De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 27 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Chez Benali, om 19:05 te zien op NPO2. Beeld
Chez Benali, om 19:05 te zien op NPO2.Beeld

Chez Benali
NPO 2, 19.05 uur

Een herhaling van de reeks die Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida maakten over de Marokkaanse keuken. Deze aflevering: arganolie. Dit 'wondermiddel' komt uit het achterland van Agadir, waar de arganboom nog groeit.

Jackie without Jack
Canvas, 21.15 uur

Documentaire waarin Jackie Kennedy spreekt over JFK, vlak na diens dood in 1963. Ze wil de geschiedenis herschrijven, zo is te horen op opnamen die verborgen hadden moeten blijven, maar in handen vielen van filmmaker Patrick Jeudy.

Fons bij de buren
NPO 2, 20.35 uur

Fons de Poel trekt door Europa: hoe staan de andere EU-lidstaten ervoor? In Portugal laat hij zich gidsen door taxichauffeur José Carlos. Ze praten over de slechte economie en bezoeken Carlos' zoon, die bokst op hoog niveau.

My Brain and Me
Canvas, 22.10 uur

Nadat hij in 2013 een beroerte had gekregen, kon tv-persoonlijkheid en journalist Andrew Marr verrassend snel weer aan het werk. Nu onderzoekt hij de werking van zijn brein en de oorzaak van de beperkingen in zijn linkerarm, -hand en -been.

Fons de Poel. Beeld Frank Ruiter
Fons de Poel.Beeld Frank Ruiter

Lees ook het interview met Fons de Poel over Fons bij de Buren:
'Ik ben een ongelooflijke controlfreak en debutantenangst heb ik altijd gehouden' (+)

Demarrage
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over een groep mannen van tegen de 80, die drie keer per week op de racefiets stappen. Onderweg praten Wim, Toontje, Jan, Ad, Ton, Henk, Henk en Janus over hun kinderen en hun vrouwen, en over hun kwalen en pijntjes.

Horizon
BBC 2, 0.15 uur

Populairwetenschappelijk programma Horizon destilleert tien dingen die je moet weten over onze toekomst. We leren onder meer of robots onze banen zullen overnemen en of het ooit gaat lukken af te kicken van fossiele brandstoffen.

The Bone Collector (Phillip Noyce, 1999)
ZDF, 00.50-02.40 uur

Er zullen weinig acteurs zijn die zo worden vereenzelvigd met hun personage uit een succesvolle tv-serie als Ed O'Neill, een acteur die toch het respectabele aantal van 65 titels (films en tv-series) op zijn naam heeft staan. Ed O'Neill: zelfs zijn naam kent bijna niemand. Maar wanneer hij in deze verder uiterst serieuze thriller voor het eerst het appartement van hoofdpersoon Lincoln Rhyme betreedt, kan deze het niet laten op te merken: 'Hé, jij hier?' Dat moet welhaast een knipoog zijn naar het personage van Ed O'Neill dat wij kennen: de loser van een schoenverkoper Al Bundy uit Married with Children.

Het is het enige luchtige moment in een verder oerdegelijke thriller, waarin genoemde Lincoln Rhyme (Denzel Washington) een aan zijn bed gekluisterde politiespeurneus is. Ooit liep hij tijdens zijn werk een dwarslaesie op. Nu is hij bang dat een van de toevallen die hij geregeld krijgt, zal uitlopen op een blijvende coma. Hij vraagt zijn arts dan ook de beëindiging van zijn leven in gang te zetten. Totdat dus zijn collega Paulie (O'Neill) van de NYPD hem opzoekt. Paulie en zijn team zitten vast in het onderzoek naar een mysterieuze moord. Rhyme is geïntrigeerd door de opmerkzaamheid van de jonge agent (Angelina Jolie) die lijk en cryptische aanwijzingen vond. Met haar als zijn oren en ogen stort hij zich op de zoektocht naar wat een seriemoordenaar blijkt te zijn met een voorkeur voor macabere ensceneringen.

Het scenario vertoont vanaf het begin storende omissies, maar de ervaren regisseur Phillip Noyce (Dead Calm, Patriot Games) kan als geen ander de spanning opbouwen en weet tot aan het vrij bespottelijke einde alles recht te strijken.

Denzel Washington en Angelina Jolie in The Bone Collector. Beeld
Denzel Washington en Angelina Jolie in The Bone Collector.Beeld

Bruce Almighty (Tom Shadyac, 2003)
Veronica, 20.35-22.35 uur

Niet iedereen is even gecharmeerd van bekkentrekker Jim Carrey, maar in The Truman Show, Man on the Moon, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en toch ook wel in Bruce Almighty, de vanavond uit te zenden opperwezenparodie, laat hij zien dat hij wel degelijk goed kan acteren. Carrey speelt de matige televisiepresentator Bruce, die hogerop wil maar ernstig wordt gehinderd door zijn gemene collega Evan Baxter (een hilarische rol van Steve The Office Carell, die hier de show steelt als een door God gemanipuleerde nieuwslezer. Later zou hij de hoofdrol krijgen in het vervolg Evan Almighty). Bruce werpt op zeker moment moedeloos de handen ten hemel, waar hij tot zijn verbazing wordt ontvangen door de in een hagelwit feesttenue gestoken Morgan Freeman. 'I am God', zegt deze nogal cynische Zwarte Grote Baas met zijn mooiste stem, en en passant draagt hij zijn Macht over aan de verbaasde Bruce, die zijn nieuwe krachten voornamelijk misbruikt om de dames voor zich te winnen. De echte God laat dat niet over Zijn kant gaan. Melig, maar ook onderhoudend en vermakelijk.

Mad Max (George Miller, 1979)
SBS 9, 22.25-00.15 uur

Mel Gibson begon zijn acteerloopbaan als verbitterde actieheld in de Australische cultklassieker Mad Max. Politieagent Max Rockatansky (Gibson) neemt wraak op de moordenaars van zijn vrouw en kind. Weinig films die met schroot, stoffige zandlandschappen, ronkende motoren en knerpend leer zo'n apocalyptische sfeer weten te creëren als het broeierige Mad Max. De film, die in zes weken werd opgenomen in en rond Melbourne, bleek een kassucces dat wereldwijd werd geïmiteerd maar nooit geëvenaard hoogstens door regisseur George Miller zelf. Die draaide drie vervolgen, waaronder het gelauwerde (zes Oscars) en commercieel geslaagde recente Mad Max: Fury Road, met Tom Hardy in Gibsons rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden