De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 31 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

In Brandpunt deze week onder meer een portret van regisseur Paul Verhoeven. Beeld epa
In Brandpunt deze week onder meer een portret van regisseur Paul Verhoeven.Beeld epa

Brandpunt NPO 2, 20.25 UUR

Deze week onder meer een portret van regisseur Paul Verhoeven, die onlangs een Golden Globe won met de wraakthriller Elle. Met bijdragen van actrices Renée Soutendijk en Monique van de Ven en collega-regisseur Martin Koolhoven.

De klas EEN, 20.40 UUR

Om een beter idee te krijgen van de jeugd zet de VRT een bekende Belg voor een klas met tieners. In deze eerste aflevering is dat presentator Danira Boukhriss Terkessidis, die de kinderen vraagt naar romantiek in de tijd van Snapchat.

Hij is een zij NPO 3, 21.30 UUR

Jan Kooijman is Arie Boomsma opgevolgd als presentator van dit programma over zeven jonge transgenders en hun keuze voor een transitie. De jongste is de 9-jarige Storm, die naar school gaat als jongetje, maar thuis een meisje is.

Die Spezialkommission ARTE, 21.45 UUR

De DDR kende jarenlang de Spezialkommission: een 'bijzondere commissie' voor heftige moord- en zedenzaken die geheim bleven voor het publiek. In deze documentaire wordt voor het eerst een tipje van de sluier gelicht.

Sicily: The Wonder of the Mediterranean BBC 2, 22.00 UUR

Presentator Michael Scott pakt de boot naar Sicilië en vertelt hoe het eiland al drieduizend jaar het toneel is van mythen en machtspelletjes. De Grieken vochten er tegen Carthago; de Romeinen hielden er huis.

De rijdende rechter NPO 1, 22.25 UUR

De rijdende rechter begint een nieuw seizoen in Nijmegen, waar meneer en mevrouw Vermeulen zich storen aan de klimop en hoge tuinmuur van de buren. Buurvrouw Wendy vindt de monumentale muur juist mooi en wil hem niet weghalen.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Vertical Limit / Alive (Martin Campbell, 2000 / Frank Marshall, 1993)
RTL 7, 20.30-23.00/23.00-01.35 uur.

De avond bij RTL 7 staat in het teken van ontberingen op bergen en begint met een film waarvan volgens ervaren bergbeklimmers weinig klopt: niet van de gebruikte klimtechnieken, niet van de uitrusting en zelfs niet van de locatie. Vertical Limit is dan ook in de eerste plaats een actiefilm, waarin een getraumatiseerde alpinist (Chris O'Donnell) de K2 beklimt om zijn zus te redden. Maar de film werd dus niet in het Himalaya-gebergte opgenomen, maar in Nieuw-Zeeland, op een berg die niet eens op de K2 lijkt. Wat geeft het: Vertical Limit is best een spannende film.

Het op feiten gebaseerde Alive, dat na afloop van Vertical Limit wordt uitgezonden, is als memorabele film de recente filmgeschiedenis ingegaan. Niet in de laatste plaats omdat de overlevenden van een vliegramp in de Andes zich noodgedwongen tegoed deden aan het vlees van hun overleden medepassagiers. Het op feiten gebaseerde verhaal handelt over het rugbyteam The Old Christians dat op 13 oktober 1972 onderweg naar Chili neerstortte. De zestien overlevenden verbleven 72 dagen op een afgelegen gletsjer, tot Nando Parrado en een teamgenoot hulp wisten te halen door zonder uitrusting over een 5 kilometer hoge berg te klimmen. Een verhaal dat onder meer boeken, een sensatiebeluste Mexicaanse film (Supervivientes) en een aangrijpende Uruguayaanse documentaire (Stranded: the Andes Plain Crash Survivors) op leverde. Het Amerikaanse Alive is gebaseerd op het verhaal dat de Britse schrijver Piers Paul Read optekende uit de monden van de overlevenden. Met uitstekende rollen voor Ethan Hawke en John Malkovich, die vooral als verteller is te horen.

Vertical Limit (2000). Beeld YouTube
Vertical Limit (2000).Beeld YouTube

Big Miracle (Ken Kwapis, 2012)
SBS 9, 20.35-22.40 uur.

Iedereen die de wetten van de zielige dierenfilm kent, weet natuurlijk meteen al hoe het afloopt met de drie walvissen die in Big Miracle in Alaska gevangen zitten onder het ijs. Deze film is gebaseerd op het verhaal van Greenpeace-actievoerder Cindy Lowry. In 1988 was zij de van een reddingsactie van een groepje verdwaalde walvissen, waar het leger, een oliemaatschappij, president Reagan en de Russen met een ijsbreker aan te pas kwamen.

Big Miracle is even slikken voor de dierenredders: Greenpeace-activist Drew Barrymore is behoorlijk drammerig en irritant. En het is ook moeilijk om de complete hysterie die uitbrak rond de beesten en de miljoenen kostende bevrijdingspogingen niet te zien als naïef idealisme uit vervlogen tijden: met de economische crisis van nu hadden papa-, mama- en de kinderwalvis waarschijnlijk allang het loodje gelegd. Toch is dit niet helemaal de bedoeling van regisseur Ken Kwapis: de cynische ondertoon wordt bedolven onder de makkelijker verteerbare boodschap dat mensen, hoe verschillend ook, samen grote dingen kunnen bereiken.

Big Miracle (2012). Beeld YouTube
Big Miracle (2012).Beeld YouTube

The Chronicles of Riddick (David Twohy, 2004)
Veronica, 23.05-1.20 uur.

Tussen Pitch Black (2000) en het pompeuze vervolg The Chronicles of Riddick (2004) werd spierbundel Vin Diesel een ster. Dat is vooral te zien aan het budget van beide films, dat van 23 miljoen naar 105 miljoen dollar ging. Vin Diesel gaat dit keer in zijn eentje de strijd aan tegen de fascistische Necromongers. Plek des onheils is de bloedhete planeet Crematoria. De leider stelt de bewoners voor de keus: kiezen voor hem of de dood. Zoals wel vaker geldt, betekende meer in dit geval niet beter, maar de cast mag er wezen, met Karl Urban, Thandie Newton, Judi Dench en onze landgenoot Yorick van Wageningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden