De volkskrant tv-selectie voor dinsdag 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jim Carey in Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004). Beeld Paramount Pictures
Jim Carey in Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004).Beeld Paramount Pictures

André Rieu: Welcome to my world NPO 1, 16.10 uur

De Engelse zender Sky heeft een tiendelige documentaireserie gemaakt over de Limburgse violist. In aflevering één worden de duizenden Britten gevolgd die jaarlijks voor Rieu afreizen naar het Vrijthof.

André Rieu in de documentaire Welcome to My World Beeld YouTube
André Rieu in de documentaire Welcome to My WorldBeeld YouTube

Dokters vs internet, NPO 1, 19.00 uur

Nieuw programma met opmerkelijk medisch format. Er is een patiënt in de studio, en een team van huisartsen en een team van bekende Nederlanders moet zien te achterhalen welke aandoening hij heeft. Wat is sneller: echte kennis of googelen?

Brandpunt NPO 2, 21.10 uur

Sacha de Boer onderzoekt de schaduwzijde van de Nederlandse missie in Uruzgan. De ISAF-missie kostte 2 miljard euro en in plaats van wederopbouwen werd er vooral gevochten. ISAF moest samenwerken met dubieuze lokale machthebbers.

Linda's mannen, NPO 3, 22.10 uur

In het slot van de serie waarin Linda Hakeboom een aantal succesvolle jonge mannen volgt, staat YouTube-ster Giel de Winter centraal. De 26-jarige De Winter maakt deel uit van StukTV, het grootste Nederlandse YouTubekanaal.

Beeld uit een aflevering van StukTV, waarin Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt iedere week een opdracht uivoeren die kijkers kunnen indienen op hun website. Beeld YouTube
Beeld uit een aflevering van StukTV, waarin Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt iedere week een opdracht uivoeren die kijkers kunnen indienen op hun website.Beeld YouTube

2Doc: Verloop van jaren, dichter bij Remco Campert, NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker John Albert Jansen volgde de 87-jarige schrijver en dichter Remco Campert een jaar lang. Campert heeft een beeld van zichzelf geschapen als een charmant en geliefd zondagskind.

Wie is hij echt? Pauw, NPO 1, 23.00 uur

In de laatste Pauw van het jaar wordt teruggeblikt op het mooiste van 2016. Aan tafel onder anderen minister Edith Schippers, Olympisch turnkampioen Sanne Wevers, columnist Sheila Sitalsing en musicalproducent Albert Verlinde. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004)

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004), RTL 8, 20.30-22.30 uur

Deze eigenzinnige fantasyfilm, naar de geliefde jeugdboeken van Daniel Handler, begint met de waarschuwing dat het hier om een onplezierig verhaal gaat. 'Wees verstandig', adviseert de schrijver van het verhaal, van wie alleen een schim te zien is, 'sta op en loop nu de bioscoop uit.' Of zet de televisie uit, zouden we kunnen toevoegen, maar dat zou zonde zijn, alleen al vanwege de geweldige hoofdrol van Jim Carrey. Hij speelt de intens slechte graaf Olaf, de man die weeskinderen Violet, Klaus en Sunny Baudelaire adopteert omdat hij zo de erfenis van hun ouders hoopt op te strijken. Carrey krijgt ruim baan voor grappen en grollen omdat hij als Olaf in allerlei gedaanten verschijnt. Behalve vermakelijk is Lemony Snicket's ook een lust voor het oog: de Mexicaanse camerameester Emmanuel Lubezki zoekt zijn heil bij donkere vlakken en schaduwen. Zodoende schept hij een decor waarin kunstmatigheid en overdrijving vanzelfsprekender zijn dan realisme.

Netflixserie

De aankomende achtdelige Netflixserie A Series of Unfortunate Events (januari 2017 ) is gebaseerd op de eerste vier boeken uit de reeks van Daniel Handler. De Jim Carrey-rol wordt gespeeld door How I Met Your Mother-ster Neil Patrick Harris.

Popoz (Martijn Smits, 2015), HBO (1), 17.23-18.46 uur

Ze hebben te veel politiefilms gezien om nog normaal als Nederlandse doorsneeagenten te kunnen functioneren. Dus natuurlijk sturen rouwdouwers Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink), gezworen broeders sinds de politieacademie, hun auto tijdens een achtervolging bewust dwars door het raam dat op dat moment, zoals dat gaat in die films, voorzichtig over straat wordt getild. Deze speelfimversie van Popoz, de kolderserie van Comedy Central, rijgt vergelijkbare, zelfbewuste onzinsituaties en filmverwijzingen in 85 minuten moeiteloos aaneen. Slechte smaak, flauwe humor en een voorliefde voor bot film- en internetfilmpjesgeweld worden gecombineerd met een stevige dosis spelplezier.

Soof (Antoinette Beumer, 2013) RTL 4, 20.30-22.35 uur

Er is ruimte voor verbetering in het leven van Soof (Lies Visschedijk). Het runnen van haar cateringbedrijf is moeizaam te combineren met de zorg voor huishouding, obstinate puberdochter en jongenstweeling. En dan is er de langs het gezin heen levende, overwerkte echtgenoot (Fedja van Huêt). Ziedaar de opeengestapelde moderne ellende in de romantische komedie Soof, losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. De oplossing? Van rol wisselen. Hij een sabbatical, zij eindelijk tijd om haar toko uit te bouwen. Antoinette Beumer regisseert kundig. Zus Marjolein Beumer, die het script schreef, houdt de dialoog voldoende scherp en Visschedijk zorgt dat Soof een vrouw van vlees en bloed blijft.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Peter Jackson, 2014), Veronica, 22.10-01.20 uur

Meer nog dan zijn voorgangers moet deze The Hobbit het hebben van spektakel. Dat beweegt zich weer in de voorhoede van het audiovisueel (on)mogelijke. Fabelachtig is het hoe elf Legolas (Orlando Bloom) in haarscherpe slowmotion de vallende brokstukken van een instortende brug als stapstenen gebruikt om zich in veiligheid te brengen. Minstens zo vaak benadrukken dit soort momenten juist het artificiële karakter van de werkwijze van Peter Jackson. Het hoort er allemaal bij, in de audiovisueel ambitieuze, deels geslaagde, maar ook kitscherige en onevenwichtige epische vertelling die de regisseur op poten zette.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Beeld YouTube
The Hobbit: The Battle of the Five Armies.Beeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden