De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 29 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

De Britse chef-kok Tom Kerridge presenteert Bake Off: Creme de la creme, een spin-off van The Great British Bake Off (de oerversie van Heel Holland Bakt). Beeld epa
De Britse chef-kok Tom Kerridge presenteert Bake Off: Creme de la creme, een spin-off van The Great British Bake Off (de oerversie van Heel Holland Bakt).Beeld epa

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur.

Jellie Brouwer gaat in gesprek met regisseur David Verbeek over zijn nieuwe film Full Contact, over Ivan, een dronepiloot die per ongeluk een school bombardeert in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Hoe echt is deze daad voor Ivan?

Brandpunt

NPO 2, 20.30 uur.

Een portret van Mazen Alhummada, een Syriër die vijf jaar geleden in opstand kwam tegen het regime van Assad en in de beruchtste gevangenis van Syrië belandde. Alhummada woont nu twee jaar in Nederland en doet voor het eerst zijn verhaal.

Puberruil - 10 jaar!

NPO 3, 20.30 uur.

Om het 10-jarig jubileum te vieren wordt gekeken hoe het gaat met de jongeren die ooit voor even met elkaar van leven ruilden. Feyenoord-fan Shirley ruilde zes jaar geleden met de Joodse Jade uit Amstelveen; wat doen zij nu?

Bake Off: Creme de la creme

BBC 2, 21.00 uur.

Een spin-off van The Great British Bake Off (de oerversie van Heel Holland Bakt) waarin vijftien teams van professionele banketbakkers strijden voor een jury vol beroemde patissiers. Een elite-editie dus, gepresenteerd door Tom Kerridge.

De Rijdende Rechter

NPO 1, 22.25 uur.

Rijdende Rechter John Reid reist af naar het Utrechtse volkstuinencomplex De Pioniers. Kunstenaar Duco Crop wil zijn tuin met tuinhuisje verkopen, maar de taxatiecommissie van De Pioniers taxeert alles op 2.050 euro. Te weinig, volgens Duco.

John Reid, de Rijdende Rechter. Beeld Daniel Cohen
John Reid, de Rijdende Rechter.Beeld Daniel Cohen

2Doc: Breng de Joden thuis

NPO 2, 22.55 uur.

Documentaire over de organisatie Christenen voor Israël, die opereert vanuit Nijkerk en Joden overal ter wereld aanspoort naar Israël te verhuizen. De Vlaamse medewerker Koen Carlier wordt gevolgd terwijl hij veldwerk verricht in Oekraïne.

Film

Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999)

RTL 7, 20.30-22.35 uur.

Buitenaardse wezens zouden een vreemd idee over de menselijke cultuur krijgen als ze naar televisieseries zouden kijken. De Thermians in dit sciencefictionfeest met Sigourney Weaver kijken er niet alleen naar, ze nemen ze zelfs serieus. Na eeuwen van onderling bloedvergieten vingen de bewoners van de Klatu-nevel beelden op van de sciencefictionsoap Galaxy Quest, en modelleerden hun maatschappij naar deze 'historische documenten'. Dat is het uitgangspunt van de komedie Galaxy Quest, waarin de acteurs uit het onnozele programma worden meegenomen naar een planeet waar ze als echte helden worden vereerd.

Wanneer de buitenaardse wezens daadwerkelijk tevoorschijn wordt het alsnog een doodenge boel, in deze even bloedstollende als intelligente als komische parodie op het genre, de studio's, de acteurs, Star Trek, fancultuur, televisie en uiteindelijk het leven zelf. Weaver, die het sciencefictiongenre als hoofdrolspeelster van de Alienfilms eigenhandig op haar kop zette, wordt daarbij wel erg geholpen door Tim Allen en, vooral, Alan Rickman.

Bloed, zweet & tranen (Diederick Koopal, 2015)

Film1 Spotlight, 16.50-18.37 uur.

Diederick Koopal, die eerder de volkskomedie De marathon regisseerde, verdeelt het uitzonderlijk sterk verfilmde verhaal over het leven van André Hazes in drie tijdsgewrichten, die hij door elkaar vlecht. In de Amsterdamse volksbuurt De Pijp wordt Hazes, dan een jaar of 8, op het biljart gehesen door z'n vader: zingen, met de pet rond en een groot glas bier na afloop, óók voor het knulletje. Eenmaal ontdekt door Johnny Kraaykamp ondervindt de kortstondige kindster Hazes tegenwerking van zijn vader. Karakteracteur Raymond Thiry speelt die pa Hazes behalve agressief ook fijnzinnig onzeker. Matheu Hinzen als de 8-jarige Hazes is een vondst, met zijn ongekunstelde spel. In de jaren tachtig wordt Hazes herontdekt, door muziekproducent en latere vriend Tim Griek (Fedja van Huêt). Ook loopt hij tegen de 15-jarige Rachel aan. Martijn Fischer, die in de succesmusical Hij gelooft in mij merkbaar meters maakte als Hazesvertolker, excelleert in die karakteristieke Hazeshumor - een soort Gordon, maar dan leuk. Die lol is knap versneden met dat desastreuze heden, waarin Hazes zijn toenemende doofheid niet langer kan ontkennen en verdriet dempt met eindeloze hoeveelheden blikken bier.

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989)

RTL 7, 22.35-00.45 uur.

Een minder groot succes dan de klassieke eerste Ghostbusters, maar niettemin heel aardig. In dit tweede deel slaan spookbestrijders Bill Murray en Dan Aykroyd, inmiddels uitgegroeid tot 'superstars of the supernatural', opnieuw de handen in elkaar wanneer een kwaadaardige geest via een betoverd schilderij New York tracht te veroveren,en het daarbij onder meer op de baby van Sigourney Weaver heeft voorzien. Zwaar verouderd zijn die spookhuiseffecten natuurlijk, maar dat draagt enkel bij aan de cult-achtige charme. De fijne cast (geheel afkomstig uit het tv-programma Saturday Night Live, wat destijds garant stond voor lichtelijk obscene en absurdistische humor waarin vooral Bill Murray uitblonk) gaat moeiteloos op reprise en vereenzelvigde zich definitief met hun personages. De aanstaande remake (aanstaande zomer) neemt opzichtig afstand van die oorspronkelijke cast: het zijn ditmaal louter vrouwen (Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kristen Wiig) die het paranormale te lijf gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden