De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 12 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Jake Gyllenhaal als Colter Stevens in Source Code. Beeld
Jake Gyllenhaal als Colter Stevens in Source Code.Beeld

Champions League
Veronica, 20.00 uur

Het nieuwe Champions League-seizoen begint vanavond met de topper in groep D tussen FC Barcelona en de verliezend finalist van vorig jaar, Juventus. Aansluitend zijn er samenvattingen van onder meer Bayern München-Anderlecht.

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

In een speciale aflevering over klimaatverandering reist Sacha de Boer naar Spitsbergen, het noordelijkste stukje van Europa. Ze ontmoet de Nederlandse beheerder van een camping die ooit omringd was door ijs, maar nu aan zee ligt.

De Volkskrant tipt

Op zoek naar nieuw bingemateriaal? Deze series zijn de moeite waard (of juist niet).

Belga sport
CANVAS, 21.15 uur

Zonder doping kwam je nergens in de wielerwereld van midden jaren negentig. Vier Belgische talenten van toen blikken terug op de ongelijke strijd in de Tour de France van '95, toen ze al in de eerste bergetappe te laat binnenkwamen.

Horizon
BBC 2, 22.00 uur

Hoe zou een reis naar Mars eruit kunnen zien? Wat moet mee en wat zou er voor moois te zien zijn? Het populairwetenschappelijke Horizon vraagt het een groep experts en brengt de droombestemming met foto's en data tot leven.

Waterlijken
NPO 2, 22.55 uur

Jaarlijks vist de Nederlandse politie tientallen lijken uit water. De documentaire Waterlijken laat zien wat er tijdens dat proces gebeurt. Wat voelt de agent die het lijk aan land haalt? Wat onderzoekt de rechercheur? En wat vindt de forensisch arts?

Stacey Dooley Investigates
BBC 1, 23.45 uur

BBC-journalist Stacey Dooley onderzoekt in Japan de seksualisering van jonge kinderen. Ze bezoekt een café waar klanten het gezelschap van schoolmeisjes kunnen kopen en ontmoet een man die (legale) foto's maakt van kinderen in sexy kleding.

Source Code (Duncan Jones, 2011)
Net 5, 20.30-22.20 uur.

Prettig voortrazende sciencefictionthriller, geregisseerd door David Bowies zoon Duncan Jones (Moon). Hierin belandt Jake Gyllenhaal aan het begin van de film in het lichaam van een willekeurige passagier van een trein die 8 minuten later zal exploderen. Keer op keer kan-ie terugtijdreizen naar dit moment, ontdekt deze Colter Stevens al gauw.Ongeloofwaardig? Absoluut. Hoewel dit uitgangspunt in de film aannemelijker is dan op papier, buitelen de vragen zowel bij Stevens als bij de kijker over elkaar heen, praktisch, ethisch en levensbeschouwelijk. Kan dat zomaar? Hoe gaat dat dan? Wie is die mooie vrouw tegenover hem? En, uiteraard, wie van de treinpassagiers legde die bom? Terwijl hij stukje bij beetje de antwoorden onthult, schakelt regisseur Jones even moeiteloos tussen die verschillende verhaallagen als tussen de parallelle werkelijkheden. En wanneer Stevens echt moeilijke vragen stelt, krijgt hij vlam! een retourtje naar het verleden, waar de zorgen van een heel andere orde zijn. Voor de kijker werkt het ongeveer hetzelfde. Jones leverde een film af die net zo hard voortraast als de trein. Dat maakt een al te kritische houding knap lastig en pleit in dit geval vóór de film.

Tekst gaat verder onder de video.

The Hunger Games (Gary Ross, 2012)
RTL 8, 20.30-23.15 uur.

Groots opgezette productie, naar de eerste roman uit de Hunger Games-trilogie van Suzanne Collins, die indrukwekkend de wereld verbeeldt waarin een ooit gevoerde oorlog herdacht wordt met een spel op leven en dood. Elk landsdistrict vaardigt twee kinderen af; van de zo verkregen 24 deelnemers is er aan het einde van het live op tv te volgen spel één over, de winnaar. De rest is in de arena, een groot bos, om het leven gebracht. Vooral in de verbeelding van de deels welvarende totalitaire staat blinkt de eerste van vier Hunger Games-films uit. Naarmate de film vordert, begint het scenario gaten te vertonen en kan het wedstrijdgedeelte moeilijk overtuigen, maar overeind blijft dat de keuze voor een overwegend serieuze toon de juiste blijkt; het is precies de ambiance waarin hoofdrolspeler Jennifer Lawrence met haar brutale, stoïcijnse blik kan uitblinken.

Tekst gaat verder onder de video.

In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale (Uwe Boll, 2007)
RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Dankzij misbaksels als House of the Dead (2003) en Bloodrayne (2005) heeft Duitser Uwe Boll (51) een naam gekregen als de belabberdste regisseur ter wereld. Een reputatie die hem niet zint; als er iemand is die gelooft in Bolls talent, is het wel Boll zelf. 'Als je echt goed naar mijn films kijkt, zul je mijn ware genie zien', zei hij in 2008 tegen wired.com. Doet u vanavond vooral uw best met de videogamebewerking In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale. Zwaardgekletter, monsters en romantiek, Boll maakt er een potje van, met een amateurisme dat aanstekelijk heeft gewerkt. Van het flutscript tot de stroperige score, alles gaat vrolijk de mist in, om over de voortsukkelende sterrencast te zwijgen. Boze tovenaar Ray Liotta lijkt een South Park-persiflage van zichzelf, terwijl koning Burt Reynolds al lang voor zijn sterfscène niet meer onder de levenden schijnt te zijn. Hoogst vermakelijke kost voor wie zijn films het liefst zo belachelijk mogelijk heeft; eventueel kan men vervolgens blijven zitten voor het even-eens door Boll geregisseerde In the Name of the King 2, met een hoofdrol voor de onvolprezen Dolph Lundgren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden