De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 8 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
In Spy in the Wild gaan levensechte robotdieren gaat undercover. Beeld BBC
In Spy in the Wild gaan levensechte robotdieren gaat undercover.Beeld BBC

UEFA Supercup
VERONICA, 20.00 UUR

Het Europese clubvoetbal ontwaakt uit zijn zomerslaap met de eerste finale van het seizoen, tussen de kampioenen van vorig jaar: Real Madrid (Champions League) en Manchester United (UEFA Cup). De wedstrijd wordt gespeeld in Skopje.

Spy in the Wild
NPO 1, 20.35 UUR

In deze aflevering toont een knobbelzwijnrobot van de BBC de bromance tussen zwijnen en stokstaartjes. Zoals Timon en Pumbaa in The Lion King, maar dan in het echt. Ook de krokodil en Kaapse griel vormen een bijzonder duo.

Afghanistan 1979
CANVAS, 21.05 UUR

Documentaire over de inval van de Russen in Afghanistan aan het einde van de Koude Oorlog. Uit het verzet tegen de Sovjets ontstond Al Qaida. Inclusief recent vrijgegeven archiefbeelden en getuigenissen van onder anderen Michail Gorbatsjov.

Trust Me
BBC 1, 22.00 UUR

Actrice Jodie Whittaker (binnenkort de allereerste vrouwelijke Doctor Who) speelt de hoofdrol in deze serie over een klokkenluidster die de identiteit aanneemt van een vriendin. Opeens is ze geen verpleegster meer, maar een 'ervaren arts'.

Wit is ook een kleur
NPO 2, 22.45 UUR

Documentaire waarin Sunny Bergman zich afvraagt waarom zo veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme gaat. Wie is er echt 'kleurenblind'? Ze neemt de proef op de som met een bijzonder experiment.

Horizon
BBC 2, 00.45 UUR

Komiek Jimmy Carr tovert reportageprogramma Horizon eenmalig om tot talkshow, waarin wetenschappers uitleggen wat 'lachen' eigenlijk is. Sophie Scott van University College London vertelt over de natuurlijke en de sociale lach.

Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993)
SBS 9, 20.30-23.00 uur.

Jaws op het droge, zo classificeerde Steven Spielberg zijn dinosaurusfilmcyclus. Waar zijn spannende haaienfilm tegenwoordig wordt geprezen om de - zeker voor een blockbuster - verfijnde psychologie van de personages, gaat Jurassic Park weinig dieper dan de semi-wetenschappelijke driestuiverroman van Michael Crichton, die als basis diende voor het script en zelf weer sterk geïnspireerd was door Conan Doyle's klassieke expeditieroman The Lost World (1912).

Spielbergs prehistorische avontuur is een film als een kermisrit: vol achtervolgingsscènes en levensechte dino's, maar ook met personages van bordkarton. Vanwege de realistische uitvoering geldt deze film als één die een nieuw tijdperk inluidde. Ontevreden met het werk van zijn vertrouwde stopmotioncrew, die gewend was op schaal nagebouwde dinosauriërs beeldje voor beeldje te filmen, besloot Spielberg gaandeweg de productie meer en meer werk uit te besteden aan het computeranimatiebedrijf van vriend George Lucas. Juist de combinatie van oude en nieuwe technieken, waarbij computerkunst samenging met mechanische dinosauriërs en acteurs in raptorpak, maakte Jurassic Park tot een mijlpaal. Desondanks telt de film slechts 6,5 minuut aan computergeanimeerde beesten, op een speelduur van ruim 2 uur.

The Interpreter (Sydney Pollack, 2005)
Net 5, 20.30-23.10 uur.

Deze thriller werd destijds in de pers nogal afgekraakt. The Interpreter bleek de zwanenzang van Pollack (overleden in 2008). Eerder was hij verantwoordelijk voor klassiekers als They Shoot Horses, Don't They? en Three Days of the Condor. Desondanks barst The Interpreter ook van het vakmanschap. Pollack (toen 70) stopte in zijn verhaal over een VN-tolk (Nicole Kidman) die per ongeluk de voorbereiding van een aanslag op een bezoekend staatshoofd heeft afgeluisterd, minstens drie sterke thrillerscènes. In een van die scènes zit een bont gezelschap van bedreigden, aanslagplegers en politiemannen in een bus. De politiebaas, machteloos op afstand, heeft eerder in de gaten wat er gaat gebeuren dan zijn mannen ín de bus. Hitchcockiaans.

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973)
RTL 7, 20.30-23.05 uur.

De achtste Bondfilm liet zien dat ook 007 met zijn tijd kon meegaan. Live and Let Die, waarin Roger Moore debuteerde als de Britse geheim agent 007, werd gemaakt in de hoogtijdagen van het blaxploitation-genre: B-films waarin zwarte Amerikanen de hoofdrol speelden. Veel elementen uit die films komen hier terug. Het verhaal speelt in Harlem, New Orleans en op Caribische locaties. Net als in het merendeel van de blaxploitation-films draait alles om drugs: Yaphet Kotto is te zien als dealer én voodoopriester. Er is ook een verschil: blaxploitation maakte van de zwarte Amerikanen helden. In deze film niet: het zijn allemaal schurken.

Don't Say a Word (Gary Fleder, 2001)
Net 5, 23.10-01.25 uur.

Psychiater Michael Douglas krijgt te maken een lastige patiënte. Kort daarna wordt zijn dochtertje ontvoerd. Ietwat ongeloofwaardige doch degelijke thriller, gebaseerd op een roman van Andrew Klavan. Famke Janssen is als Douglas' vrouw vanaf het begin aan het bed gekluisterd door een gebroken been, maar levert toch een bijdrage aan de ontmaskering van de criminelen die haar man chanteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden