De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 23 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Stijn van Vliet en Katja Schuurman in Echt niet ok. Beeld KRO-NCRV
Stijn van Vliet en Katja Schuurman in Echt niet ok.Beeld KRO-NCRV

Echt niet ok
NPO 3, 20.25 UUR

Met sketches en interviews analyseren Katja Schuurman, Jan Kooijman en Stijn van Vliet (Streetlab) omgangsvormen van nu. Wat zet je bijvoorbeeld wel en niet op sociale media? De drie krijgen hulp van gasten en bekende acteurs.

Brandpunt
NPO 2, 20.25 UUR

Bij hoge uitzondering mogen er camera's mee achter de schermen bij rechtbank Brabant-Zeeland. Politie en justitie zetten vol in op de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Nu willen rechters aandacht voor de hogere werkdruk hierdoor.

Radio Gaga
NPO 3, 20.55 UUR

Nieuw programma, naar Vlaams voorbeeld. Eva Koreman en Chris Zegers maken radio in een mobiele studio op de stoep van een bijzondere wooninstelling. Dit keer: Humanitas, een verzorgingstehuis voor ouderen waar ook studenten wonen.

In het programma Radio Gaga trekken 3FM-dj Eva Koreman en presentator Chris Zegers door Nederland. Beeld Annemieke van der Togt
In het programma Radio Gaga trekken 3FM-dj Eva Koreman en presentator Chris Zegers door Nederland.Beeld Annemieke van der Togt

Gezond Verstand
NPO 1, 21.25 UUR

Waarom medicijnen gebruiken als je gemberthee en een didgeridoo bij de hand hebt? In Gezond Verstand presenteren kandidaten hun huis- tuin-en-keukenoplossingen voor allerhande kwaaltjes. Drie huisartsen oordelen of ze echt hout snijden.

Broken
BBC 1, 22.00 UUR

Start van zesdelige dramaserie over een moderne, katholieke priester en de kerkgangers uit een arbeidersdorpje bij Liverpool. Father Michael Kerrigan (gespeeld door Sean Bean) helpt waar hij kan, maar heeft een oud beroep in een nieuwe wereld.

The War Show
NPO 2, 22.55 UUR

De oorlog in Syrië, gezien door de ogen van radiopresentator Obaidah Zytoon. In 2011 stapt ze met camera de straat op om te protesteren. In de jaren die volgen, ziet ze de huizen en mensen om haar heen veranderen in decorstukken van een oorlog.

The War Show. Beeld
The War Show.Beeld

The Rebound (Bart Freundlich, 2009)
SBS 9, 20.30-22.20 uur

Uhebt geen enkel excuus nodig om vanavond deze prima te verteren romkom te bekijken: het is simpelweg de beste film die er te zien is op tv. The Rebound komt snel en effectief op gang. Al na een paar minuten ziet Sandy, de 40-jarige moeder van twee jonge kinderen, hoe een dvd met verjaardagsfilmpjes toevalligerwijs ook beelden bevat van het overspel van haar man. De volgende scène al arriveert ze met haar zoontje en dochter in New York voor een nieuw leven. Dat doorkruist een paar keer dat van de vijftien jaar jongere Aram, een zoekende geest met ambitieuze ouders. En zo kan het gebeuren dat Aram de nanny wordt van haar kinderen ('Je komt niet uit Trinidad, maar uit de Upper West Side van Manhattan', bitst zijn moeder als ze dit hoort), die stilaan ieders hart verovert terwijl de afspraakjes van Sandy met leeftijdgenoten keer op keer op een teleurstelling uitlopen. Ja, dan is er in dit genre geen ontkomen aan. De verplichte roet in het eten komt 17 minuten voor het einde, wat in deze film nog best een tour de force is, want zelden groeiden in een romkom twee protagonisten zo gewillig en lekker naar elkaar toe.

Regisseur Bart Freundlich, vooral bekend van tv-werk als het ook al zo hapklare Californication, houdt zijn film prettig normaal en vooral de 'vooruitspoelscènes', die met in elkaar overlopende flitsen voor de duur van een kort muzikaal intermezzo een hele periode samenvatten, vallen mooi op hun plaats - de film omvat soepeltjes vijftien jaar . Catherine Zeta-Jones (Sandy) bewijst eens te meer de beperkte registers van dit genre uitstekend te beheersen. En er is beslist chemie met de al even rustig spelende Justin Bartha (de zoekgeraakte bruidegom in The Hangover). Niets mis mee.

Justin Bartha en Catherine Zeta-Jones The Rebound. Beeld
Justin Bartha en Catherine Zeta-Jones The Rebound.Beeld

Jeff, Who Lives at Home (Jay en Mark Duplass, 2011)
RTL 8, 20.30-22.05 uur

Aardige komedie met hier en daar een serieus trekje over twee broers van wie er één nog thuis woont. Dat is inderdaad Jeff (Jason Segel) uit de titel. Zou niet erg zijn, ware het niet dat hij 30 is, blowend door het leven gaat en zijn moeder (Susan Sarandon) zich ongedurig toont. Jeff laat eigenlijk zijn leven leiden door de sf-thriller Signs (de cult-sf-film uit 2002 van M. Night Shyamalan) - een beslist grappig zijpad in de film. Als hij op een dag een simpel klusje voor zijn geïrriteerde moeder moet klaren houtlijm kopen laat hij zich door van alles afleiden, zodat hij uiteindelijk in zo'n Hooters-bar belandt, waar hij zijn broer Pat (Ed Helms) ontmoet, die weliswaar iets meer van zijn leven heeft gemaakt dan Jeff, maar nu wel met een huwelijk zit dat op knallen staat. Nou ja, zo'n film dus, die in Nederland de bioscoop niet haalde.

Lockout (James Mather, 2012)
RTL 7, 21.30-23.30 uur

De akelige dominee in Martin Koolhovens gedenkwaardige western Brimstone (2016) ging Guy Pearce beter af dan de non- conformistische actieheld die hij in deze B-filmpastiche speelt. Hij is het bekende ongeleide projectiel dat als enige in staat wordt geacht de idealis-tische dochter van de Amerikaanse president te bevrijden uit handen van enge gedetineerden, die haar tijdens een gevangenisopstand hebben gegijzeld. Actie gegarandeerd in dit spektakel uit de koker van producent Luc Besson, de Fransman die in eigen land als regisseur de aandacht trok met kunstzinnige actiefilms (Subway, Nikita) en daarna zijn budgetten voor soortgelijke films zag toenemen (Léon, Le Cinquième élément). Meer en meer deed hij zich in de loop der jaren gelden als producent van internationale actiefilms. De reeks Taken (1 t/m 3 en een tv-serie) is daar de bekendste van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden