De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 7 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Wes Studi als Geronimo (links) en Jason Patric a;s Lt. Charles Gatewood Beeld
Wes Studi als Geronimo (links) en Jason Patric a;s Lt. Charles GatewoodBeeld

Geronimo. An American Legend

(Walter Hill, 1993)
RTL 7, 00.25-02.20 uur

We worden de film binnengeleid door de jonge voice-over van Matt Damon. Hij was 22 tijdens de opnamen en speelde een van zijn eerste grote rollen in Geronimo. An American Legend. Die film had een western moeten worden over de strijd en overgave van de legendarische Apache Geronimo. Die gaf zich in 1886 vreedzaam over aan de Amerikaanse overheid en liet zich in een reservaat stoppen, maar omdat hij er toch niet kon aarden verkoos hij wederom de vrijheid, en werd opgejaagd. Die voice-over van Matt Damon legt direct de zwakte bloot van dit verfilmde Amerikaanse geschiedenisverhaal. De scènes zijn meer tableaus bij een verteld verhaal dan dat ze zelfstandig het verhaal voortstuwen. Wat wellicht te wijten is aan de zichtbaar sterke behoefte van de makers vooral veel weidse westernscènes te tonen, waarin mannen op paarden tegen de achtergrond van beroemde, fotogenieke bergketens elkaar bestrijden. Wel mooi is het acteursensemble: zie hoe Damon een plek probeert te veroveren naast grootheden als Gene Hackman (als strenge opperbevelhebber) en Robert Duvall (als loyaal militair). En hoe Jason Patric in de hoofdrol diezelfde Damon probeert te overvleugelen. De geschiedenis heeft geleerd hoe die strijd is afgelopen.

Going the Distance

(Nanette Burstein, 2010)
SBS 9, 20.35-22.45 uur.

Onderhoudend formulewerk in deze romantische komedie van voormalig documentairemaker Nanette Burstein, die vooral drijft op de altijd prettige présence van actrice Drew Barrymore. Zij is een beginnend journalist, hij (Justin Long, die sindsdien niet echt meer aan de weg timmerde) doet iets in de muziekindustrie. Ze ontmoeten elkaar in zijn stad, New York, waar zij stage loopt. Zo'n stage is eindig en in het besef dat ze na zes weken terug zal moeten naar háár stad, San Francisco, besluiten ze de zaken luchtig te houden. Duh. Dus valt het afscheid zwaar en dringt zich vervolgens de vraag op hoe je met weinig geld en zo ver van elkaar een relatie op peil houdt. Dat de telefoon stilaan de hoofdrol gaat opeisen, zal niet verbazen. Dat die als humorinstrument minder genant is dan als seksassistent evenmin.

Fifty Shades of Grey

(Sam Taylor-Johnson, 2015)
Net 5, 22.00-00.35 uur.

De voorbereidingen voor Fifty Shades Darker zijn in volle gang. De film gaat donderdag in première, Net 5 besteedt er dezer dagen uitgebreid aandacht aan en u zou in de bioscoop zomaar op een ladies night kunnen botsen van deze nieuwe 'spraakmakende erotische film'. Voorganger Fifty Shades of Grey, vanavond op tv, deed destijds goede zaken dankzij dit fenomeen. Nochtans is de verfilming van de gelijknamige succesroman van E.L. James nogal steriel in elkaar gestoken. De kern van de film een jong, onderdanig meisje worstelt met haar mate van overgave aan de sm-fantasieën van een dominante, steenrijke man vormt in zekere zin een pleidooi voor een avontuurlijker seksleven. Nuttig dat aldus de tegenwoordig weer tamelijk preutse filmmoraal (veel geweld, nauwelijks seks) wordt opgeschud. Maar het werkt niet wanneer die film zélf juist opvallend braaf is. Fifty Shades of Grey valt slechts op door de licht vertragende beweging waarmee voormalig Calvin Klein-model Jamie Dornan (Grey) zijn shirt uittrekt. Door het ongeïnspireerde onderlipbijten van Dakota Johnson (Anastasia). De grootspraak over grensverleggende seks en de magie van totale overgave, terwijl een kietelend zweepje en een ijsblokje in de navel ongeveer het maximum aan erotische spanning opleveren.Wel zijn er close-ups van stalen ringen met rood touw, maar nergens zoomen de makers in op kippevel, rechtopstaande nekhaartjes of uitgesmeerde lippenstift, laat staan op speeksel, zweet, bloed of sperma.

Vier handen op één buik NPO 3, 20.30 uur

Quintana (17) is zwanger. Ze hoopt van haar grote liefde Dalo, maar er was nog een ander in het spel. Een vaderschapstest moet uitsluitsel geven, al wil Dalo wil hoe dan ook de vaderrol op zich nemen. Zangeres Giovanca ondersteunt het stel.

Holby City BBC 1, 21.00 uur

Dramaserie over het personeel en de patiënten van het Holby City-ziekenhuis. Serena ontfermt zich als mentor over Jasmine, maar die relatie wordt bemoeilijkt als Jasmine hartverscheurend nieuws vertelt, waarmee Serena grote moeite heeft.

Zangeres Giovanca staat een tienermoeder bij in 'Vier handen op een buik'. Beeld anp
Zangeres Giovanca staat een tienermoeder bij in 'Vier handen op een buik'.Beeld anp

Stand van het land NPO 2, 21.20 uur

Stand van het land zoekt naar de verhalen achter economische cijfers. Vandaag de groeiende 'perfectie-industrie'. Waarom geven we bakken met geld uit aan antirimpel-crèmes, make-up, laserbehandelingen en cosmetische ingrepen?

Sicily: The Wonder of the Mediterranean BBC 2, 22.00 uur

Historicus Michael Scott trekt over Sicilië en vertelt over de aankomst van islamitische Arabieren en Noormannen op het eiland. Destijds leek culturele en religieuze tolerantie nog de normaalste zaak van de wereld.

Geslacht! NPO 3, 22.05 uur

Ryanne van Dorst (bekend als rockster Elle Bandita) onderzoekt de zin en onzin van gender en rolpatronen. Ze ontmoet Patricia Paay, het toonbeeld van vrouwelijkheid, en ondergaat een ritueel waarbij ze haar baarmoeder meer leert waarderen.

2Doc: Stranger in Paradise NPO 2, 22.55 uur

Openingsfilm van documentairefestival IDFA en winnaar van de Special Jury Award voor beste Nederlandse documentaire. Een leraar legt vluchtelingen uit wat hun in Europa te wachten staat. Een realistisch beeld van de vluchtelingenproblematiek.

Beeld uit de documentaire Stranger in Paradise Beeld
Beeld uit de documentaire Stranger in ParadiseBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden