De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 20 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Sis, Maarten en Vincent van Rossem Beeld NTR
Sis, Maarten en Vincent van RossemBeeld NTR

Hier zijn de Van Rossems
NPO 2, 20.25 uur

Maarten van Rossem, broer Vincent en zus Sis zijn terug voor het vierde seizoen van de serie waarin ze steden bezoeken en becommentariëren. De trip gaat naar Groningen en de meningen over o.a. het bonte Groninger Museum zijn verdeeld.

Nederland kiest: het debat
NPO 1, 20.30 uur

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen leidt Rob Trip een debat tussen landelijke fractieleiders in TivoliVredenburg, Utrecht. Er wordt geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam voor debatten tussen lokale politici.

Je zal het maar hebben
NPO 3, 21.15 uur

Nieuwe reeks waarin Tim Hofman jonge mensen met een ziekte of handicap portretteert. Zoals Michiel (19), die lijdt aan de zeldzame verouderingsziekte progeria. Ieder jaar wordt hij lichamelijk acht jaar ouder, waardoor het lijkt alsof hij al 152 is.

Beau Five Days Inside
RTL 4, 21.30 uur

In zijn serie reportages trekt Beau van Erven Dorens vijf dagen in bij de jeugdinstelling 't Anker in het Gelderse Harreveld. Daar zitten jongens tussen 12 en 17 jaar vast voor zware vergrijpen als drugshandel, overvallen en poging tot doodslag.

Tim Hofman Beeld anp
Tim HofmanBeeld anp

Nieuwsuur
NPO 2, 22.00 uur

De uitzending staat in het teken van het referendum, morgen, over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Twan Huys leidt vanuit Utrecht een debat tussen de landelijke partijleiders die voor of tegen de wetsaanpassing zijn.

The Secret
Canvas, 23.10 uur

Begin van een Brits vierluik over twee nette burgers (James Nesbitt uit Cold Feet en Genevieve O'Reilly) uit de Noord-Ierse kuststad Coleraine die een dubbele moord plegen; naar de bestseller Let This Be Our Secret van Deric Henderson.

Hot Fuzz (Edgar Wright, 2007)
Veronica, 23.05-01.30 uur

De Londense superagent Nicholas Angel (Simon Pegg) is zó goed dat zijn baas hem overplaatst naar het doodsaaie Sandford. Zijn collega's beginnen al te bleekjes af te steken bij zijn door fanatisme gedreven prestaties, vandaar. Sandford is statistisch gezien de veiligste plaats van Engeland en bovendien al drie jaar achtereen verkozen tot dorp van het jaar. Maar achter de opgeruimde façade van het plaatsje schuilt een macabere werkelijkheid, waarin corruptie, moord en doodslag aan de orde van de dag zijn.

Voordat je dat als kijker in de gaten hebt, is Edgar Wrights Hot Fuzz al een eind op weg en heb je je meer dan eens afgevraagd waarnaar je zit te kijken. Aanvankelijk neigt de film, geregisseerd door de man die eerder de geweldige zombiekomedie Shaun of the Dead afleverde, naar een iets te flauwe komedie. Maar wie blijft kijken, wordt ruimhartig beloond. In het tweede deel van de film blijkt Wright uitstekend uit de voeten te kunnen met achtervolgingen en special effects en gaat Britse humor een geslaagd huwelijk aan met groteske actie, met soms wat al te nadrukkelijke filmcitaten (Point Break, Bad Boys II). Maar man, man, wat een geweldige finale: een western en actiefilm ineen met brigadier Angel als Bruce Willis te paard. Smakelijke onzin met de 'crime de la crime' van het Engelse acteurs en komiekengilde. Behalve Jim Broadbent als gemoedelijke commissaris en Timothy Dalton als satanische supermarkteigenaar maken onder anderen Anne Reid, als de bloemist, en Cate Blanchett, als Angels ex, hun opwachting.

Sherlock Holmes (Guy Ritchie, 2009)
Veronica, 20.30-23.05 uur

In Sherlock Holmes denkt en mept de legendarische meesterspeurder bijkans sneller dan zijn schaduw. Voordat hij zijn tegenstander in de worstelring te lijf gaat, checkt hij als een menselijke scan-apparaat diens zwakke plekken, waarna hij precies weet waar hij hem moet raken. Dat doet hij zó snel dat regisseur Ritchie de film moet vertragen en terugspoelen om het ons te laten zien. Rits rats en Holmes staat als enige overeind, onkwetsbaar en halfnaakt, zodat de buikspieren van vertolker Robert Downey jr. zichtbaar zijn. Passé is dus de gesoigneerde speurder met haviksneus in een deerstalker hat en geruite Inverness-cape. Volgens regisseur Ritchie en Downey Jr. past die nieuwe look, net als de bipolaire stoornis die Holmes hier krijgt aangemeten, uitstekend bij het oorspronkelijke personage van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930). Pluis je het uit, dan blijkt de vertrouwde Holmes minder een product van Doyles verhalen dan van de talloze film- en televisiebewerkingen. Hetzelfde geldt voor Holmes' kompaan dr. Watson, die in de loop van de filmgeschiedenis een dommige dikkerd werd in plaats van de slank en stoere oorlogsveteraan die Doyle beschreef. Zo knap als nu, met Jude Law in de rol, was Watson nog nooit.

Hell or High Water (David Mackenzie, 2016)
Film 1 Action, 20.30-22.10 uur

Geslaagde poging de ziel van het moderne Texas te vatten, om vervolgens misschien zelfs iets te zeggen over het hele land. Over tradities en zelfbeschikking gaat dit verhaal van twee bankovervallers met een moraal, die geld willen terugroven bij het bankfiliaal dat na enkele schimmige constructies beslag dreigt te leggen op hun familieranch. Over de angst om Amerikaanse waarden te verliezen gaat het ook: de kleine dorpjes stromen leeg, veel mensen zitten financieel in de problemen. Met hoofdrollen voor onder meer Chris Pine, Ben Foster en Jeff Bridges.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden