De Volkskrant tv-selectie voor de pinkstermaandag

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Halina Reijn in de documentaire OK-vrouw, over ongewenst kinderloze vrouwen. Beeld BNN VARA
Halina Reijn in de documentaire OK-vrouw, over ongewenst kinderloze vrouwen.Beeld BNN VARA

DWDD: De OK-vrouw Halina Reijn

Maandag, NPO 1, 18.55 uur

Actrice Halina Reijn sprak in de aanloop naar haar 40ste verjaardag in de media over het feit dat zij een 'OK-vrouw' is, 'ongewenst kinderloos'. Deze thematiek maakte een stroom aan reacties los, zowel begripvol als kritisch. Voor deze speciale aflevering van DWDD maakte Reijn een persoonlijke documentaire over de thematiek. Wil zij zelf heel graag een kind, of voelt ze vooral maatschappelijke druk?

2Doc: Maatschappijleer

Maandag, NPO 2, 21.00 uur

Hoe leer je pubers nadenken over actuele kwesties als IS en de vluchtelingenstroom? Deze documentaire volgt de jonge docent Daan in zijn eerste half jaar als leraar maatschappijleer op een middelbare school in Tilburg. Daan wil een inspirerende, vrije docent zijn die leerlingen klaarstoomt tot zelfstandige burgers met verantwoordelijksheidsgevoel, maar dat blijkt moeilijk waar te maken in de weerbarstige praktijk.

The Informant!

(Steven Soderbergh, 2009)

Maandag, SBS 9, 20.30 uur

IJsberen bedekken hun neus wanneer ze op jacht zijn, zodat ze verdwijnen in het poollandschap. Maar hoe weet een ijsbeer dat zijn neus zwart is, vraagt Marc Whitacre zich af in The Informant!. En daarbij blijft het niet in deze bewerking van Kurt Eichenwalds non-fictiebestseller. Whitacre (Matt Damon) overpeinst van alles en telkens drukken die gedachtestromen de handeling en dialoog naar de achtergrond. De film is op feiten gebaseerd: halverwege de jaren negentig klikte Marc Whiteacre tegen de FBI over de corruptie binnen zijn bedrijf en werd daarmee Amerika's grootste klokkenluider. Maar zodra de film een klassieke paranoiathriller dreigt te worden, drijven zijn gedachten af, en drijft The Informant! met hem mee. Vaak lijkt The Informant! een ouderwetse Pink Panther-film - een toon die wringt met het sombere onderwerp. Maar dat heeft een reden: The Informant! is manisch-depressief als zijn hoofdpersoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden