De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 3 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Peter Jan Rens met zijn verloofde. Beeld anp
Peter Jan Rens met zijn verloofde.Beeld anp

Het verborgen leven van de kat

NPO 2, 17.45 UUR

Een clubje wetenschappers wil weten wat katten uitspoken en voorziet een aantal exemplaren uit de buurt van camera's en gps. Uit de data blijkt dat de dieren zich gedragen als hun voorouders: ze zijn vooral druk aan het jagen.

Doen ze 't of doen ze 't niet
RTL 5, 20.30 UUR

De gevallen presentator Peter Jan Rens keert terug op de Nederlandse televisie, en wel met een realitysoap over zijn leven met verloofde Virginia. De verloving werd al meermalen verbroken, maar nu moet het er toch echt van komen.

Het huis
Één, 20.40 UUR

Interviewer Eric Goens ontvangt een etmaal één gast, zoals Theo Maassen deed in 24 uur met, maar dan met meer luxe en een biechtkamer. Dit keer ontvangt Goens presentator Tom Waes, bekend van reportageserie Reizen Waes.

O.J.: Made in America
NPO 2, 22.40 UUR

Deel 3 uit deze bejubelde documentairereeks. O.J. Simpson is hoofdverdachte van de moord op zijn vrouw, maar als de politie hem komt halen, neemt hij de benen. Agenten en verslaggevers blikken terug op die inmiddels roemruchte vluchtpoging.

Stand van het land
NPO 2, 21.15 UUR

Omroep WNL gaat het land in, op zoek naar persoonlijke verhalen achter economische cijfers. Volgens het CBS trekken steeds meer hoogopgeleiden naar de Randstad. Wat doet dat bijvoorbeeld met een school in Zeeland?

De rijdende rechter, wordt vervolgd
NPO 1, 22.25 UUR

Hoe zou het gaan met het echtpaar Boskma en hun buurman Jan uit Suwald? De Boskma's wilden geen pottenkijkers meer en hoopten via de rijdende rechter een flinke schutting af te dwingen.

Jaws (Steven Spielberg, 1975)
Veronica, 20.30-23.05 uur.

Als Steven Spielberg aanspraak maakt op het erepredikaat van film auteur, dan is het wel met zijn lang aangehouden opnamen. Waar andere filmmakers na enkele seconden snijden naar een close-up, tegenshot of totaal, toont Spielberg zich een geduldiger man minstens één scène per film. De ene keer staat de camera stil, de andere keer verandert zijn positie ten opzichte van de personages. Soms met virtuoze capriolen, maar veel mooier zijn de subtielere, elegante varianten. Dergelijke lange takes zijn ook volop te vinden in Spielbergs meesterlijke doorbraakfilm Jaws (1975), waarin een slaperige Amerikaanse kustplaats wordt opgeschrikt door gruwelijke sterfgevallen: een buitenproportionele witte haai houdt bloederig huis in de normaal zo gezellige zee.

Let op hoe Spielberg en cameraman Bill Butler het moment orkestreren waarop sheriff en gezinsvader Brody (Roy Scheider) zijn eerste aan de haai gerelateerde telefoontje krijgt, over menselijke restanten die op het strand zijn aangespoeld. Op de voorgrond van het bijna dertig seconden durende shot staat hij te bellen, terwijl achter hem zijn vrouw hun zoontje verzorgt; het joch heeft bij het spelen een snijwond opgelopen en mam houdt zijn bloedende hand onder de kraan. Een simpel tafereel, schijnbaar de moeite van het observeren niet waard en daarom enigszins onscherp gehouden terwijl de focus op de bellende Brody blijft. De huiselijkheid legt een laag van alledaagsheid over een wereld waar het dankzij die verdomde haai goed mis is. Spielberg laat dat subtiel doorschemeren door het kind in alle onschuld aan zijn moeder te laten vragen of hij in de zee mag zwemmen. Een fantastisch opgebouwde scène, alsof er niets aan de hand is, maar die daardoor bijdraagt aan de beklemmende sfeer van Jaws ook al is het slechts een speldenprikje in vergelijking met wat nog komen gaat.

A Good Year (Ridley Scott, 2006)
RTL 8, 20.30-22.50 uur.

De in Engeland geboren Hollywoodregisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) heeft een huis in de Provence. De liefde voor deze streek moet hem hebben verleid tot dit buitenbeentje in zijn oeuvre: A Good Year is een mierzoet drama waarin een Engelse beurshandelaar (Russell Crowe) Zuid-Frankrijk bezoekt omdat hij een wijnkasteel heeft geërfd. Natuurlijk is hij van plan dat zo snel mogelijk te verkopen, maar het loopt allemaal anders zodra hij voet zet op de wijnbodem. Marion Cotillard is de vrouw die hem over de streep trekt. Het heeft allemaal niets om het lijf, maar het verveelt geen moment, daarvoor is Scott te veel vakman.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (David Yates, 2007)
SBS 6, 20.30-23.50 uur.

Harry Potter begint aan zijn vijfde studiejaar op Zweinstein, waar hij wordt dwarsgezeten door een nieuwe lerares. De vijfde Potter bleek een film zonder kop of staart, het bruggetje tussen deel vier en de laatste drie films. De actie is tam, zelfs in de spectaculaire apotheose. Ondoorgrondelijk voor mensen die nog nooit hebben gehoord bestaan ze nog? van dreuzels en Voldemort; verplichte kost voor de fans.

Tremors (Ron Underwood, 1990)
Veronica, 23.05-01.10 uur.

Gigantische wormenfilm met toentertijd spectaculaire speciale (digitale) effecten. De makers hadden er duidelijk plezier in. Een patente Kevin Bacon gaat de onderaardse monsters voortvarend te lijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden