De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 13 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Beeld uit You Only Live Twice. Beeld
Beeld uit You Only Live Twice.Beeld

Pyeongchang live
NPO 1, 12.00 uur

Schaatsers Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest gaan de strijd aan om het goud op de 1.500 meter bij de mannen. Grote buitenlandse concurrenten zijn de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Amerikaan Joey Mantia.

Juventus-Tottenham
Veronica, 20.00 uur

Na twee maanden winterslaap gaat de Champions League verder met de achtste finales. De eerste wordt gespeeld in Turijn en gaat tussen Juventus, vorig jaar verliezend finalist, en Tottenham Hotspur, dat eerder dit seizoen won van Real Madrid.

Hollandse meesters retour
NPO 2, 20.25 uur

Vierluik waarin museumdirecteur Cathelijne Broers wordt gevolgd tijdens haar werk voor de Amsterdamse Hermitage. Als dependance van het museum in St. Petersburg reist zij regelmatig naar Rusland om te onderhandelen over topstukken.

Lees verder onder de afbeelding.

Museumdirecteur Cathelijne Broers Beeld anp
Museumdirecteur Cathelijne BroersBeeld anp

De monitor
NPO 2, 21.25 uur

Aflevering over mensen die met spoed, bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding, een huurwoning nodig hebben, die niet kunnen vinden en dan uit nood belanden op een vakantiepark of camping. Wat moet de overheid hieraan doen?

Eerdere afleveringen van De monitor kijk je hier.

Shetland
BBC 1, 22.00 uur

Start van reeks vier van de misdaadserie die zich afspeelt op de Schotse Shetlandeilanden. Inspecteur Jimmy Perez onderzoekt de moord op een lokale journalist, terwijl ook de terugkeer van een vermeende moordenaar voor onrust zorgt.

Lees verder onder de trailer.

Argos tv - Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

Reconstructie van 10 juni 2017, toen een man in een Peugeot 307 het Stationsplein in Amsterdam op reed, en direct werd gedacht aan een terreuraanslag. De politie ontkende: de man was diabetespatiënt en werd onwel. Wat gebeurde er precies?

Eerdere afleveringen van Medialogica kijk je hier.

You Only Live Twice (Lewis Gilbert, 1967)
RTL 7, 23.15-01.35 uur

You Only Live Twice was de vijfde productie in de James Bondserie, en de eerste film waarmee Sean Connery afscheid nam van de rol van geheim agent 007. Hij zou het later nog twee keer doen, met Diamonds are Forever uit 1971 en Never Say Never Again uit 1983. Het is een bijzonder aardige aflevering, mede door de onvergetelijke titelsong van Nancy Sinatra en het scenario van Roald Dahl, die Ian Flemings boek slechts deels volgde en het vaste stramien van de Bondverhalen fantasierijk aanvulde.

007 staat weer eens tegenover zijn aartsvijand Ernst Stavro Blofeld, de karikaturaal gevaarlijke baas van misdaadorganisatie Spectre. Die was al aanwezig in twee eerdere Bondfilms, maar kreeg nu pas een gezicht: dat van acteur Donald Pleasence. Deze schurk bemachtigt een Amerikaanse ruimtecapsule waarmee hij een atoomoorlog tracht uit te lokken en Bond moet naar Japan om dat te voorkomen.

In een artikel in deze krant over het verfilmde werk van Dahl werd jaren geleden in deze Bond helder de handtekening van Dahl herkend. Het betreft een beeld dat voor zowel de (oudere) Bondfilms als voor het oeuvre van de schrijver kenmerkend is: een kabbelend meer op de top van een vulkaan blijkt een beweegbaar dak te zijn. In de vulkaan heeft Blofeld een lanceerplatform ontwikkeld, waar hij stiekem werkt aan de verovering van de wereld. 'Het meer heeft dezelfde functie als de serieuze gezichten van de volwassenen in Dahls werk: allemaal bedrieglijke buitenkant. Onder de vernislaag borrelt en kookt het. Daar regeren hebzucht, egoïsme en ijdelheid.'

Lees verder onder de trailer.

License to Kill (John Glen, 1989)
RTL 7, 20.30-23.15 uur

Even leek het erop dat License to Kill de laatste James Bondfilm zou zijn. De 007-formule zou te veel zijn gaan lijken op geijkte Hollywoodkost - deze zestiende Bond is de eerste die volledig buiten het Verenigd Koninkrijk werd opgenomen en acteur Timothy Dalton had de hoofdrol te serieus gemaakt. Zes jaar later keerde de geheim agent alsnog terug in de gedaante van Pierce Brosnan, in GoldenEye, en Bond bleek inderdaad speelser en luchtiger, meer in de trant van de Bonds van Sean Connery en Roger Moore dan Daltons venijnigere werk. Toch kun je een lans breken voor License to Kill, al is het alleen al vanwege de puike, explosieve actiescènes en de doorbraakrol van de latere steracteur Benicio del Toro als de wrede rechterhand van de Latijns-Amerikaanse drugslord Franz Sanchez, gespeeld door een zo mogelijk nog angstaanjagendere Robert Davi. Juist een Bondfilm als License to Kill, die nadrukkelijk buiten de lijntjes van de tongue-in-cheekformule kleurt, maakt de formule interessant.

Lees verder onder de trailer.

Arrival (Denis Villeneuve, 2016)
Film1 Premiere, 22.15-00.06 uur

Het is de afgelopen weekend onverwacht overleden IJslandse componist Jóhann Jóhannsson die fungeert als drijvende kracht achter het mysterie dat de kijker van Arrival in een ijzeren greep houdt. Terwijl journalisten, politici, militairen en een door Amy Adams gespeelde taalwetenschapper zich afvragen wat de intentie is van twaalf buitenaardse ruimteschepen die verspreid over de wereld meters boven de grond zweven, excelleert Jóhannsson met allerlei varianten van onheilspellend ijl gehuil en diep bassend gebrom. Arrival is een film die onophoudelijk nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat, gelijk aan de ontdekkingsdrift van het hoofdpersonage. Het is kalme, serieuze sciencefiction in de traditie van 2001: A Space Odyssey, Close Encounters of the Third Kind en Contact, waarin de aliens niet fungeren als vijand die spectaculair moet worden verslagen, maar als nieuwkomers die aardlingen in het beste geval anders naar zichzelf en elkaar laten kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden