De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 2 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joanna Lumley. Beeld
Joanna Lumley.Beeld

Spraakmakers
NPO Radio 1, 9.30 uur

Start van een nieuwe ochtendtalkshow op Radio 1, gepresenteerd door Ghislaine Plag. Een panel van 'spraakmakers' bespreekt het nieuws. Bekende rubrieken als het Mediaforum en Stand.nl zijn behouden gebleven.

Joanna Lumley's India
NPO 2, 19.30 uur

Drieluik waarin de Britse actrice Joanna Lumley (Absolutely Fabulous) door haar geboorteland India reist. In aflevering één trekt ze van het zuiden naar de uitlopers van de Himalaya. In Madurai bekijkt ze de veelkleurige Meenakshi-tempel.

De Olympische ploeg
NPO 3, 20.05 uur

Een ruime maand voor de start van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea wordt in Sportcentrum Papendal de Nederlandse Olympische ploeg gepresenteerd. Chef de Mission Jeroen Bijl verwelkomt vooral veel schaatsers en shorttrackers.

De 5 smaken van Joël
NPO 2, 21.15 uur

Reisserie van culinair journalist Joël Broekaert over de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De reis begint in Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika. Broekaert gaat mee op een gevaarlijke tocht om boshoning te oogsten.

Jeroen Bijl. Beeld ANP
Jeroen Bijl.Beeld ANP

5 jaar later
RTL 4, 22.30 uur

Het programma van Jeroen Pauw, dat werd stopgezet door de NPO, maakt een doorstart bij RTL met Beau van Erven Dorens als presentator en Pauw als eerste gast. Er wordt gesproken over Pauws carrière, zijn liefdesleven en zijn kinderloosheid.

Gomorra
Canvas, 23.05 uur

Start van het eerste seizoen van de alom geprezen en keiharde Italiaanse misdaadserie over de Napolitaanse maffia. De clan van Savastano wordt geleid door Don Pietro (Fortunato Cerlino), de invloedrijkste man van Napels. Maar voor hoelang nog?

Mr. & Mrs. Smith (Doug Liman, 2005)
Veronica, 20.35-22.50 uur.

Mr. & Mrs. Smith is niet zomaar vrolijke actiekolder, maar in de eerste plaats het verslag van de prille liefdesvonken tussen het toen nog gedroomde sterrenpaar Angelina Jolie en Brad Pitt. Laatst genoemde was nog getrouwd met Jennifer Aniston, maar dat weerhield hem er niet vande romance met zijn tegenspeler voort te zetten nadat de camera's waren gestopt met draaien.

Brangelina speelt een ogenschijnlijk bedaagd echtpaar, met de nadruk op ogenschijnlijk: zonder het van elkaar te weten zijn ze beiden huurmoordenaar. Ze openen de film bij de relatietherapeut waar ze eindigen mag niet worden verklapt, maar het is behoorlijk over de top en daardoor erg leuk. Het plezier dat de makers en acteurs op de set ervoeren, spat van het scherm. De liefde werd extra bezegeld met de bekroning door muziekzender MTV voor de beste filmkus, waarmee de twee Heath Ledger en Jake Gyllenhaal versloegen, die met hun kus in Brokeback Mountain ook waren genomineerd.

The Wooden Horse (Jack Lee, 1950)
BBC 2, 13.05-14.45 uur.

Britse krijgsgevangenen zijn de Duitsers te slim af in dit curieuze ontsnappingsdrama dat zich afspeelt in hetzelfde WOII-kamp als dat waaruit de groep gevangenen ontsnapte in het later gemaakte en veel bekendere The Great Escape. Beide films delen het idee dat oorlog vooral een spannend jongensboek is. Ontsnappen als escapisme; logisch dat het kort na de oorlog populair was om het grote drama te vergeten, maar tegenwoordig voelt het niet minder achterhaald. Het paard uit de titel vormt een aardige variant op het bouwsel van Troje: het verbergt in dit geval de ontsnappingstunnel. In fraai zwart-wit en met prima spel, door onder anderen Leo Genn en David Tomlinson.

The Rainmaker (Francis Ford Coppola, 1997)
RTL7, 20.30-23.30 uur.

Groot was de verbazing toen Francis Ford Coppola, de grote auteur van de Amerikaanse cinema, zich aan de verfilming van een niet zo heel verrassende rechtbankthriller van John Grisham had gewaagd. Maar ja, de projecten van de meester leidden nogal eens tot geldnood en dan moest-ie wat. Coppola maakte van The Rainmaker een prima, sfeervolle film, met een jonge Matt Damon als een net afgestudeerde jurist die komt te werken voor een advocaat; een smakelijk overacterende Mickey Rourke (nog voor zijn plastische-chirurgiedrama) die verkeersslachtoffers overhaalt schadeclaims in te dienen en daarvan een aardig percentage opstrijkt. Coppola besteedde veel aandacht aan het schetsen van het milieu van mislukte advocaten en zwendelaars en tilde zijn film daarmee uit boven een standaard-Grisham-verfilming.

Los abrazos rotos (Pedro Almodóvar, 2009)
Viceland, 21.00-23.20 uur.

Films over films zijn een gevaarlijk genre voor regisseurs. De 17de speelfilm van Spanjes bekendste hedendaagse filmer Pedro Almodóvar is op zijn minst een half geslaagde poging, maar ontkomt niet aan een dosis looiige filmische introspectie. En als vanzelfsprekend trekt Almodóvars hoofdpersonage (of alter ego) de blinde filmer Harry Caine, halverwege Los abrazos rotos ook nog even Fellini's Otto e mezzo uit de filmkast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden