De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Nee, niet de film uit 1987, maar de gloednieuwe tv-serie Lethal Weapon waarin de avonturen van agenten Martin Riggs en Roger Murtaugh dunnetjes worden over gedaan. Beeld FOX
Nee, niet de film uit 1987, maar de gloednieuwe tv-serie Lethal Weapon waarin de avonturen van agenten Martin Riggs en Roger Murtaugh dunnetjes worden over gedaan.Beeld FOX

Brandpunt, NPO 2, 20.25 uur

In aanloop naar de verkiezingen bezoekt verslaggever Henk van der Aa verschillende plekken om te peilen of burgers zich nog verbonden voelen met de politiek. Deze week is hij in de Utrechtse wijken Lombok, Overvecht, Ondiep en Leidsche Rijn.

Wissel van de macht, CANVAS, 21.15 uur

Terugblik op de periode waarin Frank Vanhecke, Filip Dewinter en Gerolf Annemans Vlaams Belang groot maakten. De overstap van Marie-Rose Morel van de Nieuw-Vlaamse Alliantie zorgde in 2004 voor een concurrentiestrijd.

Lethal Weapon, SBS 6, 21.30 uur

Nee, niet de film uit 1987, maar een gloednieuwe tv-serie waarin de avonturen van agenten Martin Riggs en Roger Murtaugh dunnetjes worden over gedaan. Samen bekvechten ze zich een weg langs het tuig van L.A.

De rijdende rechter, NPO 1, 22.20 uur

Rijdende rechter John Reid moet naar Medemblik om een burenruzie te sussen. De nieuwe keuken van buren Trudy en Ron is meneer Collée en mevrouw Hundman een doorn in het oog. Het lijkt wel of de afzuigkap is aangesloten op hún woonkamer.

Tutti a casa, NPO 2, 22.55 uur

De Italiaanse protestbeweging Movimento 5 Stelle van komiek Beppe Grillo beloofde beroepspolitici weg te sturen en het volk aan de macht te brengen. In 2013 won Movimento de verkiezingen. Hoe is het de nieuwkomers vergaan?

Beppe Grillo verlaat het Forum Hotel na een bijeenkomst met activisten van M5S (Vijfsterrenbeweging). Beeld epa
Beppe Grillo verlaat het Forum Hotel na een bijeenkomst met activisten van M5S (Vijfsterrenbeweging).Beeld epa

Nawal El Saadawi, BBC 1, 23.45 uur

Cultuurmagazine Imagine mag in Caïro op bezoek bij de Egyptische auteur, gynaecoloog en activist Nawal El Saadawi. Inmiddels 85 jaar oud blijft ze persoonlijke verhalen schrijven over de onderdrukking van vrouwen in de islamitische wereld.

Blind Fury (Phillip Noyce, 1989) RTL 7, 00.30-02.00 uur

Het hoeft niet altijd ontroerend, meeslepend of inventief te zijn. Daarom, maar ook omdat het fijn blijft Rutger Hauer te zien, raden we u vanavond Blind Fury aan. Een mits je ervoor openstaat vermakelijke Amerikaanse variant op het Japanse gegeven van de blinde samurai, waarin Hauer als militair Nick Parker in Vietnam blijvend blind raakt tijdens een aanval en vervolgens door dorpelingen tot vechtmeester wordt opgeleid. Terug in de VS draagt Parker in zijn wandelstok een vlijmscherp zwaard mee; dat komt goed uit wanneer hij op zoek gaat naar medesoldaat Deveraux (Terry O'Quinn), die nu als drugsbrouwer voor het karretje van gewetenloze criminelen wordt gespannen. Blind Fury weet met zijn lompe jarentachtigsfeertje somste charmeren. De scène in het tacorestaurant waar Parker korte metten maakt met een bende gluiperds en tegelijkertijd de sukkelige blinde uithangt; de klopjacht in het maisveld, waarbij Parker en Deveraux' zoontje Billy (Brandon Call) worden achtervolgd door popcorn vretende rednecks; de cliché-gongslag die klinkt als een Japanse zwaardvechter zijn opwachting maakt: het is allemaal van een ontwapenende onnozelheid. En dan is er natuurlijk nog Hauer, die ter voorbereiding in de leer ging bij de blinde schrijver-judoka Lynn Manning. Hoewel hij het ene moment zowel qua zwaardvechten als qua blindheid meer overtuigt dan het andere, maakt hij iets vreemd bekoorlijks van zijn onwerkelijke, absurde oneliners verkopende personage. Ontroerend wordt het trouwens toch nog, als Parker dankzij Billy eindelijk weer kan huilen.

undefined

null Beeld
Beeld

The Illusionist (Neil Burger, 2006) RTL 8, 20.30-22.35 uur

Twee grote Amerikaanse speelfilms over hetzelfde onderwerp in een jaar; in 2006 gebeurde het met Neil Burgers The Illusionist en The Prestige van Christopher Nolan. In beide films draait het om illusionisme, maar waar het Nolans ambitie was om de ultieme goochelfilm te maken, verwerkte Burger het uitgangspunt van zijn film, dat hij baseerde op een kort verhaal van Pullitzer Prize-winnaar Steven Millhauser, tot een liefdesgeschiedenis. De magiër waar het in The Illusionist om draait, ene Eisenheim (Edward Norton), gebruikt zijn mysterieuze krachten met name om de vrouw van zijn dromen in te palmen.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle en Loveleen Tandan, 2008), SBS 9, 20.30-22.55 uur

Daar is hij weer, deze acht Oscars winnende, meeslepende en ontroerende kaskraker over liefde en het lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterde weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van de televisiekennisquiz Who Wants to Be A Millionaire? en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. Op het bureau wordt hij aan een verhoor onderworpen. De raamvertelling die daar het gevolg van is, resulteert in losse, vaak virtuoos gefilmde scènes die het weinig hoopvolle bestaan schetsen van kinderen uit sloppenwijken.

Die Bleierne Zeit (Margarethe von Trotta, 1981) ARD, 20.30-22.55 uur

Indringende, heldere studie naar de politieke idealen en betrokkenheid van twee Duitse zussen. De een (Jutta Lampe) is journalist, de ander (Barbara Sukowa) sloot zich aan bij de RAF en verdedigt vanuit de gevangenis haar terroristische acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden