De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 19 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Matt Damon in The Martian. Beeld
Matt Damon in The Martian.Beeld

NOS Prinsjesdag 2017
NPO 1, 12.30 uur

Verslag van de kabinetsplannen voor het komende jaar en de laatste Troonrede die koning Willem-Alexander uitspreekt namens het kabinet Rutte II. Uiteraard is er ook aandacht voor de koninklijke koets en de hoedjes van de politici.

Misbruikt
NPO 3, 21.20 uur

In Misbruikt gaan slachtoffers van seksueel misbruik in gesprek met familieleden, vrienden en therapeuten. Met hun verhaal willen ze de stilte en schaamte rondom seksueel misbruik doorbreken. Vandaag een portret van Rosanne.

Nieuwsuur
NPO 2, 22.00 uur

Ook Nieuwsuur komt met een speciale uitzending in verband met Prinsjesdag. Columnisten Aukje van Roessel, Zihni Özdil, Sheila Sitalsing en Syp Wynia blikken terug op het kabinetsbeleid van de afgelopen vier jaar.

Kanniewaarzijn
NPO 1, 22.25 uur

Astrid Joosten stelt met cabaretiers misstanden aan de kaak. Vandaag aandacht voor een dakdekker die overal een puinhoop achterlaat. Roselina wil het huis verkopen van haar moeder, die in het verzorgingshuis zit, maar dat blijkt niet eenvoudig.

Natalee Holloway
RTL 5, 22.30 uur

Documentaireserie waarin Dave Holloway zoekt naar nieuwe informatie over zijn vermoorde dochter, Natalee. Ondanks een bekentenis van Joran van der Sloot aan Peter R. de Vries werd de moordzaak uit 2005 nooit opgelost.

2Doc: Dugma - The button
NPO 2, 22.55 uur

Wat bezielt een zelfmoordterrorist? In deze documentaire worden leden van de Syrische terreurgroep Jabhat al Nusra (een tak van Al Qaida) gevolgd. Bekeerling Abu Basir al-Britani bereidt een aanslag voor, maar vlak daarvoor slaat de twijfel toe.

Tekst gaat verder onder de video.

The Martian (Ridley Scott, 2015)
Net 5, 20.35-23.30 uur.

NASA wachtte in de herfst van 2015 keurig met de bekendmaking van hun bewijs van stromend water op de rode planeet tot de première van Ridley Scotts The Martian, waarbij de ruimtevaartorganisatie intensief betrokken was geweest. Wie twijfelde aan het complot werd uit de droom geholpen door Scott zelf, die liet weten dat hij via zijn kersverse collega's bij NASA al maanden van de ontdekking op de hoogte was.

In The Martian wordt geen tijd verspild. We zijn nog geen minuut op Mars of daar steekt de allesvernietigende storm op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na: Mark Watney (Matt Damon) ligt voor dood half onder het rode stof. Zodra Houston doorheeft dat de achterblijver nog leeft, is Watney allang doordrongen van de gruwelijke werkelijkheid. Gerekend naar de beschikbare zuurstof- en voedselvoorraad zal hij sterven voordat een volgende bemande vlucht in de buurt kan komen. Gelukkig beschikt de astronaut in ruime mate over die Amerikaanse can-do-mentaliteit, en is hij botanicus. 'I'm gonna have to science the shit out of this', belooft hij zichzelf, om vervolgens een moestuin te kweken met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels.

Tekst gaat verder onder de video.

The Duchess (Saul Dibb, 2008)
SBS 9, 20.30-22.40 uur.

Sfeervol kostuumdrama dat speelt aan het einde van de 18de eeuw. Keira Knightley is geloofwaardig als een 17-jarige vrouw die wordt uitgehuwelijkt aan een niet al te liefdevolle hertog (Ralph Fiennes). Deze wil vergeefs een zoon en heeft bovendien meer aandacht voor zijn honden dan voor zijn echtgenote. Zij ontpopt zich als een geëmancipeerde vrouw die zich zelfs met de politiek gaat bemoeien.

Tekst gaat verder onder de video.

Nova Zembla (Reinout Oerlemans, 2011)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De eerste Nederlandse film in 3D bevat een inmiddels beroemd beeld van Doutzen Kroes met opzwellende boezem op een schommel, haar hand reikend naar het publiek. Dat maakt op tv, zonder 3D, misschien wat minder indruk, maar getuigt onverminderd van het zakelijke instinct van regisseur Reinout Oerlemans. Hij besefte blijkbaar dat zijn tweede film een dergelijk shot nodig had om de wat voortkabbelende avonturenfilm op te peppen. Want dat is Nova Zembla bovenal. De tocht vol ontberingen van Willem Barentsz (Derek de Lint), die in 1596 een derde expeditie begon om 'de doorvaart om de noord' (een kortere handelsroute naar het Oosten) te vinden, ontbeert echte spanning en sensatie.

Tekst gaat verder onder de video.

Space Cowboys (Clint Eastwood, 2000)
Net 5, 23.30-02.05 uur.

In Hollywood, domein van de eeuwige jeugd, vormt Eastwood de uitzondering op de regel. De voormalige westernheld wordt ongegeneerd ouder en buit als regisseur en acteur zijn aftakelende lichaam volop uit. In zijn astronautendrama Space Cowboys, toch ook alweer zeventien jaar oud, vormt seniorenproblematiek de hoofdmoot. Eastwood speelt een bejaarde testpiloot die, wanneer een verouderde Russische satelliet gevaarlijk uit koers raakt, als enige over de kennis beschikt om de reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Om de klus in de ruimte te kunnen klaren, huurt Eastwood een paar oude maten in: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland (met paardenstaart) en James Garner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden