De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 20 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Stranger in Paradise. Beeld
Stranger in Paradise.Beeld

Die Millionärs-Jägerinnen
ARTE, 19.40 uur

De reportage Die Millionärs-Jägerinnen gaat over de Russische 'jachtscholen' waar vrouwen leren een steenrijke man aan de haak te slaan. Om 20.15 volgt een documentaire, ook over geld, over het gevaar van de reusachtige Deutsche Bank.

Brandpunt
NPO 2, 20.30 uur

De Nederlandse economie draait op volle toeren, maar met al dat geld komen ook de files. Verslaggever Aart Zeeman kijkt bij bergingsteams van Rijkswaterstaat en ziet hoe incidenten met vrachtwagens leiden tot meer en meer vertragingen.

Eleanor Roosevelt
Canvas, 21.15 uur

Portret van de vrouw die tussen 1933 en 1945 first lady van Amerika was en die rol op progressieve wijze vervulde. Ook is er aandacht voor Roosevelts hechte vriendschap met journalist Lorena Hickok. Of was het een liefdesrelatie?

Natural World
BBC 2, 21.00 uur

Een ode aan de otter. Cameraman Charlie Hamilton James, die al 25 jaar otters filmt, volgt hier drie jonge exemplaren zonder ouders. We zien ze onder andere tijdens hun eerste zwemles en leren over hun unieke overlevingstechnieken.

Hospital
BBC 2, 22.00 uur

Op 22 maart, de dag van terreuraanslag bij Westminster in Londen, was een BBC-cameraploeg toevallig bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis, St Mary's. Te zien is hoe het personeel een incidentenprocedure begint en de gewonden opvangt.

Tekst gaat verder onder de video.

Fight Game: The McGuigans
BBC 1, 23.45 uur

Achter de schermen bij het familiebedrijf van Barry McGuigan, een ex-profbokser met zijn eigen stal van topvechters. In aflevering één moet McGuigan zijn ster Carl Frampton klaarstomen voor een gevecht in New York met Léo Santa Cruz.

Stranger in Paradise (Guido Hendrikx, 2016)
NPO 2, 22.55-00.05 uur

In Stranger in Paradise, de eerste lange documentaire van schrijver-regisseur Guido Hendrikx (1987), waagt Valentijn Dhaenens zich aan een complex project: op een door migranten overspoeld Siciliaans eilandje speelt de Vlaamse acteur een docent die migranten onderwijst over hun toekomstperspectief in Europa. Daarbij stelt hij zich in dat kale klaslokaal per les steeds anders op: hardvochtig, sympathiek dan wel onbewogen. De januskop van de vluchtelingencrisis. Een wrange, pijnlijke les, dat is Stranger in Paradise, niet in de laatste plaats voor de toeschouwer. De film, die het laatste IDFA opende en op datzelfde festival een speciale juryprijs won, dwingt je met zijn mengeling van docu en fictie voortdurend je opvattingen omtrent de migrantenstroom onder ogen te zien. Na de proloog, die rap de complete recente wereldgeschiedenis samenvat tot aan het moment dat 'het aardbolleke te vol werd', begint de naargeestige bijeenkomst 1. 'Wij willen jullie niet hier', concludeert Dhaenens. 'Wir schaffen das nicht.' Wanneer Dhaenens zich vervolgens griezelig gastvrij opstelt, gonzen de cijfers en feiten uit les 1 nog door je hoofd. En ook als je weet dat de deelnemende migranten uitvoerig over de opzet van de film werden ingelicht, vraag je je af welke impact Dhaenens' betoog op hen heeft. Dat geldt al helemaal voor de laatste ronde: een klasvariant op de praktijk, waarin Dhaenens volgens IND-protocol schift tussen hen die kans maken op een verblijfsvergunning en hen die afvallen. 'Veel geluk, nog een prettige dag', zegt Dhaenens tegen de afvallers. Zo onthutsend kil kan het gaan, in het migrantenspel.

Tekst gaat verder onder de video.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998)
SBS 9, 20.30-23.00 uur

De Amerikaanse thrillerschrijver Elmore Leonard beweerde eens dat hij in zijn verhalen de stukken weglaat die de lezers toch zouden overslaan. Waarschijnlijk is dat de reden dat Hollywood ze zo graag tot films bewerkt. Net als de eerdere Leonard-verfilmingen Get Shorty en Jackie Brown mengt Out of Sight een vlot misdaadverhaal met kleurrijke en humoristische intermezzo's. Een mix die hier een meerwaarde krijgt door de hoofdrol van George Clooney (hierna vaste gast bij Soderbergh) als misdadiger die verliefd wordt op een FBI-agent (Jennifer Lopez). Het met snedige dialogen doorspekte Out of Sight is liefdesverhaal en actiefilm tegelijk. De bijrollen zijn weggelegd voor talloze flashbacks, flashforwards en bevroren beelden. Lopez laat in Soderberghs regie bovendien zien dat ze kan acteren wat haar in latere films minder goed afging.

Tekst gaat verder onder de video.

Young Adult (Jason Reitman, 2011)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Na Juno (2007) een nieuwe samenwerking tussen regisseur Jason Reitman en scenarioschrijver Diablo Cody. En net als Juno is Young Adult moeilijk te vangen. Een schurende, romantische komedie met onconventionele humor, zoiets. Charlize Theron (Monster, Aeon Flux) is een dertiger en geslaagd schrijver van kinderboeken. Ze is net gescheiden en dat is in haar geval reden om terug te keren naar waar ze is opgegroeid; van New York naar een grauwe woonwijk in Minnesota. Ze is vastbesloten haar jeugdliefde te heroveren. Maar die, gespeeld door Patrick Wilson (Little Children), is inmiddels gelukkig getrouwd, heeft een dochtertje, en zit niet te wachten op deze egocentrische en alcoholistische vrouw die zijn leven komt ontwrichten. Waarna de film almaar ongemakkelijker wordt en de kijker, niet gewend aan dit soort vervreemding uit Hollywood, steeds onrustiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden