dat je het hem bijna gunt dat de hele buurt zich als slachtoffer aandient. Zonder hem was er meteen veel minder lol aan de tussen horror en komedie laverende film geweest, die na een frisse, energieke eerste helft alle aantrekkingskracht verliest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden