De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 10 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Spider-Man 3. Beeld
Spider-Man 3.Beeld

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

Verslaggever Tom Kleijn volgt een groep Syriërs uit Duitsland die via Turkije probeert terug te keren naar hun thuisland. Ze willen hun familie opzoeken en zien geen andere optie dan zich met gevaar voor eigen leven de grens over te laten smokkelen.

Nederland - Zweden
NPO 3, 20.40 uur

Niets is onmogelijk, maar zo goed als onmogelijk is het wel: alleen als het Nederlands elftal vanavond met zeven of meer doelpunten verschil wint van Zweden, maakt Oranje nog kans op een ticket voor het WK voetbal.

Belga Sport
CANVAS, 21.15 uur

Op 12 augustus 1990 racet de Belg Thierry Boutsen naar zijn derde en laatste Grand Prix-overwinning in de Formule 1. Toch wordt Boutse niet lang daarna uit het team van Williams gewerkt. In Belga Sport blikt hij terug.

Dokters van morgen
NPO 1, 21.35 uur

In deze nieuwe reeks over innovaties in de gezondheidszorg neemt presentatrice Antoinette Hertsenberg een kijkje in de Amerikaanse stad Oklahoma. De stad is zo ingericht dat gezond leven makkelijker wordt en diëten niet meer nodig is.

Russia 1917
BBC 2, 22.00 uur

Het verhaal van Lenin, Trotski en Stalin en hun revolutie in 1917. Gedramatiseerd, maar ook met commentaar van historici, die het er niet over eens zijn wat de invloed van de drie is geweest op de wereldgeschiedenis.

De stamhouder
NPO 2, 22.55 uur

Na het boek dat journalist Alexander Münninghoff schreef over de vlucht van zijn steenrijke grootouders uit het Letland van 1939, is er nu deze documentaire. Münninghoff vertelt zijn familieverhaal in onder meer Riga en Den Haag.

Tekst gaat verder onder de video.

Spider-Man 3 (Sam Raimi, 2007)
RTL 7, 20.30-23.15 uur.

Wie bewijs zoekt voor de ronduit malle vervolgfilm-, spin-off- en rebootgekte die Hollywood in z'n greep heeft, hoeft zich slechts te realiseren dat het laatste deel van de eerste Spider-Mantrilogie (2002-2007), aangevoerd door Tobey Maguire en Kirsten Dunst, slechts tien jaar geleden in de bioscopen draaide. Nadien werd de filmserie liefst tweemaal opnieuw opgestart, eerst met Andrew Garfield, die in twee filmafleveringen mocht opdraven (in 2012 en 2014), en afgelopen zomer met Tom Holland, als de jongen die plots tegen muren kan klimmen na te zijn gebeten door een spin.

Wellicht heeft het ermee te maken dat dit vanavond uit te zenden derde deel van de eerste serie nog maar eens de records verpletterde die de eerste twee Spider-Mans al hadden gebroken. De voorgaande afleveringen, net als dit derde deel onder regie van Sam Raimi (Evil Dead), waren dermate winstgevend dat de Amerikaanse genrespecialist het onvoorstelbaar hoge budget van 250 miljoen dollar ter beschikking kreeg. Het verhaal gaat dat hij dat met nog eens 100 miljoen overschreed, waarmee Spider-Man 3 de duurste film aller tijden werd. Op een gekke, overdadige manier werkt het ook nog: alles gaat in dit slotstuk in de overdrive en dat doet soms verlangen naar de rustiger delen één en twee, maar deze Spider-Man blijft een van de aantrekkelijkste helden van de 21ste eeuw. Maguire bleek bovendien nog steeds te kunnen groeien in zijn dubbel-, in dit geval zelfs driedubbelrol: hij speelt niet alleen Peter Parker en zijn in spinnenpak gestoken alter ego, maar acteert ook een slechte versie van zichzelf.

Na deze productie ging het niettemin uit tussen Raimi, Maguire en Spider-Man. Vooral de speelse regie van eerstgenoemde wordt tien jaar na dato gemist.

Tekst gaat verder onder de video.

Footloose (Herbert Ross, 1984)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Zes jaar geleden verscheen een remake van Footloose in de bioscopen die het origineel bijna tot op de letter nauwkeurig volgt. Juist door die vrij slaafse kopieerdrang viel op dat de 1984-versie het moest doen met een vrij oubollig verhaal, over een stadsjongen in een religieus dorp, al stoort zoiets in die film dan weer beduidend minder. De oorspronkelijke Footloose is een prima dansfilm, omdat de dansscènes goed zijn, de acteurs charmant en het verhaaltje eromheen niet te knullig.

Een jonge Kevin Bacon is een stoere danser die terechtkomt in een uiterst conservatief plaatsje ergens in het westen van de Verenigde Staten. De dominee verbiedt duivelse muziek en van dansen wil hij al helemaal niets weten. Laat Kevin nou net verliefd worden op de dochter van de dominee. Die laatste wordt lekker vet gespeeld door John Lithgow en in de cast komen nog meer interessante namen voorbij: Dianne Wiest, Chris Penn en Sarah Jessica Parker. Niet gek voor een dansfilm.

Tekst gaat verder onder de video.

Fading Gigolo (John Turturro, 2013)
ZDF, 00.20-01.45 uur.

Fading Gigolo begint met beelden van New York, gedraaid op 8mm-film. Daarmee is de nostalgische toon gezet. Hoewel de rest van de film er modern uitziet, blijft de uitstraling ouderwets. Dat is meteen ook de charme van Turturro's romantische komedie, waarin boekhandelaar Woody Allen zijn werknemer John Turturro aan de man brengt als gigolo. De film kan worden uitgelegd als een lofzang op ouderdom en ervaring. Turturro schreef ook het scenario en maakt van zijn film een egotrip: zijn personage bezit de meest fantastische kwaliteiten. Gelukkig biedt Allen tegenwicht, als pragmatische cynicus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden