De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 26 september
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Het geheim van de meester
NPO 2, 21.15 uur
Het grootste geheim van het schilderij Jeremia is dat Rembrandt van Rijn er een van zijn haren in verwerkte. Omdat het werk wordt opgeknapt, gaan restaurateurs op zoek naar een van Rembrandts afstammelingen.
Belga sport
CANVAS, 21.15 uur
Een terugblik op het leven van de Waalse bokser Jean-Marc Renard. In de jaren tachtig was hij een van de sterksten van Europa en in 1989 werd hij bijna wereldkampioen. Getekend door een familiedrama pleegde hij in 2008 zelfmoord.
Horizon
BBC 2, 22.00 uur
Het populairwetenschappelijke Horizon volgt vier transgenders die ieder op hun eigen manier een sociale of lichamelijke verandering doormaken. Daarnaast vertellen onderzoekers waar de verschillende genderidentiteiten vandaan komen.
Later live
BBC 2, 23.00 uur
In de eerste aflevering van reeks 51 (!) ontvangt Jools Holland onder anderen rockzanger Liam Gallagher, wiens eerste soloalbum volgende maand verschijnt. Verder is er muziek van Benjamin Clementine, Jorja Smith en LCD Soundsystem.
2doc: mijn bovenburen
NPO 2, 23.05 uur
Filmmaker Colette Teurlings volgt vier jaar lang haar stokoude bovenburen, meneer en mevrouw Schoevaart. Hij gaf altijd alles voor Ajax. Zij cijferde zichzelf weg voor haar man en zijn club en kijkt daar verbitterd op terug.
The insider
BBC 1, 23.45 uur
Verslaggever Reggie Yates bezoekt in Ghana een van de grootste afvalbergen van elektronische apparatuur ter wereld. Tussen de magnetrons, telefoons en bijbehorende gifstoffen trekt hij op met een groep jongens die er wat geld verdienen.
Peter's Friends (Kenneth Branagh, 1992)
AMC, 20.30-22.15 uur.
Ze waren naast studievrienden ook collega's in een nostalgisch cabaretgroepje, dat nog vóór de begintitels zijn laatste en vreselijkste optreden beleeft voor een gezelschap ongeïnteresseerde en bijna slapende bejaarden. Dat was in 1982; sindsdien zijn ze uitgewaaierd en nu, tien jaar later, vindt een van hen, Peter (Stephen Fry), het tijd voor een reünie. Hij heeft het kasteel van zijn zojuist overleden vader geërfd en nodigt zijn vijf vrienden uit voor een hopelijk heuglijk Oudjaar: de onzekere en vrijgezelle redacteur Maggie (Emma Thompson); de vrijgevochten Sarah (Alphonsia Emmanuel), die net twee weken een nieuw vriendje heeft en nog volop de geneugten van heftige verliefdheid beleeft; Mary (Imelda Staunton) en Roger (Hugh Laurie), die aan elkaar zijn blijven plakken en nu een succesvol jinglebureau bestieren, en Andrew (Kenneth Branagh, die de film ook regisseerde), die Engeland verruilde voor Los Angeles, waar hij nu een inferieure soap maakt waarin zijn vrouw Carol (Rita Rudner) de hoofdrol speelt.
Zoals te verwachten valt, hebben allen in de tien jaar die zijn verstreken de nodige schrammen opgelopen, die uiteenlopen van pech in de liefde tot een overleden kind en een zo goed als gestrand huwelijk; pijn die in de feestelijk bedoelde dagen bloot komt te liggen, net als onderlinge relationele problemen van toen. Maar de Engelse film blijft prettig tongue in cheek, zonder de ernst van sommige geschiedenissen te bagatelliseren. Met een acteursensemble als dat van Peter's Friends is dat niet verbazend; evenmin dat de film na 25 jaar nog fier overeind staat.
Body Language (Jeffrey Elmont, 2011)
RTL 8, 20.30-22.35 uur.
De eerste Nederlandse dansfilm à la Step Up kreeg ruim drie jaar geleden ruimhartig drie sterren. Voor wie van een dansfilm niet meer verwacht dan een voorspelbaar verhaal met veel opzwepende dansscènes, stelt Body Language niet teleur. De acteerkwaliteiten van de Nederlandse cast, bekend van populaire tv-talentenshows als So You Think You Can Dance, variëren van redelijk tot matig, maar dat doet er weinig toe: er wordt met veel overtuiging gedanst, wat regisseur Jeffrey Elmont vlot en soms zelfs inspirerend in beeld brengt. Jammer dat er zo veel tijd is besteed aan de plot.
Anna Karenina (Joe Wright, 2012)
SBS 9, 20.35-22.55 uur.
De wereld is één groot theater in Joe Wrights Anna Karenina. In de openingsscène gaat het doek omhoog: 'Tsaristisch Rusland, 1874'. Vervolgens voltrekt de tragische liefdesgeschiedenis, naar de klassieke roman uit 1877 van Lev Tolstoj, zich vrijwel geheel op het podium en in de coulissen. Het decor wordt opgebouwd waar je bij zit, zodat een kantoor rits-rats verandert in een chic restaurant, dat transformeert tot een volle balzaal of het huis van heldin Anna Karenina. De poorten van de schouwburg slaan open naar een weids winterlandschap en via een zijdeurtje lopen de personages zo het station van Moskou binnen. Dit met alle mogelijke filmtrucs in elkaar gezet theater kent geen logistieke beperkingen: als Anna (Keira Knightley) een paardenrace bezoekt waaraan haar minnaar deelneemt, stuiven tientallen paarden over de bühne. De boodschap is snel duidelijk: in het decadente milieu van de 19de-eeuwse Russische aristocratie voert iedereen een show op. Deze versie van Anna Karenina, de zoveelste in een lange reeks verfilmingen, is er een voor het oog, niet voor het hart. Als je dat eenmaal accepteert, valt er veel te genieten.