De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 31 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
The Cabin in the Woods Beeld
The Cabin in the WoodsBeeld

Brandpunt
NPO 2, 20.30 UUR
Verslaggever Aart Zeeman duikt in de wereld van de circulaire economie; is afval een vergeten goudmijn? Daarnaast een reportage over de 18-jarige Romy. Ze is te oud voor een zorginstelling, maar te jong en wispelturig om op eigen benen te staan.

In Holland staat een kerk
NPO 1, 20.35 UUR
Het protestantisme bestaat 500 jaar en dat wordt gevierd met een muzikale tv-special vanuit de Laurenskerk in Rotterdam. Met optredens van Stef Bos en Leona Philippo, begeleid door Jörgen Raymann en Andries Knevel.

Belga sport
CANVAS, 21.05 UUR
In 1986 piekte de carrière van spits Stéphane Demol twee keer in korte tijd: in de lente besliste hij het kampioenschap van Anderlecht, in de zomer schoot hij België een ronde verder op het WK. Waarom is het bij die twee momenten gebleven?

Volle zalen
NPO 2, 21.20 UUR
Cornald Maas portretteert dit seizoen zes grote namen uit de Nederlandse podiumkunsten. In de eerste aflevering volgt hij choreograaf Hans van Manen, die in Montpellier wordt geridderd tot 'Commandeur des Arts et Lettres'.

Confessions of a sex addict
NPO 3, 22.00 UUR
De kijkers van 40 dagen zonder seks (21.20 uur) kunnen in één keer door met deze documentaire over de 27-jarige Brit Jeff. Naar eigen zeggen had hij seks met meer dan 300 vrouwen. Nu wil hij proberen monogaam te leven.

De erfenis van Luther
NPO 2, 22.55 UUR
Nog meer aandacht voor 500 jaar protestantisme (zie In Holland staat een kerk), dit keer in een filmessay van regisseur Peter Greenaway. Aan de hand van 16de- en 17de-eeuwse prenten filosofeert hij over de erfenis van reformator Maarten Luther.

Maarten Luther Beeld
Maarten LutherBeeld

The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012)
RTL 5, 22.10-00.10 uur
Op een van de posters van de grensverleggende film The Cabin in the Woods staat de boshut in kwestie afgebeeld als een Rubiks kubus, zwevend in de lucht. Aan alle zijden bevinden zich daken, ramen en ingangen. Achter enkele ramen brandt licht, elders is het donker. Het is een slim en krachtig beeld om aan te geven hoe vreemd en ronduit hallucinant deze film is, waarmee u vanavond op tv Halloween kunt vieren.

The Cabin in the Woods begint als het zoveelste griezelverhaaltje waarin een groepje jongeren naar een verlaten boshut trekt om, te laat, te concluderen dat het er niet pluis is. De film biedt alle clichés: van de raaskallende redneck in het lugubere tankstation die hen waarschuwt dat ze het vakantiehuisje niet levend zullen verlaten, tot de krakende deuren, de donkere kelder vol verdachte attributen, de ondode die zijn hand graaiend uit de aarde steekt en de blonde maagd die (als enige?) ternauwernood aan alle gruwelen ontsnapt.

Maar dat is pas het begin in The Cabin in the Woods. Denk aan de poster met de Rubiks-boshut en laat u verrassen door wat komen gaat. 'Geen horrorfilm zal hierna nog dezelfde zijn', schreef deze krant destijds.

Now You See Me (Louis Leterrier, 2013)
RTL 7, 20.30-22.45 uur
Wie naar een goochelshow gaat, heeft meestal niet de intentie de getoonde trucs te ontmaskeren. De illusie moet juist in stand gehouden worden om er optimaal plezier aan te beleven. Zoiets geldt ook voor Now You See Me, een onderhoudende thriller, die echter het beste werkt als er niet al te scherp of kritisch naar wordt gekeken.

Alles draait om bedrog en dubbele bodems in dit verhaal over vier getalenteerde illusionisten die samen een paar fantastische stunts uithalen. Zo beroven ze vanuit Las Vegas een bank in Parijs. En het geld van een zwendelende verzekeraar verdelen ze onder diens slachtoffers. Al gauw worden ze op de hielen gezeten door de FBI en Interpol. 'Een goede illusionist blijft zijn publiek drie, nee, zeven stappen voor', zegt een van de personages in Now You See Me. Dat lukt de film niet. Op zijn best blijft hij de kijker nog net voor met een overschot aan special effects, fraaie aankleding en bijzondere locaties.

Narc (Joe Carnahan, 2002)
RTL 7, 22.45-00.50 uur
Acteur Ray Liotta speelde veel satanische slechteriken, die bovendien beter beklijven dan zijn luchtiger rollen. Zijn typerende, betrekkelijk kleine mond en priemende ogen passen ook goed bij de wraakzuchtige politieman Henry Oak, die hij speelt in de rauwe politiethriller Narc. Daarin gaat Oak met de jongere agent Nick Tellis (Jason Patric) op zoek naar de moordenaars van een collega die undercover was gegaan in de drugscene van de weinig vrolijk in beeld gebrachte stad Detroit. Hoewel Tellis de eigenlijke hoofdpersoon is van de film net getrouwd, onlangs vader geworden en met nog meer redenen om een rustigere baan te ambiëren is Oak de figuur die, vanaf het moment dat hij zijn opwachting maakt, intrigeert. Ray Liotta weet van hem een mooi gelaagd personage te maken, dat je direct een onaangenaam gevoel bezorgt zonder dat je weet waarom. Het is een gedenkwaardige vertolking in een ijzersterke politiefilm, met een niet te missen openingsscène.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden