De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 15 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

The Impossible Beeld
The ImpossibleBeeld

UEFA Champions League

Veronica, 20.00 uur

Omdat Ajax is uitgeschakeld, volgt Veronica in de laatste voorronde van het hoofdtoernooi de wedstrijd tussen TSG 1899 Hoffenheim en Liverpool. Bij de Engelsen is Nederlander Georginio Wijnaldum een van de vaste waarden op het middenveld.

Phil en Pascal veroveren de wereld

NPO 3, 20.15 uur

Achtbaanfanaten Phil (37) en Pascal (30) laten zich niet tegenhouden door hun autisme en vliegen de hele wereld over om de hoogste, steilste, langste en beste banen te bezoeken. Phil testte er in zijn leven al 800.

3lab: Iris onderzoekt

NPO 3, 20.45 uur

Columnist en programmamaker Iris van Lunenburg wil weten hoe mensen denken over gemengde relaties. Zelf werd Van Lunenburg geadopteerd en groeide ze op in een blank gezin. Is daar waar haar voorkeur voor blanke mannen vandaan komt?

They were the red brigades

Canvas, 21.05 uur

De eerste van de twee documentaires over de Brigate Rosse, de Italiaanse communistische organisatie die in 1970 werd opgericht en premier Aldo Moro ontvoerde en vermoordde. Vier mannen die er toen bij waren, komen aan het woord.

Seven days in summer

BBC 2, 22.00 uur

Vandaag precies 70 jaar geleden gaf het Verenigd Koninkrijk India op door het land op te delen in India en Pakistan. In de week voorafgaand aan de splitsing wisten miljoenen mensen niet aan welke kant van de grens ze zouden eindigen.

undefined

Het zit in de genen

NPO 2, 22.45 uur

Het verhaal van Jaap en Wieke de Jong, wiens drie dochters nooit mee konden komen op school. Pas veel later bleken ze verstandelijk beperkt te zijn. Op hulp van de Friese dorps- en kerkgemeenschap hoefden ze toen niet te rekenen.

The Impossible (J.A. Bayona, 2012)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

De voortekenen zijn ernaar. We krijgen van boven een prachtig stille en blauwe zee te zien, wanneer er linksboven, met bijpassend lawaai, een vliegtuig het beeld in raast. Die overweldiging herhaalt en versterkt de Spaanse regisseur Juan Antonio García Bayona (die zijn voornamen in de VS tot twee initialen heeft ingekort) niet veel later wanneer een tsunami het vakantievierende gezin van Naomi Watts en Ewan McGregor overvalt. De catastrofe aan de toeristische oostkust van Thailand in 2004, die meer dan 200 duizend slachtoffers eiste, heeft niet veel cineasten verleid er een film over te maken. Clint Eastwood was in 2010 een van de eersten. Hij maakte een bespiegelende film over een leven na de dood. J.A. Bayona stelt de ramp wel centraal en kiest ervoor steevast uit te zoomen. Telkens begint een scène dicht bij de personages - dat kunnen secondenlang alleen wandelende benen zijn - om pas helemaal aan het eind uit te zoomen, waarna hij de kijker een blik over de verwoeste omgeving biedt. Zeker in de eerste helft van de film werkt dat optimaal. We blijven dan dicht bij de in de voortrazende storm voor hun levende vechtende moeder en haar oudste zoon, de 12-jarige Lucas. Hun strijd in het kolkende water overtuigt, zonder dat we zien wat erom hen heen is. Dat is te danken aan het uitstekende spel van Watts als moeder en Tom Holland (dit jaar in de bioscoop als de nieuwste Spider-Man), maar komt beslist ook door de consequente keuze van Bayona, die pas uitzoomt wanneer de twee na een lange dag een veilige plek hebben gevonden. Het kleine groot maken werkt bij zo een onvoorstelbare ramp beter dan het grote klein maken. Die stijl houdt Bayona niet de hele film vast; in de tweede helft, wanneer het uiteengeslagen gezin op zoek gaat naar elkaar in de nachtelijke chaos, dringt het grote zich op en neigt de film vervaarlijk naar een zuivere tranentrekker, al laten de sterke acteurs het zover niet komen.

Unfaithful (Adrian Lyne, 2002)

Net 5, 20.30-23.05 uur.

Amerikaanse remake van Claude Chabrols klassieke overspeldrama La femme infidèle (1969). Diane Lane is een waardige opvolger van Stéphane Audran. Gelukkig getrouwd met Richard Gere smelt ze voor de charme van Fransman Olivier Martinez. Stomende seks kan de liefdestragedie die daarmee in gang wordt gezet niet compenseren. Regisseur Adrian Lyne transformeerde het Franse verhaal moeiteloos naar het fotogenieke Manhattan, waar de zon misschien iets te vaak de kamers in strijklicht zet. Maar die overdaad aan New Yorkse sfeer kennen we van Lyne, dankzij films als Fatal Attraction en Nine 1/2 Weeks.

A Perfect Murder (Andrew Davis, 1998)

Net 5, 23.05-01.15 uur.

Net 5 maakt er een overspelavondje van. Het is geen gezellig avondje, want: Michael Douglas. Er zijn weinig hedendaagse acteurs die zo goed een innemende gluiperd kunnen spelen als Douglas. Maar onvoorwaardelijk het hart van de kijker stelen? Nee. Zelfs in Fatal Attraction, waarin hij het slachtoffer is van een ontembaar hysterisch stalkende Glenn Close, blijft de compassie met hem beperkt tot een schouderophalen; tja, toch een beetje je eigen schuld, jongen. Als schurk (bijvoorbeeld in Wall Street) wekt hij bijna meer sympathie. Vanavond in A Perfect Murder slaagt hij daar als vilein hoofdpersonage minder in. Vanaf het eerste moment is hij angstaanjagend. In zijn übergestylede New Yorkse appartement speelt Douglas een steeds enger kat-en-muisspelletje met zijn overspelige vrouw (Gwyneth Paltrow), waarbij de titel even onthullend als misleidend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden