De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 6 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Zanger Lenny Kravitz speelt in nieuwe muzikale dramaserie 'STAR' Beeld afp
Zanger Lenny Kravitz speelt in nieuwe muzikale dramaserie 'STAR'Beeld afp

Brandpunt
NPO 2, 20.30 UUR

Nederland is kampioen in het afslanken van kinderen met overgewicht. Volgens sommigen het effect van 'netwerkgeneeskunde': niet alleen de arts is betrokken, maar ook de school en de gemeente. Liesbeth Staats gaat kijken in Amsterdam.

Liesbeth Staats Beeld anp
Liesbeth StaatsBeeld anp

STAR
FOX, 21.00 UUR

De keiharde Amerikaanse muziekindustrie is het decor van deze dramaserie over drie sterzangeressen in de dop. Van de makers van tv-hit Empire en met bijdragen van onder anderen popster Lenny Kravitz en zangeres-actrice Queen Latifah.

Light of Dawn
Canvas, 21:15 uur

Terugblik vanuit politiek perspectief op de landing in Normandië in 1944. Verteld in fraai opgepoetste kleurenbeelden en met aandacht voor de geopolitieke spelletjes tussen Jozef Stalin, Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt. Deel 1 van 2.

Abandoned Engineering
Discovery, 21.30 uur

In deze serie worden de verhalen verteld achter mislukte, nooit afgemaakte of verlaten bouwwerken. Aflevering 1 gaat over spooksteden, zoals de door de nazi's gebouwde, maar nooit in gebruik genomen badplaats Prora in Rügen, Duitsland.

On est social
Canvas, 22.05 uur

Documentairemaker Safia Kessas loopt mee met de speciale politiedienst die jongeren en gezinnen begeleidt in Sint-Joost, een van de armste gemeenten van België. Het team stuit op veel gebroken gezinnen en diepe armoede.

Back to Utopia
NPO 2, 22.55 uur

De in januari overleden Britse acteur John Hurt en zijn Vlaamse collega Johan Leysen spelen in deze deels fictieve documentaire over het boek Utopia van de Engelse humanist Thomas More. Wat kan dit 500 jaar oude werk ons nu nog leren?

Point of No Return (John Badham, 1993)
SBS 9, 22.45-00.55 uur

Bridget Fonda is de ster in deze aardige remake van de toentertijd hippe Franse huurmoordfilm van Luc Besson, Nikita, met Anne Parillaud in de rol van welgevormde bandiet. De Amerikaanse versie is van de ervaren genrefilmer John Badham (Saturday Night Fever, Drop Zone, Nick of Time). Die ervarenheid spreekt al direct uit de openingsscène, waarin een paar junks inbreken bij een apotheekje en daar een apocalyptische schietpartij veroorzaken. Van de daders blijft er slechts één leven: een schuchter ineengedoken meisje (Fonda). Wanneer een agent zich over haar ontfermt, schiet ze zijn keel in tweeën. Na haar terdoodveroordeling voelt ze de naald in haar arm gaan en wordt het haar zwart voor de ogen. Wanneer ze wie weet hoeveel tijd later weer wakker wordt, blijkt ze te zijn uitverkoren voor een elitegezelschap van overheidshuurmoordenaars. Regisseur Badham is beslist geen Carol Reed of Orson Welles en Bridget Fonda geen Alida Valli of Janet Leigh, maar ze maakten er ontegenzeglijk een onderhoudende film van.

Rambo (Sylvester Stallone, 2008)
RTL 7, 20.30-22.16 uur

Heel erg goed tegenover heel erg kwaad, waar vind je dat nog in de film? De hedendaagse cineast, of hij nu het filmhuispubliek of de mainstream bedient, werkt liever met een schema waarin alles ambigu is. Zo niet bij John Rambo. In diens wereld is het goede dan misschien wat schaars, maar wel nog steeds goed. En het slechte is echt heel erg slecht. Rambo gedijt niet bij een genuanceerd vijandbeeld, ook niet in het vierde en voorlopig laatste deel van de reeks. Het kostte Stallone grote moeite en vele jaren om een nieuw vervolg te realiseren, onder meer door gebrek aan een geschikte vijand. Die vond hij uiteindelijk in Birma. Als film doet de vierde, bloedige Rambo niet onder voor deel 2 en 3. Dat is nog geen compliment, maar gezien Stallones leeftijd wel een opmerkelijke prestatie.

Robin Hood (Ridley Scott, 2010)
Veronica, 20.30-23.40 uur

De Britse regisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Gladiator) had voor zijn prequel op de Robin Hood-mythe een royaal budget tot zijn beschikking van 130 miljoen dollar. Hij hoefde dus niet te kijken op een massascène of luchtshot meer of minder en leeft zich volledig uit op allerlei imposante decorstukken, waaronder prachtig vormgegeven kastelen. Acteur Russell Crowe speelt het hem vertrouwde rauwe, bonkige type, niet het soort man dat zich hult in een maillot. De vergelijking met hun eerdere samenwerking in Gladiator dringt zich continu op. Toch kan Robin Hood niet tippen aan die eerdere, in het oude Rome gesitueerde spektakelfilm, waarmee Scott en Crowe het genre in 2000 nieuw leven inbliezen.

Sea of Love (Harold Becker, 1989)
SBS 9, 20.30-22.45 uur

Een seriemoordenaar brengt drie mannen om die kort ervoor een contactadvertentie op rijm hadden geplaatst. Dus laat de politie van New York ook een gedicht in de krant zetten; Al Pacino mag de alleenstaande vrouwen die reageren ontmoeten. Tijdens de lange serie afspraakjes die volgt, smelt de bittere Pacino langzaam voor Ellen Barkin. Hun liefdesscènes bestaan uit de gestileerde clichés van erotische thrillers, maar krijgen een extra lading doordat Barkin de enige verdachte is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden