De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 7 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Michael Cera en Ellen Page in de film Juno. Beeld
Michael Cera en Ellen Page in de film Juno.Beeld

Married at first sight

RTL 4, 20:30 uur

In de tweede aflevering van dit bizarre programma bereiden de eerste twee koppels zich voor op hun bruiloft. Detail: ze weten nog niets over hun aanstaande partner, behalve dat het volgens de wetenschap een perfecte match is.

Hij is een zij

NPO 3, 21:25 uur

Jan Kooijman volgt zeven jonge transgenders. Mik (24) kan zich niet identificeren met vrouwen en niet met mannen. Ze is een agender. Naar het toilet gaan ervaart Mik als problematisch en daarom strijdt ze voor genderneutrale wc's.

Het beste voor je kind

RTL 4, 21:30 uur

Serie over ouders met uitgesproken ideeën over opvoeden. In het gezin van Paul en Miriam en hun drie kinderen vormt de jacht een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Zij laten hun kinderen al geweren, vuur en messen gebruiken.

Rutger & Maxim op campagne

NPO 3, 22:00 uur

In dit nieuwe programma onderzoeken Rutger Castricum en Maxim Hartman politici, de politiek die zij bedrijven en alles daaromheen. De twee gaan ook in discussie met elkaar en zijn geïnteresseerd in de mens achter de politicus.

Danny zoekt stemmers

NPO 3, 22:10 uur

Ook Danny Ghosen bestudeert de politiek in Nederland, maar gooit het over een andere boeg dan Rutger Castricum en Maxim Hartman. Ghosen gaat op zoek naar jonge mensen die niet stemmen en wil weten waarom zij dat niet doen.

Welkom op de hemelse aarde

NPO 2, 23.10 uur

David, Piet en hun vrienden leiden een wonderlijk leven tussen half afgebroken gebouwen, in verlaten mistige straten of in huiskamers bomvol muziekinstrumenten. Een trip langs de rafelranden van de Nederlandse maatschappij.

Juno (Jason Reitman, 2007)

RTL 8, 20:30-22:30 uur

Blijmoedige en tegelijk aangrijpende tragikomedie over de on verwachte zwangerschap van de 16-jarige Juno. Houdt ze het kind of zoekt ze liever een modelechtpaar als surrogaatouders? Ellen Page (Halifax, 1987), die de fijne titelrol van Juno op zich neemt, is een van de weinige jonge Amerikaanse actrices van wie je kunt denken: die zou zo bij mij om de hoek kunnen wonen. Fris, sympathiek en op een goede manier alledaags en glamourloos. Dat ze ook nog eens meesterlijk kan acteren, met een naturel dat al net zo weinig naar Hollywood smaakt, maakt het extra fijn om te kijken naar een film als het grappige en intelligente Juno.

De film komt vaak levensecht over om dan opeens toch weer stripachtig te zijn: elk personage heeft een maffe tic en de gestileerde dialogen klinken soms alsof ze uit een of andere droogkomische strip zijn overgeschreven. Toch maakte regisseur Jason Reitman er een ontroerende film van, daarbij ondersteund door scenarist Diablo Cody, die voor haar allereerste filmscript meteen een Oscar kreeg (voor Young Adult, uit 2011, werkten Cody en Reitman opnieuw samen). Page had met haar even zonnige als goeddoorbloede spel ook best zo'n beeldje verdiend.

Tropic Thunder (Ben Stiller, 2008)

RTL 7, 22:30-00:40 uur

Volkomen absurde, decadente parodie op Vietnamfilms als Apocalypse Now en Platoon, over een Britse filmmaker (Steve Coogan) die met een cast vol supersterren een peperdure oorlogsfilm tracht te maken. Wanneer de acteurs de jungle in worden gestuurd om de Vietcong te lijf te gaan, hebben ze geen idee dat ze in werkelijkheid met echte, lokale drugsdealers te maken hebben. De film zit vol originele vondsten (elke acteur wordt geïntroduceerd met een korte trailer van zijn vorige film) en vooral Robert Downey jr. excelleert als method actor die zijn huid pigmenteert om overtuigend een zwarte soldaat te spelen. Toch verzandt Tropic Thunder in onuitputtelijke gein zonder context of spanningsboog. En dan is er nog een onherkenbare, kale Tom Cruise als de vulgairste Hollywoodbaas uit de filmgeschiedenis. Cruise zou de rol gemodelleerd hebben naar Paramountbaas en mediatycoon Sumner Redstone. Deze ontsloeg Cruise in 2006, nadat hij in The Oprah Winfrey Show als een krankzinnige kleuter op de stoelen had gesprongen.

Before the Devil Knows You're Dead (Sidney Lumet, 2007)

SBS 9, 23:10-01:25 uur

Hank (Ethan Hawke) en zijn broer Andy (Philip Seymour Hoffman) vinden dat ze lang genoeg door het leven hebben gezwijnd. Nog één overval, snel en slachtofferloos, en wegwezen. Maar door een combinatie van domme pech, onhandigheid en hun geworstel uit de ellende te komen, raken de broers er juist meer in verstrikt. Het noodlot is onontkoombaar. Before the Devil Knows You're Dead schakelt in een uitgekiende constructie heen en weer in de periode van vier dagen vóór tot een week ná de overval. Die verteltrant paste Sidney Lumet (1924-2011) uitstekend. Virtuoos switcht hij in zijn zwanenzang van overvalfilm naar familiedrama en terug. Lumet geeft lucht door vrolijk te knipogen naar heistfilms uit de jaren zeventig en illustreert met cynisch genoegen de ondergang in de details: een achterklep die niet meteen dicht wil, een gracieus weglopen na een scheiding dat eindigt in gestuntel wat kunnen onhandigheden zich toch snel opstapelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden