De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 juni
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.
Gascoigne
CANVAS, 21.05 uur
Het verhaal van de Engelse voetballer Paul Gascoigne. Hij brak door op het WK van 1990, maar de roem steeg hem naar het hoofd en door blessureleed, psychische problemen, drank en drugs maakte hij de belofte nooit waar.
Paul van Vliet
NPO 1, 22.00 uur
Tv-registratie van de onemanshow die Paul van Vliet in 2015 wekenlang, elke zondagmiddag, speelde in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Van Vliet komt met nieuw materiaal en grijpt terug op oude hits als Majoor Kees.
The Living and the Dead
BBC 2, 22.00 uur
Nieuwe thrillerserie over een psycholoog die in het landelijke Somerset van 1894 een hevig getraumatiseerd meisje te hulp schiet. Maar gaat het wel om een trauma of zijn hier bovennatuurlijke zaken gaande?
Vreemde tralies
NPO 2, 21.10 uur
Arjan Erkel - ooit 20 maanden vastgezet door Tsjetsjeense rebellen - bezoekt Nederlanders die opgesloten zitten in buitenlandse gevangenissen. In deze eerste aflevering ontmoet hij Mujdat in corrupt Albanië.
Voice over aan het inspreken voor Vreemde Tralies aflevering Peru. 28 juni 21.10 NPO2 eerste aflevering. pic.twitter.com/lEvL7r2lLA
— arjan erkel (@arjanerkel) 19 juni 2016
Broodje Gezond NPO 3, 21.15 UUR
Zou het gezond zijn twee glazen wijn per dag te drinken? Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris spreken met liefhebbers en geheelonthouders, een toxicoloog, een vinoloog en een verslavingsarts.
Bewakers van Bemelen
NPO 2, 22.55 uur
Portret van de inwoners van het Limburgse dorpje Bemelen, dat door een dalend aantal inwoners en groei van het toerisme ingrijpend verandert. Pierre en Willie Pittie, twee broers van rond de 70, houden er nog de boel draaiende.
In aller Stille (Rainer Kaufmann, 2010)
WDR, 22.10-23.35 uur
U flirt met een burn-out, krijgt Anja Amberger, rechercheur in een Beiers stadje, van haar arts te horen. Dat het niet goed gaat met Amberger is ook zonder doktersoordeel duidelijk in de voor de Duitse tv gemaakte krimi In aller Stille: ze gedraagt zich op haar werk en als moeder nogal roekeloos sinds ze met haar man in scheiding ligt. De cameravoering komt al minstens zo overspannen over. Veel zwiepende bewegingen en de ene zoom na de andere zorgen voor flinke visuele onrust, waaraan het minstens zozeer wennen is als aan het vette Beierse accent van sommige personages. Als dat eenmaal lukt, blijkt In aller Stille, dat in Duitsland meermalen is bekroond, een productie die mooi balanceert tussen drama en thriller. Regisseur Rainer Kaufmann houdt de bijtende sfeer ook voorbij de ontknoping vast.
Het begint met de melding van een geval van kindermishandeling, in een gezin dat Amberger persoonlijk kent. Onder druk gezet door de vader durft ze diens zoontje niet goed op verwondingen te controleren; waarvan ze nog veel spijt zal krijgen. Tegelijkertijd ziet Amberger zich met een eigen jeugdtrauma geconfronteerd, dat in de speeltijd van een beknopte anderhalf uur eveneens overwonnen moet worden. Gelukkig weet scenarist Ariela Bogenberger hoe ze de zaken moet doseren en vertrouwt regisseur Kaufmann steeds op de kracht van de suggestie. Alle ruimte ook voor hoofdrolspeelster en Tatort-ster Nina Kunzendorf, die als de gepijnigde Anja Amberger makkelijk aan te zien is voor een Duitse Monic Hendrickx en geen seconde naar de sympathie van de toeschouwer hengelt.
Invictus (Clint Eastwood, 2009)
SBS 9, 20.30-23.10 uur
Vooraf werd in Afrika geprotesteerd tegen de casting van deze Mandelabiopic, want waarom toch altijd een Amerikaanse acteur voor de rol van Zuid-Afrika's eerste zwarte president? Maar Morgan Freeman heeft maar één scène nodig om de critici te ontwapenen: trek hem zo'n oversized lawaaihemd aan en hij ís Mandela, met die karakteristieke mengeling van trots, bescheidenheid en charisma.
Twister (Jan de Bont, 1996)
Veronica, 20.30-22.45 uur
Cameraman-regisseur Jan de Bont volgde zijn kassucces Speed (1994) op met deze tegenvallende rampenfilm. Een achter tornado's aanjagend echtpaar (Helen Hunt en Bill Paxton) dat op scheiden staat, verzoent zich, maar het verhaaltje doet er met al die schitterende wervelwinden en amusante special effects (rondvliegende koeien) weinig toe. 'Ik had nog nooit van storm chasers gehoord', zei De Bont in 1996. 'Tornado's zijn een ontzettend indrukwekkend verschijnsel. Ook heel creatief, mesmerizing.'
Still Alice (Richard Glatzer en Wash Westmoreland, 2014)
Film 1 Première, 22.20-23.57 uur
Julianne Moore overtreft zichzelf als bevlogen academica die hoort dat ze alzheimer heeft en haar vertrouwde leven met echtgenoot (Alec Baldwin) en dochter (Kristen Stewart) ziet afbrokkelen. Moore voert je subtiel maar dwingend Alice's hel binnen. Ook verder blijft de film bij haar steeds diffusere belevingswereld: de architectuur van haar huis wordt desoriënterend, het camerawerk onscherp, de muziek sluimerend dissonant. Moore won een Oscar; drie weken na de uitreiking overleed coregisseur en medescenarist Glatzer aan ALS.