De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 10 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Anthony Michael Hall (links) en Ilan Mitchell-Smith in Weird Science Beeld
Anthony Michael Hall (links) en Ilan Mitchell-Smith in Weird ScienceBeeld

Weird Science (John Hughes, 1985)

Veronica, 22.50-00.35 uur.

Twee puberende computernerds (Anthony Michael Hall en Ilan Mitchell-Smith) laten zich inspireren door dr. Frankenstein en toveren met behulp van een computer de vrouw van hun dromen tevoorschijn. Daarvoor gebruiken ze een barbiepop, foto's uit Playboy en, omdat het ze niet om een dom blondje gaat, een portret van Albert Einstein. En dat levert dan Kelly LeBrock op, het sekssymbool van de jaren tachtig. Haar getoupeerde haar is al even gedateerd als de Apple waarop ze is gecreëerd en aan de film zelf kun je ook zien dat hij uit 1985 komt, maar Weird Science is een aardige puberkomedie. De in adolescenten gespecialiseerde regisseur John Hughes (1950-2009) maakte er in de jaren tachtig een aantal, waarvan The Breakfast Club (1985), over vijf scholieren die moeten nablijven, en Ferris Bueller's Day Off (1986), over een dag uit het leven van een spijbelaar, de bekendste werden. Vooral opvallend is hoeveel liever en zachtaardiger Weird Science is vergeleken met veel moderne tienerkomedies, alleen al omdat Gary en Wyatt niet bepaald de durfallen en macho's zijn die ze in hun fantasie zo graag spelen. Staan ze met hun creatie onder de douche, dan doen ze dat in hun pyjamabroek en zo ver mogelijk uit haar buurt. Het gaat specialist Hughes meer om de emancipatie van Gary en Wyatt tot zelfverzekerde tieners dan om het uitleven van hun wildste natte dromen. Soms is het vermakelijk onzinnige Weird Science naar 21ste-eeuwse begrippen dan weer tamelijk gewaagd. Je zult vandaag niet snel een Hollywoodfilm tegenkomen waarin een 14-jarige jongen in een krap damesslipje door het beeld huppelt of waarin diezelfde knul frontaal in beeld zoent met zijn volwassen tegenspeelster.

Victoria (Sebastian Schipper, 2015)

Film1 Premiere, 13.00-15.12 uur.

De Duitse regisseur Sebastian Schipper en de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen kregen ogenschijnlijk het onmogelijke voor elkaar: ze legden het nachtelijke avontuur van een Spaans meisje dat in Berlijn verzeild raakt in een bankoverval vast in één lange take, een ononderbroken opname van 134 minuten, waarbij de camera actrice Laia Costa voortdurend achtervolgt. Nieuw is de stunt niet, er zijn meer films die uit slechts één take bestaan, maar die zijn doorgaans minder dynamisch. Dat het lukte, is niet alleen een logistieke overwinning. Victoria heeft een onontkoombare drive: voortdurend is voelbaar dat er iets op het spel staat, dat de hoofdpersonen verder denderen, wat er ook gebeurt.

The Goonies (Richard Donner, 1985)

Veronica, 20.30-22.50 uur.

Een stel kinderen, onder wie een jonge Sean Astin (Sam uit The Lord of the Rings) en een debuterende Josh Brolin als broers, vindt een schatkaart en gaat op zoek naar de piratenbuit. Zeer charmante avonturenfilm, geregisseerd door Richard Donner (Superman, Lethal Weapon), naar een scenario van Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter) en geproduceerd door Steven Spielberg, die bovendien het verhaal verzon. Geen wonder dat de film vol zit met Indiana Jones-achtige toestanden rond verborgen ruimten, ingenieuze valstrikken en spectaculaire decors. De jongens ontdekken en rennen wat af. Soms een tikje griezelig (voor kinderen dan), vaak grappig en maf en met veel vaart verteld.

De aardappeleters

NPO 2, 19.55 UUR

Ex-restaurateur Joris Vermeer wil weten waar de Nederlandse rode pastasaus vandaan komt. Hij hoort over het IJmuidense spaghetti-oproer uit de jaren zestig, toen Italiaanse gastarbeiders hun bordje pasta eisten.

De val van het Reich

CANVAS, 21.15 UUR

Een terugblik op de tijd tussen D-day (6 juni 1944) en de onvoorwaardelijke overgave van de Duitsers op 8 mei 1945. Via beelden uit de Russische, Duitse en Amerikaanse archieven komen minder bekende feiten en gebeurtenissen aan bod.

Ruilen: van konijn tot fortuin

NPO 3, 22.15 UUR

Met een gratis opgehaald konijn beginnen Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts aan een ruil-experiment. De twee komen ver. In een paar maanden tijd gaan er onder andere een halogeenoven en een Rolls-Royce door hun handen.

Nieuwsuur

NPO 2, 22.00 UUR

Aan de vooravond van het vertrek van Obama als president blikt Nieuwsuur terug op zijn politieke erfenis. Eelco Bosch van Rosenthal spreekt onder anderen met voormalig CIA-directeur Panetta over de nacht dat Bin Laden werd gedood.

De lengte van liefde

NPO 2, 22.55 UUR

Moeder Peronne heeft de zorg op zich genomen van haar door een hersenbloeding getroffen dochter. Peronne moet steeds kiezen tussen afstand nemen of hulp bieden. Een omgebouwd tuinhuis moet moeder en dochter weer wat ruimte geven.

Our Dancing Town

BBC 2, 22.00 UUR

Geïnspireerd door de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, wil choreograaf Steve Elias proberen de inwoners van het voormalig mijnstadje Barnsley mee te krijgen in een spectaculaire groepsdans. Hij hoopt opveel deelnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden