De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

The Imitation Game. Beeld ap
The Imitation Game.Beeld ap

Galileo

RTL 5, 19.30 uur.

In RTL's versie van BNN-programma Proefkonijnen gaat Luuk Ikink met verslaggevers Manuel Venderbos, Shelly Sterk en Jorn Rohde op zoek naar antwoorden op wetenschappelijke vragen, waarbij ze zelf lijdend voorwerp zijn in de experimenten.

Vier handen op één buik

NPO 3, 20.30 uur.

Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel schiet tienermoeder Aline (19) te hulp, die in een krap flatje woont met haar twee kinderen. Ze is weer zwanger geraakt, dit keer van de 47-jarige John, die alleen langskomt als het hem uitkomt.

Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel. Beeld anp
Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel.Beeld anp

Kleine helden

Canvas, 21.05 uur.

In Kleine helden aandacht voor 'gewone mensen, die het verschil maken'. In deze aflevering een portret van onder anderen een ondernemer op Sicilië die al bijna tien jaar onder politiebewaking leeft, omdat hij zich niet door de maffia liet intimideren.

De tafel van Tijs

NPO 2, 21.25 uur.

Nieuw (christelijk) opinieprogramma van Tijs van den Brink, waarin hij met zijn gasten praat over levensbeschouwelijke en morele dilemma's. Aan Van den Brinks zijde twee christelijke panelleden die het nieuws op hun manier beschouwen.

Programmamaker Tijs van den Brink. Beeld anp
Programmamaker Tijs van den Brink.Beeld anp

Close up

NPO Cultura, 22.50 uur.

Deze docu over Jan Cremer toont niet alleen het beeld van de losbol met de grote bek, maar ook dat van een harde werker, die doorbeulde in moeilijke tijden. Rijke beelden van de man die voor velen toch vooral de schrijver is van Ik, Jan Cremer.

The Man Who Mends women

Npo 2, 22.55 uur.

Aangrijpende documentaire over Denis Mukwege, als gynaecoloog werkzaam in het grensgebied van Congo, die dagelijks bezig is de fysieke gevolgen van groepsverkrachtingen door rebellen bij zijn patiënten zo goed mogelijk te herstellen.

Batman Begins (Christopher Nolan, 2005)

Veronica, 20.30-23.15 uur.

De Engelsman Christopher Nolan (Inception, Interstellar), een van de gevierdste Hollywoodregisseurs van dit moment, is als producent betrokken bij de grote actieblockbuster die komende donderdag in première gaat, Batman v Superman: Dawn of Justice, waarin Ben Affleck als superheld Batman het stokje overneemt van Christian Bale, die onder regie van Nolan het afgelopen decennium gestalte gaf aan Bruce Wayne en diens alter ego. Deel 1 van Nolans Batman-trilogie, Batman Begins, verraste destijds nadat de fraaie 'stripfilms' van Tim Burton waren verworden tot ietwat plat actievermaak in Batman 3 en 4 van Joel Schumacher. Nolan, die ook het scenario schreef, keerde terug naar het begin van de held om het personage, met succes, weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd (na tamelijk breed uitgesponnen levenslessen in de Aziatische bergen, gefilmd in IJsland) terug te keren. Met één doel: zij die angst en terreur willen zaaien, zo opjagen dat ze zullen voelen wat angst echt is. Destijds was het al duidelijk: dit is een post-11-september-Batman en dat zullen we weten. Fraaie bijrollen van Michael Caine, Rutger Hauer en Morgan Freeman.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998)

SBS 9, 20.30-23.00 uur.

De Amerikaanse thrillerschrijver Elmore Leonard beweerde eens dat hij in zijn verhalen de stukken weglaat die de lezers toch zouden overslaan. Waarschijnlijk is dat de reden dat Hollywood ze zo graag tot films bewerkt. Net als de eerdere Leonard-verfilmingen Get Shorty en Jackie Brown mengt Out of Sight een vlot misdaadverhaal met kleurrijke en humoristische intermezzo's. Een mix die hier een meerwaarde krijgt door de hoofdrol van George Clooney als misdadiger die verliefd wordt op FBI-agente Jennifer Lopez. De manier waarop hij tijdens de openingsscène een bank berooft zonder wapens te gebruiken, is memorabel. Net als de tekst waarmee hij een bankmedewerkster geruststelt. 'Is dit de eerste keer dat je wordt overvallen? Je doet het heel goed.'

Out of Sight is een liefdesverhaal en actiefilm tegelijk. De bijrollen zijn weggelegd voor talloze flashbacks, flashforwards en bevroren beelden. Lopez laat in Soderberghs regie bovendien zien dat ze kan acteren - wat haar in latere films minder goed afging. Na deze eerste samenwerking maakte Soderbergh met Clooney nog Ocean's Eleven, Solaris, Ocean's Twelve, The Good German en Ocean's Thirteen.

The Imitation Game (Morten Tyldum, 2014)

Film1 Premiere, 21.15-23.05 uur.

Langverwachte bijdrage aan het eerherstel van Alan Turing (1912-1954), briljant wiskundige en algemeen erkende grondlegger van de informatica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst. In het diepste geheim ontcijferde hij met zijn cryptografisch team de Duitse Enigmacode, waardoor strategische berichten van de nazi's konden worden onderschept en de oorlog naar schatting twee jaar werd bekort. Dat werd allemaal pas later bekend, lang na Turings overlijden op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord. Twee jaar eerder was hij opgepakt en veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen, toen nog verboden in Groot-Brittannië. Ondanks de Hollywoodclichés en de loopjes die de film neemt met de feiten, maakt The Imitation Game veel indruk dankzij het fascinerende verhaal en de sterke acteurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden