De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 3 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Rosamund Pike in Gone Girl. Beeld
Rosamund Pike in Gone Girl.Beeld

60 jaar Songfestival

NPO 3, 19.55 uur

Bekende Nederlanders blikken terug op de optredens van onder anderen Lenny Kuhr met De troubadour en Abba met Waterloo. Ook aandacht voor het nummer Ding-a-dong van Teach-In, waarmee Nederland in 1975 de eerste plaats behaalde.

Brandpunt

NPO 2, 20.30 uur

Portret van twee families van wie niet alleen de huizen zijn verwoest door de Groningse gaswinning, maar ook hun levens. Het huis van de familie Janssen werd onbewoonbaar verklaard, met een burn-out van vader tot gevolg.

Dictator

NPO 3, 20.30 uur

Wat doe je als je vrijheid je wordt afgenomen? Acht jongeren hebben zich opgegeven voor een sociaal experiment. Ze weten niet dat ze worden opgesloten in een gevangenis en moeten gehoorzamen aan een dictator. Vanavond aflevering twee.

1992

Canvas, 22.45 uur

In de jaren negentig bleken duizenden ambtenaren in Italië smeergeld aan te nemen. In dezelfde tijd greep mediamagnaat Berlusconi de macht onder het motto 'als ik de politiek niet in ga, beland ik in de bak'. Het vormt de basis van deze serie.

Boris Nemzow - Tod an der Kremlmauer

Arte, 23.00 uur

Op 27 februari 2015 werd Boris Nemtsov, toen een van de belangrijkste oppositieleiders van Rusland, op straat doodgeschoten. Arte toont een portret van deze politicus en biedt tevens een blik achter de schermen van het Kremlin.

Een portret van Boris Nemtsov een jaar na de moord, bij een herdenking in februari 2016. Beeld epa
Een portret van Boris Nemtsov een jaar na de moord, bij een herdenking in februari 2016.Beeld epa

Chasing Dad

BBC 1, 23.45 uur

Documentaire waarin filmmaker Philip Wood besluit zijn heroïneverslaafde vader op te zoeken. Hij wil begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen. De twee zien zich geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden.

Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998)

RTL 7, 22.35-02.01 uur

Documentaire waarin filmmaker Philip Wood besluit zijn heroïneverslaafde vader op te zoeken. Hij wil begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen. De twee zien zich geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden.

Monumentale oorlogsfilm van alleskunner Steven Spielberg, die zich weliswaar weer te buiten ging aan sappige emoscènes, maar die met Saving Private Ryan filmgeschiedenis schreef als heruitvinder van de wijze waarop oorlogsgeweld wordt verbeeld. Vooral de extreem lange opening is briljant, klassiek en huiveringwekkend. De scène, die bijna een halfuur duurt, toont de landing van Amerikaanse militairen op 'Omaha Beach', een van de landingszones van de geallieerden aan de noordkust van Normandië. Te zeggen dat de rest van de film daarbij in het niet valt, doet onrecht aan die rest. Doordat Spielberg consequent kiest voor het perspectief van angstige soldaten is Saving Private Ryan, ondanks het wat sentimentele verhaal, anders dan de meeste andere oorlogsfilms. Vijf Oscars voor deze moderne klassieker.

Stepmom (Chris Columbus, 1998)

RTL 8, 20.30-23.05 uur

Kijk naar de titel, kijk naar de cast (Julia Roberts, Susan Sarandon), kijk naar de regisseur (maker van onder meer Home Alone en Mrs. Doubtfire) en je verwacht niet anders dan dat er van dik hout planken worden gezaagd. Een Amerikaanse criticus nam zelfs de term 'sentimenteel terrorisme' in de mond. Dat gaat wat ver, maar zeker is dat Stepmom een typische hollywoodfilm is die schaamteloos clichés omzet in effectbejag, scène na scène, beeld na beeld. Het draait allemaal om het uiteengevallen gezin van Sarandon en Ed Harris. De laatste woont inmiddels samen met Roberts, met wie zijn twee kinderen het slecht kunnen vinden. Totdat de plot (uiteraard) een dramatische wending neemt. Toch is Stepmom alleraardigst om te zien, omdat Susan Sarandon en Ed Harris geweldige acteurs zijn tegenover wie Julia Roberts zichtbaar het onderspit delft en vooral omdat de film een stijlboek is geworden van al die gemeenplaatsen die alleen Hollywood straffeloos kan toepassen.

Adventureland (Greg Mottola, 2009)

SBS 9, 20.30-22.30 uur

Om zijn aanstaande studie te kunnen betalen, neemt James (Jesse Eisenberg) een vakantiebaantje in een nogal lullig pretpark. Tussen de idiote spelletjes en afgeragde attracties leert hij de leuke Em (Kristen Stewart) kennen, zodat de verloren zomer toch nog zin krijgt. Fijne, in de jaren tachtig gesitueerde komedie. Eisenberg en Stewart zijn innemend als stelletje, terwijl om hen heen de wereld er verfomfaaid bij ligt.

Gone Girl (David Fincher, 2014)

Film1 Premiere, 21.15-23.40 uur

Tikje langdradige maar spannende thriller, waarbij regisseur David Fincher alle zeilen moet bijzetten om het einde geloofwaardig te houden. Schrijfster Gillian Flynn schreef het scenario naar haar eigen gelijknamige roman. Die verhaalt over wat er gebeurt nadat een aantal dramatische gebeurtenissen bijna gelijktijdig hun beslag hebben gekregen: man besluit zijn vrouw mee te delen dat hij wil scheiden, maar treft haar thuis niet aan. Wel een omgevallen salontafel en bloedspatten. Dus doet hij aangifte, waarna hij tot zijn verbijstering niet veel later zelf verdachte blijkt. Wanneer de media van haar vermissing vernemen krijgt de hele zaak een dynamiek waarop de man nauwelijks nog invloed heeft. Fincher toont zich een meester in het op het verkeerde been zetten van de kijker en in het doseren van de informatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden