De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 3 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Cameron Diaz in There's Something About Mary.

First Dates, NPO 3, 20.25 uur

Daten onder toeziend oog van de camera's staat garant voor heerlijk ongemakkelijke momenten. Maar waar het om de datende singles zou moeten gaan, zijn veel kijkers vooral in de ban van barman Victor, met wie je nu ook op date kunt.

Will & Grace, TLC, 20.30 uur

Voor Will & Grace-fans is het lange wachten voorbij. Vanaf vandaag zendt TLC de eerste aflevering van het negende seizoen uit. Oorspronkelijk liep de komedieserie, die werd geprezen om het acceptabel maken van homoseksualiteit, tot 2006.

Acteurs Debra Messing en Eric McCormack. Beeld Reuters

Belga sport, Canvas, 21.15 uur

Serie over memorabele momenten in de Belgische sportgeschiedenis. Voetbalclub RWDM werd in 1975, twee jaar na oprichting, landskampioen. Gangmaker: Johan Boskamp, die als eerste buitenlander in België bovendien de Gouden Schoen won.

Dream School, NPO 3, 21.20 uur

Hoe is het een jaar later met de jongeren die onder leiding van coach Lucia Rijker en rector Erik van 't Zelfde de Dream School doorliepen? Is het de coaches gelukt de schoolverlaters blijvend te inspireren, hebben zij hun leven op de rit gekregen?

Het geheim van de meester, NPO 2, 21.20 uur

Wat schuilt er achter de meesterwerken van beroemde Nederlandse schilders? Jasper Krabbé probeert met een team experts zes Nederlandse meesterwerken te reproduceren en zo te achterhalen wat hun geheim is. Vandaag Rubens.

Je mag altijd bij me komen, NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over 'brugfiguur' Nezhlya, die in Gent kinderen uit arme gezinnen helpt. Ze probeert het zelfvertrouwen van de ouders, die vaak een laag opleidingsniveau hebben, op te krikken en hen te betrekken bij de school.

There's Something About Mary, SBS 9, 20.30-22.50 uur

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw wisten ze in Hollywood precies hoe je een goede romantische komedie maakt. Snelle, gevatte en suggestieve dialogen, verwerkt in een virtuoos wirwarplot rond een man en een vrouw die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch ook wel, of toch ook niet?), maar die uiteindelijk een droomkoppel vormen. Dat alles opgediend door smakelijke sterren als Cary Grant, Irene Dunne en Katharine Hepburn. Als je het zo zegt, klinkt het niet wezenlijk anders dan de formule van de hedendaagse romkom, en toch zijn er maar weinig moderne films die erin slagen de esprit van de oude screwballkomedie naar een hedendaags plan te tillen.

Een van de uitzonderingen is There's Something About Mary van de gebroeders Farrelly (Dumb & Dumber). In hun misschien wel beste film vertellen de Farrelly's het heerlijk gestoorde verhaal over de onweerstaanbare titelheldin die alle mannen om haar heen het hoofd gek maakt. De timide Ted (Ben Stiller) is sinds de middelbare school gek op Mary (Cameron Diaz) en zoekt haar weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust, en die van vele anderen, beter niet kunnen doen. De hernieuwde kennismaking tussen Ted en Mary is het begin van een reeks idiote misverstanden, waarbij de Farrelly's platte humor combineren met romantiek. Tegenover de zoetige liedjes die Jonathan Richman en zijn kompanen zingen, terwijl ze doodgemoedereerd ergens in een boom zitten, staat de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert. Een klassieker op zich. Diaz, Stiller en Matt Dillon als Teds grootste concurrent Healy zijn voortreffelijk.

Ben Stiller in There's Something About Mary.

Lord of War, RTL 8, 20.30-23.00 uur

Lord of War begint met een even virtuoze als opzichtige aanklacht tegen de wapenindustrie. De camera lijkt als een vlieg aan een kogel te kleven, wanneer die door arbeiders in een met cyrillische tekens bedrukte kist wordt gestopt. Als die kist weer opengaat, zijn we met een vrachtschip ergens in Afrika beland. Van het schip verhuist de kogel naar iemands munitiegordel en aan het eind van de achtbaanrit wordt hij in het hoofd van een kindsoldaat geschoten die de toeschouwer nog net kan aankijken voordat hij het loodje legt. De openingsscène zegt alles waar de voice-over van wapenhandelaar Yuri Orlov (Nicolas Cage) nog eens twee uur voor nodig heeft. Aan de hand van Orlov, die zijn gezin steeds moeilijker wijsmaakt dat hij hout verkoopt, wil regisseur-scenarist Andrew Niccol (schrijver van The Truman Show) de toeschouwer wakker schudden. De VS, valt in de aftiteling te lezen, zijn de grootste leverancier van oorlogstuig; een standpunt dat ertoe leidde dat regisseur Niccol de film niet in Hollywood kon maken, en dat dit door Amnesty International gepromote actiedrama soms het karakter geeft van een pamflet.

Lucy, Veronica, 20.30-22.10 uur

Lucy (Scarlett Johansson) wordt ongewild onderdeel van een drugsdeal. Ze krijgt een zak blauwe korrels in haar lijf genaaid, bedoeld om over de grens te smokkelen. Wanneer het spul zich in enorme hoeveelheden een weg baant door haar bloedbaan, blijkt Lucy in staat een steeds groter deel van haar hersencapaciteit te benutten. Van een kleine 20 procent tot de volle 100: we zien een transformatie van mens naar God-achtig superwezen. Het plezier waarmee filmmaker Luc Besson zijn belofte uitwerkt, is weergaloos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.