De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
De IDFA-hit van vorig jaar Sonita is vanavond te zien. Beeld
De IDFA-hit van vorig jaar Sonita is vanavond te zien.Beeld

Planet earth

NPO 2, 16.50 UUR

Terwijl de BBC de planeet verovert met Planet Earth II (elke zondag), pikt de NPO nog een graantje mee met de herhaling van de eerste reeks. In deze aflevering gaat het over dieren die leven in de bergen: beren, bavianen en reuzenpanda's.

Thema: Turkije

ARTE, 20.15 UUR

Arte staat de hele avond in het teken van Turkije. Met een portret van president Erdogan, gevolgd door een documentaire over het land als kruispunt van terrorisme (21.20 uur). Tot slot een terugblik op de val van het Ottomaanse Rijk (22.20 uur).

President Erdogan wordt in het zonnetje gezet bij Arte. Beeld epa
President Erdogan wordt in het zonnetje gezet bij Arte.Beeld epa

Sonita

NPO 2, 20.30 UUR

Documentaire over de 18-jarige Afghaanse vluchteling Sonita. In de straten van Teheran droomt zij van een carrière als artiest. Maar haar familie heeft andere plannen en wil het meisje voor 9.000 dollar verkopen. Vorig jaar een hit op Idfa. Lees hier meer.

Anorexia special

NPO 3, 21.20 UUR

Een met voor- en nagesprek omlijste uitzending van documentaire 'Emma wil leven', waarin te zien is hoe de jonge Emma zichzelf verliest aan anorexia nervosa. Sophie Hilbrand praat met Emma's ouders, (oud-)patiënten en deskundigen.

Hier is het nooit stil

NPO 2, 23.05 UUR

Een portret van drie jongens met jeugd-tbs: Damian, Abou en Germain. De jongeren laten de filmmakers meekijken bij hun gesprekken met de therapeut en nemen een camera mee de cel in om te laten zien hoe het is om 's avonds alleen te zijn.

Imagine

BBC 1, 23.45 UUR

Alan Yentob gaat op bezoek bij de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. De in de jaren van de apartheid opgegroeide Kentridge laat zien hoe hij te werk gaat bij de productie van een wandschildering aan de oevers van de Tiber in Rome.

Little Voice (Mark Herman, 1998)

BBC 1, 00.50-02.30 uur.

Ook filmpersonages reageren heel verschillend als ze zich in het nauw gedreven voelen. De een mept om zich heen of verandert in een weerwolf, de ander, zoals de timide Laura Hoff (Jane Horrocks) in de kitchen-sinkmusical Little Voice, begint te zingen.

Laura, die met haar vreselijke moeder (Brenda Blethyn) samenwoont in een morsige bovenwoning in North Yorkshire, lijkt niet anders te kunnen; alsof ze een menselijke jukebox is die wordt aangedreven door boosheid en paniek. Gelukkig voor de toeschouwer en voor de afgegleden, geld ruikende artiestenmanager Ray Say (Michael Caine) zingt Laura fantastisch. Sinds de dood van haar vader heeft ze diens volledige platencollectie uit het hoofd geleerd, en dat komt er dan op haar kwetsbaarste momenten onversneden uit. Laura blijkt in staat tot bijna perfecte imitaties van Shirley Bassey, Marilyn Monroe, Billie Holiday of Judy Garland; je zou het allemaal niet zeggen als je haar hoort praten met de muizige stem waaraan ze haar bijnaam 'Little Voice' dankt.

Eigenlijk is het een nogal dik aangezette bedoening, deze bewerking van Jim Cartwrights toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992). Alle personages zijn typetjes; zo ook showmaster Mr. Boo (Jim Broadbent) en de door Ewan McGregor gespeelde duivenmelker Billy, die net zo verlegen is als Laura en met hondenogen toeziet hoe zij door haar moeder en Say wordt uitgebuit.

Moddervette symboliek ook, van de gouden kooi waaruit Laura tevoorschijn komt tijdens haar eerste optreden tot duif Duane die maar niet naar Billy's til terugkeert. Dat het tussen sociaal realisme en sprookje laverende Little Voice toch aanstekelijk werkt, komt door de geweldige acteerprestaties van met name Horrocks en Caine. Horrocks vertolkte haar personage eerder ook al op de planken en zong bovendien alle liedjes zelf.

Het laatste zangnummer van de film gaat naar Caine; ook voor ongevoeligste, a-muzikale oren kan er geen twijfel over bestaan dat ook hij zelf zingt.

Charlie Wilson's War (Mike Nichols, 2007)

SBS 9, 20.30-22.35 uur.

Het kan verkeren, zo laat deze fijne Hollywoodproductie nog maar eens zien. Nog geen dertig jaar geleden werd de mujahedin, de voorloper van de Taliban, gefinancierd, bewapend en getraind door de VS. Eén politicus was de drijvende kracht achter de geheime operatie: Charlie 'Good Time' Wilson (Tom Hanks).

Charlie Wilson's War, gebaseerd op het gelijknamige boek van voormalig CBS-journalist George Crile, is een prikkelende biopic en een humorrijk schelmenverhaal ineen. Een universele, tijdloze, politieke satire én een romantische komedie. Een boeiende geschiedenisles en een verkapte aanklacht tegen het (huidige) opportunistische Amerikaanse buitenlandbeleid.

Oudgediende Nichols (The Graduate) regisseert voortvarend en vlot en alleen Philip Seymour Hoffman al is het kijken waard. De rol van de ongemanierde Grieks-Amerikaanse CIA-agent Gust Avrakotos leverde hem een Oscarnominatie op - de enige voor Charlie Wilson's War, hoewel alom op meer was gerekend.

The Boondock Saints (Troy Duffy, 1999).

RTL 7, 22.35-00.50 uur.

Warrige misdaadfilm over twee Iers-Amerikaanse broers (Sean Patrick Flaneryen en Norman Reedus) die bij wijze van zelfverdediging enkele leden van de Russische maffia doden. De gebeurtenis leidt tot spiritueel inzicht: de broers beschouwen het voortaan als hun spirituele plicht het criminele gespuis van Boston te verdelgen. Willem Dafoe is de politieman die de broers moet vangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden