De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Max Records als Max in Where the Wild Things Are van Spike Jonze. Beeld
Max Records als Max in Where the Wild Things Are van Spike Jonze.Beeld

UEFA Super Cup
VERONICA, 20.10 UUR

Voor het derde jaar op rij is de wedstrijd tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa Leauge een Spaans onderonsje: Real Madrid neemt het in het Lerkendal Stadion in Trondheim op tegen FC Sevilla.

Die flimmernde Macht der Emirate
ARTE, 20.15 UUR

De Verenigde Arabische Emiraten zijn uitgegroeid van bescheiden imperium tot steenrijke olie-macht. De Britten hadden er leen vinger in de pap, maar verlieten het gebied na WOII. Om 21.10 uur volgt een reportage over de Emiraten van nu.

Inside the Factory
BBC 2, 21.00 UUR

Gebakken bonen worden niet gebakken, maar gekookt, zo ontdekt presentator Gregg Wallace in de grootste 'gebakken bonen'-fabriek van de wereld. Collega Cherry Healey onderzoekt wat er gebeurt met alle leeggegeten blikken.

Tekst gaat verder onder de video.

In de ban van de paus
NPO 2, 21.20 UUR

In een Italiaans autootje rijdt Andries Knevel door Nederland en Italië, op zoek naar het geheim van succespaus Franciscus, voorheen Jorge Mario Bergoglio. Hoe heeft die in korte tijd het imago van de rooms-katholieke kerk opgepoetst?

Ja Jan
EEN, 22.05 UUR

Acteur en presentator Jan Van Looveren zegt voor dit programma overal ja tegen. Dus helpt hij deze week mee in een crèche, gaat hij mee op pad met de brandweermannen van Aalst en reist hij met een Vlaamse ex-zwerver naar Nice.

De Arabische storm
NPO 2, 23.20 UUR

Journalist Sinan Can is in Egypte, waar hij met geestelijken van de Al-Azhar moskee spreekt over de cocktail van geloof, hoop en geweld in de periode na de revolutie op het Tahrirplein. Ook bezoekt Can de frontlinie in Syrië.

Sinan Can in een eerdere aflevering van De Arabische storm. Beeld
Sinan Can in een eerdere aflevering van De Arabische storm.Beeld

Where the Wild Things Are (Spike Jonze)
SBS 9, 20.30-22.30 uur

Wat blijft hangen van het inleidende, nog realistische begin van Where the Wild Things Are, zijn niet de vele emoties die de gevoelige Max te verwerken krijgt. Het is het lege huis waarin hij belandt, zonder vader of moeder die hem kan troosten of met wie hij die emoties kan delen. Alleen in bed ligt hij daar, met de blik op troosteloos oneindig. Logisch dat hij even later de benen neemt, ver weg, naar een eiland waar hij zich onderdompelt in het gezelschap van een groep curieuze, grappige, ruziënde monsters die als een hippiekolonie anarchistisch leeft, maar eigenlijk dringend behoefte heeft aan sturing en visie om hun doelloze leven richting te geven, anders dan onderling gekibbel om alles en niets.

Dat het uiteindelijk de fantasievolle filmmaker Spike Jonze (Being John Malkovich, Her) was die na dertig jaar - er waren al plannen sinds 1980 - het klassiek geworden kinderboek van Maurice Sendak uit 1963 verfilmde, is een zegen. Hij gaf ruim baan aan de wilde en prettig destructieve feesten waaraan de monsters zich wellustig overgeven, en maakte van hen geen door de computer gegenereerde wezens, maar daadwerkelijk rondstappende creaturen. Natuurlijk laat hij de morele lessen van zijn bron, in Nederland uitgegeven als Max en de Maximonsters, niet onbesproken, maar ze krijgen niet de overhand. En bovendien kenden we die al uit het begin: het is allemaal niet eenvoudig om samen te leven, maar goed gezelschap op het juiste moment is cruciaal.

Domestic Disturbance (Harold Becker, 1985)
RTL 8, 20.30-22.15 uur

Degelijke thriller van Hollywoodvakman Harold Becker (Sea of Love, Mercury Rising) met een aantrekkelijke cast. Een gescheiden vader (John Travolta) krijgt argwaan wanneer de nieuwe, rijke stiefvader (Vince Vaughn) van zijn zoontje er vreemde vrienden en praktijken op nahoudt. Mooie bijrol van Steve Buscemi.

Mad Max Beyond Thunderdome (George Miller, George Ogilvie, 1985)
SBS 9, 22.30-00.40 uur

Nog altijd fris en modern ogende dertig jaar oude film in de reeks rond de eenzame strijder in de postapocalytische wereld. Het verschil in tempo tussen de rustige gedeelten en de opzwepende actiescènes, de fotografie van die actiescènes zelf en de schitterende artdirection van de film: het is allemaal gedaan op een manier die nu nog allerminst verouderd voorkomt. De samenleving waarin de man zonder naam (voor de derde en laatste keer Mel Gibson) verzeild raakt, is er ook dit keer een geregeerd door slechteriken, met aan het hoofd de in fraaie haute-couture-maliënkolder gehulde Tina Turner. Uitstekende actiefilm met minstens één historische vechtscène: die tussen Mad Max en een heel enge slechterik die bestaat uit twee mensen: een brains en een body.

The Changeling (Clint Eastwood, 2008)
HBO 2, 23.55-02.15 uur

In het mooi verbeelde Los Angeles van de jaren twintig verdwijnt het zoontje van Christine Collins (gespeeld door Angelina Jolie). Wanneer de politie hem trots terugbrengt, begint voor haar een kafkaëske nachtmerrie: het jongetje is haar zoontje niet en zij lijkt de enige die daarvan overtuigd is. De uitwerking door Eastwood van de waargebeurde geschiedenis is grof, Jolie speelt wat vlak, maar beiden missen hun doel niet in deze sfeervolle, dramatische film. Dit is een typische Eastwood, waarin de eenling dapper tegen het systeem ten strijde trekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden